Erhvervs- og iværksætteraftale: Et forsigtigt skridt i den rigtige retning

@Michael

Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en politisk aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke. Samlet set afsættes 14,7 mia. kr. frem til 2025 til at styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur.

Det danske iværksættermiljø har længe efterspurgt politisk handling for at styrke det danske iværksættermiljø. I foråret kom den så. Regeringen nadsatte et iværksætterpanel, der i september præsenterede en række anbefalinger.

Det har nu udmøntet sig i, at regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre forleden kunne præsentere en erhvervs- og iværksætterpakke, der samlet afsætter 14,7 milliarder kroner frem til 2025 til at styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur.

Men selvom iværksættermiljøets opråb tilsyneladende har vundet genklang på Christiansborg, holder flere iværksættere jublen tilbage, men der er optimisme at spore.

For uambitiøst

Det er dog langt fra alle 14,7 milliarder, der kastes i retning af det danske iværksættermiljø. Desuden er det kun et beskedent udsnit af initiativerne, der er direkte målrettet iværksætterne.

”I forhold til aktiespareordningen er det virkelig en tilnærmelse, at man får det til at rime på iværksætteri. Det er nok et andet projekt, der er pakket ind i iværksætterpapir. Så er der investorfradraget. Ja, det er en meget godt ide. Men det er relativt lidt du kan trække fra, når det kommer til stykket. Og kigger man på den svenske ordning, har den været brugt meget mindre end man regnede med. Desuden måtte man sidste år justere den pga. EU-lovgivningen. Så du må ikke længere investere i nærtstående foretagender. Venner og familie kan altså ikke længere investere og nyde godt af fradraget,” siger Bestyrelsesformand for Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler.

Han mener dog samtidig, at det er en stor sejr, at det er lykkes iværksætterne at blive lyttet til, selvom han ikke ser erhvervs- og vækstpakken få en store betydning, som det ser ud nu.

Gode elementer at spore

Men der er da positive sider af den nye pakke, som giver de danske iværksættere nye muligheder.

”Det der er interessant, er ændringen omkring medarbejderaktier. Her er det interessant at man kan indgå vesting-aftaler, der indebærer at du mister dine aktier, hvis du smutter. Helt ekstremt kan man altså lave vesting-aftaler, der kun udbetaler sig ved salg af virksomheden. Desuden får man aftalefrihed til at lave aftaler om tilbagekøb af aktier til markedspris i tilfælde af fratrædelse. Så skal man selvfølgelig finde ud af hvad markedsprisen er, men det er meget positivt i forhold til at give medarbejderaktier uden at tage for stor en risiko som virksomhed,” siger iværksætter og business angel, Nicolaj Højer Nielsen og fortsætter:

”Lad os sige vi aftaler, at du modtager 5 % ejerskab i virksomheden over 4 år. Hvis du så smutter efter 2 år, har du fået 2,5 %. Tidligere har det ikke været muligt for mig at kræve, at du sælger de aktier tilbage til mig, men det bliver det nu, og det synes jeg er rigtig positivt.”

Hæver forsigtigt armene

Således er det langt fra fuld tilfredshed man møder i det danske iværksættermiljø, men et skridt i den rigtige retning.

”Lad os have armene forsigtigt oppe. Det er sgu lykkes os at trænge igennem med nogle ting. Vi er lykkes med at få politikerne til at forstå, at iværksætternes bekymringer skal tages alvorligt. Men når det kommer til realiteterne, har man simpelthen bare ikke puttet nok krudt i kanonerne,” afslutter Peter Kofler.

Indsats på fem områder

I den nye erhvervs- og iværksætterpakke er regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blevet enige om at gennemføre en række initiativer på fem områder, der har til hensigt at styrke grundlaget for den fremtidige vækst:

  • Styrket iværksætter- og aktiekultur
  • Grænsehandelspakke og afgiftssanering
  • Digitalisering, nye forretningsmodeller og grøn omstilling
  • Turisme- og landdistriktspakke
  • Konkurrencevilkår og globalisering

”Det er glædeligt, at vi med aftalen har banet vejen for, at flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden. Partierne bag aftalen investerer i alt 14,7mia. kr. frem til 2025 i erhvervslivet og skaber mulighed for, at flere danskere også kan engagere sig i virksomhedernes udvikling med indførsel af blandt andet en aktiesparekonto og et investorfradrag, så vi kan sammen kan løfte fremtidens virksomheder,” siger Erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY