You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fulgte passionen: Ugens Startup vil gøre det nemt og sikkert at finde en ski- eller klatremakker

Stifteren sagde konsulentjobbet op, solgte lejligheden og brugte en sæson i en autocamper i Chamonix som en pause fra arbejdslivet. Vejen tilbage til passionen førte startuppet Oak med sig, og sideløbende har han fundet to medstiftere og en række investorer, der også vil blande passionen for bjergeventyr med væksteventyr.

Stifteren sagde konsulentjobbet op, solgte lejligheden og brugte en sæson i en autocamper i Chamonix som en pause fra arbejdslivet. Vejen tilbage til passionen førte startuppet Oak med sig, og sideløbende har han fundet to medstiftere og en række investorer, der også vil blande passionen for bjergeventyr med væksteventyr.

This post is also available in: English

Han kom rullende ind på longboard med en orange cap på hovedet, da han startede på økonomifakultetet i Aarhus efter en sæson som guide på Mallorca. En stærk kontrast til de medstuderende, som drømte om at blive investmentbankere eller managementkonsulenter. Men undervejs blev Emil Wittrup Præstbrogaard så bidt af studiet, at det også blev hans drøm.

”Jeg gik all-in på jakkesæt og lange arbejdstider og kørte karrieren fra studentermedhjælper til manager. På det tidspunkt var det helt rigtigt, men på et tidspunkt gik jeg bare mere og mere død i det. For jeg havde også en startupdrøm, som skulle udleves,” fortæller Emil Wittrup Præstbrogaard.

Efter seks år i konsulentbranchen tog han springet til Head of Strategy i den dengang fremadstormende startup Weld.app. Det blev til to år i mesterlære i at drive startups med de ups and downs, som Weld var igennem.

Sideløbende mødte han René Brask Birk på en mountainbike-camp på Bornholm. Og dét møde fik ret stor betydning for Emil Wittrup Præstbrogaard, da han stoppede i Weld: Det var nemlig René Brask Birch, der overbeviste ham om, at det var en god idé at pakke bilen og tage en sæson til Chamonix for at dyrke skitouring – efter en fælles tur til Chamonix med René’s rejseselskab.

Livet med en varm sovepose og en autocamper uden strøm i Europas bjerghovedstad Chamonix handlede først og fremmest om at få dyrket passionen for skitouring og mountaineering i de franske alper. At tage en pause fra karriereræset og finde energien igen.

“Jeg vidste, at jeg havde råd til at leve et år uden et arbejde, så på det tidspunkt havde jeg ikke travlt. Jeg besluttede mig for, at de første tre måneder skulle jeg ikke tænke på andet end at have det sjovt. Sommeren måtte gerne gå med at prøve nye ting af og teste ideer – det blev så til at lære at surfe. Og i efteråret skulle jeg have en klar idé til, hvad det næste skridt skulle være.”

Men den frie tilgang til at dyrke passionen i bjergene blev også startskuddet til startuppet Oak – som René Brask Birch i øvrigt blev medstifter af.

“Jeg er egentlig i Chamonix som solo-rejsende, men jeg møder bare sindssygt mange fede mennesker, som jeg laver ting med i bjergene på ugentlig basis. Men jeg synes, det er enormt besværligt, tidskrævende og også en smule farligt at mødes med fremmede mennesker for at gå 1.500 højdemeter op i et område, hvor der kan være laviner – uden at vide, om de har det rigtige udstyr, kompetencer og erfaring til at træffe gode beslutninger på vegne af gruppen,” siger Emil Wittrup Præstbrogaard og fortsætter:

“Det er første gang det slår mig, at der mangler en platform til folk som os, der gerne vil ud i bjergene og ikke nødvendigvis har et lokalt netværk at gøre det med, eller har lyst og råd til at betale 500€ om dagen for en guide.”

Stifterne af Oak fra venstre Emil Wittrup Præstbrogaard Dave Searle og René Brask Birch

Bjergentusiaster finder hinanden

Bjergområderne, som skiiers og klatrere udøver deres sport i, er enorme og vilde. Derfor er det også mere kompliceret at finde en bjergmakker end en badmintonmakker. Men det er vigtigt, for det kan være decideret farligt at gøre det alene.

“Man vil gerne afsted med nogen, der ved hvad de laver – som minimum vil man gerne vide, hvad de har lavet før og have nogle referencer på dem. Og det kan vi løse med en digital platform,” siger Emil Wittrup Præstbrogaard.

Med Oak-fællesskabet kan skiløbere finde hinanden og planlægge skiture med andre i området. Kender de ikke hinanden i forvejen, kan de se hinandens bedrifter på appen. En planlægning som i dag bliver løst analogt fra mund til mund eller i sporadiske Facebook-grupper – både i Chamonix og andre ski- og bjergsportsområder verden over.

“For os handler det ikke kun om at gøre det nemmere for de mennesker, der allerede har et behov, men også om at åbne øjnene for dem, der sidder og overvejer, hvordan de kommer i gang med ski-touring, og hvem de skal gøre det med,” siger Emil Wittrup Præstbrogaard.

At der faktisk er et behov for sådan en løsning, fik Emil Wittrup Præstbrogaard bevist sidste vinter: Med en hjemmebygget app tog han igen til Chamonix, og i løbet af sæsonen fik han 2.000 profiler og 250 daglige brugere i Chamonix ved hjælp af en bunke flyers, 15 lokale ambassadører og mund-til-mund.

Et passionsprojekt med unicorn-potentiale

Med traction fra den første sæson i Chamonix lykkedes det over sommeren at rejse en millioninvestering til Oak fra en række passionerede business angels. Samtidig har han fået to medstiftere ombord: Rene Brask Birch, der har 15 års erfaring fra Netcompany, men fulgte sin passion til rejsebureauet De Brede Planker og nu Oak. Derudover Dave Searle, som både er uddannet bjergguide og stor bjerginfluencer på både Instagram og Youtube.

”Der er hele vejen igennem et match mellem passion og kompetencer og timing. Det startede med bare at være mig, der oprettede skitouring aktiviteter på appen om mandagen og onsdagen og inviterede folk med – de skulle bare lige downloade appen for at være med. Så fik jeg jo stået på ski to dage om ugen, men selvfølgelig også med en ambition om, at det skulle blive til en forretning,” fortæller Emil Wittrup Præstbrogaard.

Med det passionerede team er brugervæksten steget med 1.000 nye brugere om måneden i snit. Og lykkes det Oak for alvor at samle bjerg-fællesskabet i appen, åbner det for indtægtsben som eksempelvis den etablerede guide-industri, som i høj grad består af selvstændige, lokale virksomheder, som ikke har en stor bookingplatform i dag.

Så Emil Wittrup Præstbrogaard tror stålfast på, at Oak både kan blive et passionsprojekt og en rigtig god forretning:

“For os er det ligesom AirBnB: Det var ikke særlig mange, der troede, det var en god ide, da de startede og tvivlede meget på, at man kunne lykkes med at leje private lejligheder ud til hinanden. Vi tror ligeså meget på vores projekt og insisterer på, at der en smartere måde at samle både bjergentusiaster og bjergguider omkring et community, der ikke kun prøver at være en død markedsplads.”

Faktisk er troen på og passionen for projektet så stærk, at Emil Wittrup Præstbrogaard har satset hele privatøkonomien:

“Jeg har investeret hele min opsparing, solgt min lejlighed og bil og lever i dag i en van, som kan placeres der, hvor vores markedsindsats er vigtigst, og heldigvis har jeg en fantastisk kæreste, som også deler passionen for det frie liv og naturen,” siger han og fortsætter:

”Selv hvis det ikke bliver en succes, så har jeg boet i Chamonix med min kæreste i en van og klatret eller stået på ski i weekenderne, og brugt alt min energi på at bygge noget, jeg virkelig tror på. Og så skal man huske at fortælle sig selv, at rigtige mennesker bruger vores platform hver dag og fortæller os om, at de aldrig havde mødt så mange mennesker så hurtigt, hvis ikke det var for Oak. Det vil være det vigtigste for os.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY