You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: Kan en robot blive malerens bedste ven? Ja, mener internationale stiftere, der har startet virksomhed i Danmark uden at kende et øje

Hollandske Tijmen Spiertz, kasakhstanske Oskar (Askarbek) Pazylbekov og græske Antonios Karageorgiou vil effektivisere arbejdet for danske malere.

Tre iværksættere fra hhv. Kasakhstan, Grækenland og Holland vil med SDU-startuppet ROICO gøre robotter til en fast del af den danske byggebranche.

Tre iværksættere fra hhv. Kasakhstan, Grækenland og Holland vil med SDU-startuppet ROICO gøre robotter til en fast del af den danske byggebranche.

Robotterne har allerede gjort deres indtog i store dele af industrien. Nu er turen måske kommet til byggebranchen.

I hvert fald hvis det står til hollandske Tijmen Spiertz, der er medstifter af den odenseanske robotvirksomhed ROICO. Siden 2022 har startuppet været på en mission for at gøre livet lettere for de danske professionelle malere.

”Hvis du nogensinde selv har malet dit hus eller din lejlighed, ved du, at det ofte er mere tidskrævende og meget fysisk krævende, end man lige regner med. Det motiverede os til at se nærmere på markedet i dag. Hvordan ser det ud for professionelle malere på markedet i dag?”

Tijmen Spiertz medstifter af den odenseanske robotvirksomhed ROICO

Robotten, som går under navnet ‘Bobby,’ er udviklet for at spare professionelle malere for de nedslidende repetitive bevægelser forbundet med faget. Robotten er i dag stadig i en beta-version, men kan allerede nu male store arealer såsom gange og lofter, der ellers ville kræve mange timers hårdt fysisk arbejde.

Udover Tijmen Spiertz er robot-startuppet stiftet af kasakhstanske Oskar (Askarbek) Pazylbekov og græske Antonios Karageorgiou. Det var skæbnen, der ville, at de tre iværksættere skulle mødes, efter en fælles interesse for robotter og tiltrækningskraften fra den fynske robotklynge bragte dem til Danmark lige omkring pandemien.

”Vi flyttede alle til Danmark på samme tid – lige før Covid19-pandemien brød løs. Da vi startede, var det hårde tider. En kaotisk periode,” fortæller Tijmen.

Robotten Bobby kan hjælpe byggebranchen med at male store arealer såsom gange og lofter der ellers ville kræve mange timers hårdt fysisk arbejde

Et enkelt salgsargument

De tre stiftere mødte hinanden gennem SDU, hvor de alle tog deres kandidatuddannelse. De fandt hurtigt frem til, at de havde lyst til at lave robotløsninger sammen. Men derfra blev rejsen pludselig sværere.

”Det var en udfordring at få grundlæggende information og vi er alle internationale stiftere, så ingen af os havde dansk som modersmål. Vi havde intet netværk, ingen kontakter, og det var en af hovedårsagerne til, at jeg begyndte at lære dansk,” fortæller Tijmen.

I dag taler Tijmen næsten flydende dansk. Han har som CEO i ROICO fået etableret en del samarbejdsaftaler, der på sigt skal gøre det let for den samarbejdende robot ’Bobby’ at entrere markedet.

Han forklarer, at salgsargumentet overfor B2B-segmentet, som er ROICO primære målgruppe, er ret simpelt. ’Bobby’ kan i samarbejde med en professionel maler øge produktiviteten med op til 300 pct. og samtidig sikrer en ensartet overfladebehandling, der sparer op til 30 pct. i maling sammenlignet med at sprøjtemale i hånden.

Lige nu er startuppets vigtigste opgave at få løsningen i hænderne på så mange som muligt, så stifterne kan foretage de småjusteringer, der er nødvendige inden en planlagt markedslancering i slutningen af 2025.

Heldigvis er målgruppen god til give konstruktiv feedback.

”Mange mennesker inden for byggebranchen siger tingene direkte – ingen bullshit,” fortæller stifteren med et smil.

Vil blive i Danmark

Selvom ingen af stifterne er vokset op i Danmark, er det slet ikke en mulighed, at virksomheden ikke skal udklækkes på dansk jord.

For det robotmiljø, der er blev skabt på Fyn, er verdenførende, fortæller Tijmen.

”Både Danmark og Fyn har givet os så mange mulighed som iværksættere. Den venlighed vil vi gerne som virksomhed betale tilbage.”

Ligesom mange andre af de odenseanske robotvirksomheder er der derfor heller ikke mangel på ambitioner blandt stifterne. Snarere tværtimod.

”Vi plejer at sige, at vi drømmer stort, men planlægger pragmatisk,” siger Tijmen Spiertz og fortsætter:

”Vi vil gerne være en international virksomhed og udbrede vores teknologi ikke blot på tværs af Europa, men også over Atlanten til USA. Alligevel skal have base her i Danmark. Det kommer ikke til at ændre sig.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY