You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

3 takeaways: Juridiske knaster og vækststrategier for økosystemet

Startup Aarhus inviterede onsdag eftermiddag til et event, som skulle gøre økosystemet klogere på de juridiske aspekter af relationerne i startup verden. Bliv introduceret til tre af nøglekoncepterne her.

Startup Aarhus inviterede onsdag eftermiddag til et event, som skulle gøre økosystemet klogere på de juridiske aspekter af relationerne i startup verden. Bliv introduceret til tre af nøglekoncepterne her.

This post is also available in: English

Founders og investorer var onsdag eftermiddag samlet for at tage imod de juridiske eksperter fra Highbridge, som havde taget turen fra København til Aarhus. Her fik økosystemet en introduktion til den juridiske verden i form af begreberne vesting og warrants. 

Oplægsholderne delte ud af deres viden og egne erfaringer som founders, til et engagerede publikum der var med hele vejen.

Nåede du ikke forbi eventet, kan du blive klogere på tre af nøglekoncepterne lige her:

Hvad er vesting?

Det kræver blod, sved og tåre at stifte og vokse et startup. Alle involverede parter vil selvfølgelig gerne have en bid af kagen – men det må ikke udvikle sig til en kamp.

Derfor bør man forventningsafstemme og etablere nogle grundlæggende forpligtelser fra start, der skal gøre sig gældende gennem startuprejsen. Det kan både være i relationerne mellem stifterne selv, stiftere og investorer, men også mellem stiftere og medarbejdere. 

Vesting er her det centrale juridiske term, som afgør, hvem der optjener hvilket ejerskab – og under hvilke forudsætninger. Særligt investorer kigger på aftalerne, når de skal putte penge i en startup. For hvad skal der ske med ejerandelene, hvis en af medstifterne pludselig vælger at forlade virksomheden?

Highbridge fortalte, at de oplever i de fleste tilfælde, at stiftere ender med at splitte op på grund af livets mange årsager. Derfor er det vigtigt at man på forhånd sætter nogle milepæle i form af, eksempelvis, hvor meget tid man forventer af hinanden at være involveret i startuppen.

Særligt for stiftere: Founder vesting

Så hvorfor skal man overhovedet tænke på vesting, når man skal bygge et selskab, tænker du måske. Den tid, den sorg. I praksis er det bare meget nemmere at blive enige om tingene fra start – inden man bliver uenige om strategien, eller får tilbudt et velbetalt job et andet sted: Hvad er konsekvenserne for en medstifter, hvis de pludselig vælger at forlade virksomheden?

Det er afgørende at forventningsafstemme forpligtelser på forhånd og lave en nøgleperson-klausul. For hvis en af stifterne forlader virksomheden, skal det hul i form af arbejdskraft, som de efterlader sig, helst fyldes ud igen.

Det er særlig centralt, når man skal ud at finde penge i en investeringsrunde, for investorer bryder sig næppe om, at en stor del af ejerandelene er placeret hos stiftere, der ikke længere er aktive – altså uden for virksomheden. For når investorerne vurderer en virksomhed, så har de øje for fremtidige potentialer, og ikke på hvad der er sket i fortiden.

Medarbejdere som medejere: Warrant vesting

Når man taler om warrant vesting, så taler man om, at medarbejderne (som ikke er stiftere) også kan arbejde sig til ejerskab i startuppet. På den måde får de også en bid af kagen, hvis virksomheden potentielt skal sælges i fremtiden.

Warrants kan være et godt redskab til at motivere sine medarbejdere hen imod et exit – særligt hvis de kunne få en højere løn et andet sted. Udstedes warrants korrekt, giver det medarbejderne rettighederne til at få en del af procenterne, når virksomheden sælges, uden at få reel indflydelse i beslutningstagning undervejs.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY