You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Aarhus-virksomhed har brudt med tradition, og har indført fuld løntransparens

Aarhus-baserede Refyne har valgt at gå en ny vej i forhold til lønninger. Virksomheden har implementeret en politik, hvor alle ansattes lønninger kan ses af deres kollegaer.

Aarhus-baserede Refyne har valgt at gå en ny vej i forhold til lønninger. Virksomheden har implementeret en politik, hvor alle ansattes lønninger kan ses af deres kollegaer.

This post is also available in: English

De fleste af os kan nok genkende det presset, der rammer én, før man skal snakke med sin arbejdsgiver om løn. Tabuet lever i bedste velgående, som kan være skyld i at man kan gå rundt og diskutere med sig selv om hvorvidt man burde have mere i løn, spekulere over hvad andre med samme erfaring tjener. Det kan være svært at placere sig selv, og det giver jo god mening, når vi ikke er særlig gode til at snakke om det.

I Aarhus har man forsøgt at komme dette til livs, fordi hypotesen lyder, at det i sidste ende vil øge medarbejdertrivsel og tiltrække de bedste talenter.

Man undgår følelsen af at blive holdt for nar

Partner i Refyne, Jens Lystlund Madsen, er åben om sin egen løn. Grunden hertil findes særlig i hans tidligere job.

Han fortæller nemlig, at han tjente 20.000 kroner mindre om måneden end sin tidligere kollega, på trods af at de havde den samme stilling. Det vækkede en følelse i ham, om at blive holdt for nar, hvorfor Refyne netop fokuserer på transparens og tillid; På trods af at det kan koste virksomeheden penge.

“Bare fordi man har samme titel, så er det selvfølgelig ikke altid det samme bidrag, og det kan man selvfølgelig diskutere. Men jeg synes ikke, han skulle have 20.000 kroner mere end mig,” fortæller Jens Lystlund Madsen til Tv2 Østjylland.

Tilgangen hos Refyne er måske med til at nedbryde et tabu om det, at snakke åbent om hvor meget man tjener, og det kan måske vise sig, at være en god strategi hvis man gerne vil tiltrække de unge talenter. Det er nemlig de yngste på arbejdsmarkedet, dem mellem 18 og 34 år, som er bedst til at ytre sig omkring løn.


Faktaboks: Befolkningsundersøgelse om løn

Analyse Danmarks undersøgelse fra 2023, er lavet på baggrund af 980 erhvervsaktive danskere:

  • 45 procent slet ikke taler om løn.
  • 54 procent taler med deres kolleger om løn i et eller andet omfang.
  • Det er de yngste på arbejdsmarkedet mellem 18 og 34 år, der er mest snakkesaglige, når det kommer til løn.
  • For de 18-34-åriges vedkommende er det omtrent 7 ud af 10, der deler deres lønforhold med kollegerne.
  • For de 50-70-årige er der 41 procent, der deler deres lønforhold med kollegerne.
  • 7 procent arbejder på en arbejdsplads, hvor der ligefrem er formuleret regler, som forbyder medarbejderne at tale om løn, hvilket er i strid med ligelønsloven.

Kilde: Befolkningsundersøgelse lavet af Analyse Danmark for IDA (Ingeniør-Sammenslutningen og Dansk Ingeniørforening)


Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY