You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

7 spørgsmål til startup-ordføreren: Anders Havelund Krøyer fra Det Konservative Folkeparti

@Erik
Valget er lige om hjørnet. Derfor har vi bedt partiernes svare på, hvilken rolle de ser startup-økosystemet spille, og hvad de vil gøre for at forbedre vilkårene. Her kan du læse, hvad Anders Havelund Krøyer fra Det Konservative Folkeparti mener.

Disclaimer: Anders Krøyer er medejer af virksomheden CopenX, som ejer andele i TechSavvy Media ApS.


Anders Havelund Krøyer har erfaring som direktør i Altinget og Mandag Morgen. I dag er han selvstændig erhvervsdrivende og har tre virksomheder. Og med mærkesager som et nært sundhedsvæsen, et stærkere forsvar og bedre vilkår for iværksætteri i Danmark håber han at blive stemt ind i Folketinget ved valget.

Anders Havelund Krøyer er opstillet kandidat på Frederiksberg, i København, Tårnby og Dragør.

Anders Havelund Krøyer K til droneopvisning med den ukrainske ambassadør hos virksomheden Nordic Wing

 Læs, hvad de øvrige startup-ordførere mener her.


– Hvor vigtigt er startup/scaleup-økosystemet for Danmark?

Altafgørende. Vores iværksættere skal have en medalje og en portion med gode ramme vilkår. Ikke begrænsninger. Startups i vækst og hårdt arbejde er nemlig grundlaget for et velstående Danmark med de bedste betingelser for dit og mit liv. Danmarks grundsten er bygget af succesfuldt iværksætteri. Det skal vi aldrig glemme.

– Hvad ser du, som den vigtigste indsats i politisk kan gøre for danske tech-iværksættere?

Der er desværre fra politisk side lagt alt for mange bump og for meget bureaukrati på vejen for vores virksomheder. Det kan man starte med at rydde op i – gerne i tæt dialog med vores iværksættere.

Specifikt for tech-virksomheder skal man også i højere grad tænke ind, at de vokser hurtigere end gennemsnittet, når det gælder omsætning, antal ansatte i brede faggrupper og eksport.

Hvis jeg skal nævne et enkelt fokusområde, som ofte glemmes i det politiske landskab, er det kampen om medarbejderaktier.

Medarbejderaktier er nemlig et vigtigt grundlag til at tiltrække og fastholde talent, men når beskatningen risikerer at få dygtige medarbejder til at gå personlig konkurs, så må det være klart at skattelovgivningen skal ændres. Man kan i øvrigt læse flere eksempler på udfordringerne for tiden. Det er trist læsning.

– Skal startup spille en større rolle i det offentlige – eksempelvis som leverandør ifbm. Offentlige udbud?

Ja! Staten skal i kraft af sin rolle som Danmarks største indkøber tage et større ansvar for at købe og teste nye innovative løsninger fra startups.

Det ville give et super boost til vores startup-miljø og samtidig være en af mange grundsten for, at Danmark bliver verdens bedste iværksætterland!

– Hvilken rolle spiller startups/scaleups i den grønne omstilling?

Vi kan simpelthen ikke nå klimamålsætningerne uden nye teknologier. Startups har en risikovillighed og iderighed, der kombineret med viljen og evnen kan få de nye teknologier ud over rampen hurtigt. Den grønne omstilling er en moralsk forpligtelse og vores generations største udfordring. Det er samtidig en kæmpe mulighed for vores startups, der kan være med til at løse omstillingen med innovative løsninger og samtidig gribe muligheden for ”tornado vækst” i både ind – og udland.

– Skal der gøres mere for at sikre adgang til talent – særligt indenfor det digitale felt?

Behovet for dygtige udenlandske medarbejdere kommer til at vokse de kommende år. Selv med den forventede økonomiske nedtur. Det gælder især specialiserede kompetencer inden for tech, hvor vi i Danmark ikke selv kan uddanne nok. Med andre ord siger vi nej tak til indtjening til Danmark, fordi man fra politisk side ikke har formået at lave reformer, der giver virksomhederne mulighed for at hente den ekstra arbejdskraft, som de skriger efter.

Generelt skal vi have lavere skatter på alt fra personskat, selskabsskat, til færre regler for ind- og udrejse blandt iværksættere og andre, som ønsker at arbejde i udlandet. Færre regler gør det mere attraktivt at søge mod Danmark, men også at tage danske koncepter og selskaber til udlandet.

– Hvad ser du som en særlig, dansk startup-styrke, og hvad vil du gøre for at udvikle den?

Som land har vi ret gode forudsætninger. Vi har et højt uddannelsesniveau, god infrastruktur og velfungerende myndigheder. Og en unik styrke, når det gælder frivillighed og det at bygge fællesskaber. Det synes jeg smitter af på det danske startup-økosystem.

Økosystemet har nemlig gennemgået en rivende udvikling, hvor der i dag er et meget mere sammenhængende kredsløb af investorer, erhvervsklynger, foreninger helt fra de tidlige faser og frem til exit.

Potentialet i fællesskabet er dog større og det kunne klart være et sted, hvor man kunne sætte ind med yderligere opbakning. Det drømmer jeg om at gøre som forhåbentlig kommende politiker.

– Hvilket dansk tech-startup gør dig begejstret og hvorfor?

Der er mange, men hvis jeg skal nævnte et, er det Concordium. Det inpsirerer mig altid helt vildt, når man kaster sig ud i områder som f.eks Blockchain, der kommer til at tegne fremtiden, men på nuværende tidspunkt stadigvæk er svært at både forstå og forholde sig til. Det kræver mod.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY