You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Gro arbejdede i en global ingeniørvirksomhed i 15 år. Særligt én ting gav hende lyst til at prøve livet i et startup

@Erik

I mange år havde kemiingeniør Gro Kallehave Hansson over 2000 kolleger i ingeniørhuset Topsøe. Men da hun var klar til en ny udfordring, kiggede hun i en helt ny – og mindre – retning.

I mange år havde kemiingeniør Gro Kallehave Hansson over 2000 kolleger i ingeniørhuset Topsøe. Men da hun var klar til en ny udfordring, kiggede hun i en helt ny – og mindre – retning.

Det danske iværksætterlandskab er efterhånden lige så spraglet og mangfoldigt som det etablerede erhvervsliv.

Det samme er de talenter, der arbejder i økosystemet.

Gennem temaet “Workscape” sætter vi fokus på fremtidens arbejdsliv – blandt andet gennem en række portrætter. Her dykker vi ned i, hvad der har lokket talenterne til startups- og scaleups, hvad der driver dem i lige præcis deres rolle og genbesøger de snoede veje, der er gået forud for i dag.

Nogle gange handler et jobskifte ikke om at ville væk. Nogle gange handler det i højere grad om at ville noget nyt.

Sådan var det med Gro Kallehave Hansson, der i dag arbejder som Senior Cost and Procurement Engineer hos energiscaleuppet Hyme. For hende har vejen til startupøkosystemet nemlig været lang.

Da hun i 2005 stod med beviset som kemiingeniør fra DTU i hånden, gik der ikke lang tid, før hun landede sit første fuldtidsjob som Cost Estimator i den globale ingeniørvirksomhed Topsøe, der i dag har over 2300 ansatte og i 2022 omsatte for 6,225 milliarder kroner.

“Strategien i et startup er man – ud fra min erfaring – selv med til at skubbe til”

Der lå ikke en større forkromet plan bag. Et godt jobopslag og et ry som en god arbejdsplads var det, der gjorde forskellen.

”Mit job var en blanding af en masse forskellige discipliner: kostestimering, procesteknik, økonomi, materialelære og styrkeberegninger. Det kunne jeg godt lide. Og så er Topsøe en virkelig god – og stor (!) – arbejdsplads, hvor der altid er en ekspert, man kan spørge til råds. Det var fedt!” Indleder Gro.

Gro Kallehave Hansson brugte 15 år hos ingeniørhuset Topsøe før hun endte i startupøkosystemet som Senior Cost and Procurement Engineer hos energiscaleuppet Hyme

  • 43 år gammel.
  • Gift og har to drenge på 7 og 10
  • Uddannet kemiingeniør fra DTU
  • Cost and proposal engineer 
  • Fun fact: Gro er den yngste – med mere end 20 år – på sit motionshold.

I startups skal man selv blive eksperten

Gro endte med at blive i Topsøe i over 15 år. Da hun efter mange år fik lyst til at prøve noget nyt, skulle det være noget helt andet, end det hun var vant til.

“Ingen siger: Det kan ikke lade sig gøre, det har vi prøvet for 30 år siden.”

Gerne en mindre organisation, hvor man kunne være med til at bestemme retningen – og hvor området var så nyt, at ingen var eksperter.

”Der er ikke nogen tvivl om, at jeg var på udkig efter mindre virksomheder. Særligt friheden i at skulle lave mange forskellige ting og selv være med til at beslutte, hvad der vigtigt. Det får man ikke plads til i en corporate. Der er i højere grad en overordnet strategi og en kasse, man arbejder inden for. Men strategien i et startup er man – ud fra min erfaring – selv med til at skubbe til,” fortæller hun.

Efter at været skiftet fra Topsøe til startuppet Steeper Energy og været der i et par år, landede Gro i april sidste år i Hyme.

Og hun fortryder ikke skiftet fra en stor corporatevirksomhed til et scaleup den dag i dag.

”Jeg oplever klart mere frihed til selv at træffe beslutninger. Og så kan jeg rigtig godt lide afvekslingen i arbejdet. Vi laver hele tiden noget nyt. Nogle gange træffer vi en hurtig beslutning, andre gange laver vi en google-søgning, fordi vi ikke ved nok om emnet og til tider læser vi en fuldstændig håbløst lang forskningsartikel for at dykke dybt ned i et emne. Det er en god blanding,” forklarer Gro.

Gro og kollegaer fra Hyme

  • 8.00 – Ungerne er kommet ud ad døren, så jeg kan komme afsted på min elcykel.
  • 8.30-09.00 – Jeg danner mig et overblik over dagens plan, hvad nåede jeg ikke i går, hvad er vigtigst at nå i dag. Det er januar, så der foregår en del kort- og langtidsplanlægning i øjeblikket.
  • 09.00-10.00 – Dokumentation af noget af det arbejde, vi har lavet de sidste mange måneder. Både for vores egen skyld og fordi det skal indgå som dokumentation for de EU-midler, vi har fået.
  • 10.00-10.30 – Det ene af dagens 2 planlagte møder. Et review af dokumentet.
  • 10.30-11:30 – Tid til fordybelse. Bruges på at stille beregninger op i Excel.
  • 11.30 – 12.00 – Frokost
  • 12.00-13.00 – Mere Excel
  • 13.00-14.00 – Planlægningsmøde om de næste tre måneder
  • 14.00-14.30 – Prøver på at færdiggøre planlægningen
  • 14.30-15.30 – Tilbage til Excel
  • 15.30 – Det er min dag til at hente børn, så jeg skal afsted.

Fordele og ulemper på hver side

Selvom skiftet fra en multinational corporatevirksomhed til et scaleup har været et lykkeligt et af slagsen, er det ikke så sort/hvidt, at det ene er bedre end det andet.

”Af og til kan jeg godt savne eksperterne.”

For med den omskiftelige arbejdsdag fulgte også usikkerheden omkring at være ansat i en nystartet virksomhed. Det var særligt et tema i skiftet fra Topsøe til Steeper Energy, forklarer Gro.

”Noget af det første jeg tænkte omkring startups var: Hvor længe holder det så?” Fortæller hun-

Men efter hun landede i energistartuppet Hyme, er den indledningsvise tvivl blevet erstattet af arbejdsglæde og energi fra kollegaerne.

”I Hyme, og sikkert også mange andre startups og scaleups, er der mange unge mennesker. Vi er i alt 30 mennesker og 17 nationaliteter. Det betyder både, at jeg ved, hvad alle arbejder med, men også, at vi har meget afvekslende samtaler og en kultur, hvor der er plads til alle.”

Teamet bag Hyme

I de store virksomheder er der procedurer for processerne og handlingsplaner for handlinger. Men i startupøkosystemet går man ofte på ubetrådt jord. Og det har både sine fordele og ulemper, mener Gro.

”Af og til kan jeg godt savne eksperterne. I et startup er ingen eksperten, for ingen har prøvet det før. Du er nødt til at blive eksperten selv,” forklarer hun og fortsætter:

”Det fede ved dét er, at alle kommer med gåpåmod. Ingen siger: Det kan ikke lade sig gøre, det har vi prøvet for 30 år siden. Omvendt, er der ingen, der ved de dårlige idéer siger: Stop, det kiggede vi også på for 30 år siden, det kan ikke lade sig gøre. En mønt har altid to sider.”

Hold dig opdateret på økosystemet!

Tilmed dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken hver torsdag.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY