You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: Unicontrol gik fra Lego-model til millionomsætning

Startuppet Unicontrol udvikler censorer til mindre gravemaskiner, der skal gøre livet let for chaufføren og bygherren. Startuppet havde indenfor første år millionomsætning, 15 medarbejdere og investeringer fra både Realdania og Innovationsfonden.

Startuppet Unicontrol udvikler censorer til mindre gravemaskiner, der skal gøre livet let for chaufføren og bygherren. Startuppet havde indenfor første år millionomsætning, 15 medarbejdere og investeringer fra både Realdania og Innovationsfonden.

Det hele startede på et delekontor i Odense, hvor tre iværksættere faldt i snak. Kasper Andersen og Zbigniew Niemczyk udviklede egentlig software til entreprenørmaskiner, mens Ehsanullah Ekhlas havde et startup med fokus på sundhedssektoren. Ikke desto mindre blev løs strategisparring til stiftelsen af et fælles startup.

“Vi begyndte at tale og sparre i forretningsmæssig øjemed, og en aften viste de mig en lego-prototype på Kaspers køkkenbord, og de fortalte meget om, hvad den kunne. Jeg er jo ikke fra branchen, så jeg forstod ikke særlig meget, men vi talte om strategier, iværksætteri og vækst, og kort efter demoen på Kaspers køkkenbord, spurgte de mig, om jeg havde lyst til at være med og varetage den kommercielle del af forretningen. Der skulle lidt til at for at overtale mig, men det var ikke en dårlig beslutning,” siger Ehsanullah Ekhlas.

Den nye virksomhed fik navnet Unicontrol, og Ehsanullah Ekhlas tog teten med at ringe rundt til mulige kunder for at forstå markedet, og hvad kunderne havde behov for, så startuppet kunne flytte sig fra Lego til et mere brugercentreret produkt.

De små skal ikke glemmes

Det viste sig, at man ikke behøver lange modelben, for at blive en succes som gravemaskine. Faktisk vælger flere og flere de mindre gravemaskiner med sine mange led, fleksibilitet og smidighed.

Samtidig skal maskinerne gerne udstyres med 3D-maskinstyring, som hjælper chaufføren med at grave præcist. Men fokus indenfor 3D-maskinstyring er i høj grad på de store maskiner – og derfor er systemerne dyre.

Læs også: Ugens Startup: DoLand skrotter de akademiske sætninger, og gør bæredygtig investering forståeligt

“De store systemer kan koster over 300.000, og selv der kan de ikke få alle led på maskinen med. De mindre maskiners smidighed og fleksibilitet bliver altså ikke udnyttet, og det fandt vi ud af, at mange savnede. Derfor tænkte vi, ‘det løser vi’, og etablerede virksomheden i december 2018,” siger Ehsanullah Ekhlas og fortsætter:

“Mindre maskiner har mange flere led og, det kræver ekstra sensorer og mange flere beregninger, og det er derfor vores system er populært – for vores system fungerer også til de små maskiner”.

Unicontrols system fungerer ved, at der sættes sensorer på alle bevægelige led på maskinen, og de sensorer er tilkoblet en styreenhed i gravemaskinen. Ved hjælp af GPS kan sensorerne måle den nøjagtige placering på centimeter-plan. Og ved at tilføje komplicerede, matematiske formler, bliver dataen vist på maskinførerens tablet – så han nemt kan overskue gravearbejdet fra førehuset.

Ehsanullah Ekhlas
Ehsanullah Ekhlas CEO og medstifter af Unicontrol

Effektivitet er tid – og tid er penge

Ifølge Ehsanullah Ekhlas er det ikke blot føreren af gravemaskinen, hvis liv bliver lettere med Unicontrols maskinstyring. Over tid har staten med de mange forsinkede og dyre byggeprojekter fået brug for mere dokumentation om arbejdet, og her kan Unicontrols system også hjælpe.

“Arbejdet kan blive dokumenteret. Man kan eksempelvis se, præcis hvor meget jord man har flyttet, hvor man har arbejdet og sammenligne med de tegninger, man har modtaget af bygherren. Det gør det både lettere at arbejde, men også at kunne kvalitetssikre arbejdet over for bygherrerne,” siger Ehsanullah Ekhlas.

Læs også: Ugens Startup: Tax Helper vil sikre brugernes 11 mia. skattekroner

Under projekter har Ehsanullah Ekhlas brugt tid på at forstå, hvilken indflydelse Unicontrol kan have på arbejdsprocessen for bygherrerne. De har udregnet at gravearbejdet kan udføres 30 procent hurtigere, og med øget præcision kan der spares 30 procent i ressourcer.

“Hvor tid der præcist spares, afhænger meget af projektets varighed. Vi fik dog af vide af en bygherrer, at han har kunne sparer to mand, og det er jo en del penge. Det er vi selvfølgelig glade for,” siger Ehsanullah Ekhlas.

Smed, kvantefysikere og millionomsætning

Det unge startup har oplevet flere positive tilbagemeldinger, og det har kunnet ses i omsætningen. Foruden en millioninvestering fra Innovationsfonden og en million fra Realdania, har Unicontrol haft to millioner i omsætning det allerførste år. Og i dette års regnskab regner Ehsanullah Ekhlas med at Unicontrol, at omsætningen lyder på 8-10 millioner.

Foruden investeringer og sund omsætning er Unicontrol også vokset internt. Fra blot at være de tre stiftere i august 2019, har de nu 15 ansatte. Det er dog langt fra alle, der har fortid i byggebranchen. Mellem de ansatte findes både kvantefysikere og smede.

“Vi vil gerne gøre systemet let at forstå, og derfor vil vi gerne have så mange forskellige profiler som muligt. Vi har allerede fra start sat fokus på også at ansætte udenlandsk. En af vores founders er eksempelvis fra Polen,” siger Ehsanullah Ekhlas.

Unicontrol har netop rejst kapital fra Thomas Visti og Lasse Kiefe.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY