You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

7 spørgsmål til startup-ordføreren: Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance

@sebastian
Valget er lige om hjørnet. Derfor har vi bedt partiernes “techstartup-ordfører” svare på, hvilken rolle de ser startup-økosystemet spille, og hvad de vil gøre for at forbedre vilkårene. Her kan du læse, hvad Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance mener.

Med en fortid som formand for Liberal Alliances Ungdom og en plads i borgerrepræsentationen i København lå det i kortene, at Alex Vanopslagh ville blive en del af Folketingsgruppen for Liberal Alliance. Men de færreste havde nok gættet på, at han fire dage efter at være blevet valgt ind i Folketinget også ville blive ny politisk leder for partiet.

Med den unge formand har Liberal Alliance vundet medvind i meningsmålingerne – måske på grund af “Daddy Vanopslaghs” store gennemslagskraft på TikTok, hvor han i skrivende stund har rundet 1.3 millioner likes på sine videoer.

@liberalalliance_

🥳🥳🥳 #fyp #fypage #foryoupage #foryou #liberalalliance

♬ original sound – Liberal Alliance

Alex Vanopslagh er blandt andet medlem af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.


 Læs, hvad de øvrige startup-ordførere mener, på linket her.


– Hvor vigtigt er startup/scaleup-økosystemet for Danmark?

Når vi efter 200 år med vækst har opnået en høj levestandard i Danmark, med folkesundhed og selvrealisering, så skyldes det, at driftige iværksættere gang på gang har sat sig for at bygge virksomheder. Virksomheder, som løser en eller anden udfordring for folk. De største danske virksomheder var alle startups engang – de er selve motoren, hvorved vores verden forbedres. Derfor er det vigtigt at startups trives.

– Hvad ser du, som den vigtigste indsats i politisk kan gøre for danske tech-iværksættere?

Vi skal ikke være teknologiforskrækkede. Politik står alt for tit i vejen for, at nye teknologier kan fremelskes og få fodfæste. Vi skal fjerne uheldige stopklodser for vores fremdrift. Innovation skubber til rammerne af regulering, men regulering er tit for langsom og for rigid til at følge med og tilpasse sig nye teknologier. Derfor forbliver alt for mange gode idéer på tegnebrættet i stedet for at være blevet til danske virksomheder og arbejdspladser.

– Skal startup spille en større rolle i det offentlige – eksempelvis som leverandør ifbm. Offentlige udbud?

Ja. Hos Liberal Alliance ønsker vi at give borgerne mere frit valg i velfærden. Det må meget gerne ske ved, at nye aktører kommer ind på markedet og konkurrerer om at tilbyde borgerne den bedste service. Vi ved fra alle andre områder i økonomien, at når dette frigives, kommer der en masse startups, og vinderne er i sidste ende de borgere, der får langt flere valgmuligheder og langt bedre service. Vi er også positive overfor at sætte statsligt indkøb mere frit og kigge på om staten overhovedet skal bygge ting selv, som andre allerede sælger.

– Hvilken rolle spiller startups/scaleups i den grønne omstilling?

Det er i dag omfattende regulering, som bremser udviklingen og kommercialiseringen af grønne teknologier. Det er f.eks. nærmest umuligt at få fodfæste med nogen form for a-kraft. Derudover er milliarder af kroner bundet i folks pensionsopsparinger uden mulighed for at kunne komme ud og arbejde ordentligt, fordi der er lagt alt for mange begrænsninger på, hvad de kan investeres i, og hvor stor en andel de investeringer må udgøre af den samlede pensionsformue. Giver vi folk mulighed for at investere deres pensionsopsparing mere frit, får folk mulighed for at sætte et grønt aftryk via deres investeringer.

– Skal der gøres mere for at sikre adgang til talent – særligt indenfor det digitale felt?

Ja. Vi skal have en bedre balance i vores udlændingepolitik. Talent er lige fordelt, men det er muligheder ikke. Vi skal give virksomhederne bedre mulighed for at rekruttere talent hertil for at hjælpe med at udnytte mulighederne. Det kan vi blandt andet gøre ved at kigge på indkomstgrænsen for at tiltrække talent uden for EU. Det kunne også være via mere klarhed over “remote-work”-skatteregler. Det samme gælder uheldige barrierer, som sendte David Heinemeier Hanssons familie ud af landet, efter at han endelig kom hjem og begyndte at investere.

– Hvad ser du som en særlig, dansk startup-styrke, og hvad vil du gøre for at udvikle den?

Danmark er historisk set en åben handelsnation med et internationalt udsyn. Det sætter sig klart i vores stærke menneskelige dygtighed, og nemhed ved at tænke globalt fra start af. Vi har en stærk vidensøkonomisk talentmasse, som både på teknologi og design overperformer.

– Hvilket dansk tech-startup gør dig begejstret og hvorfor?

Jeg vil fremhæve to: Den første er Pleo, fordi det er en spændende hurtigt voksende fintech-startup, som kæmper med næb og klør for at kunne blive i Danmark på trods af alverdens modvind skabt af politikere. Den anden er TooGoodToGo, som er beviset på, at den grønne omstilling kommer hurtigst, når markedskræfterne sætter sig for, at tjene penge på at gøre noget godt for verden – i dette tilfælde madspild.

 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY