Da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022, var det på mange måder en skæbnesvanger dag.
Særligt for den ukrainske iværksætter, V’yacheslav Shvaydak, der på daværende tidspunkt befandt sig i Sverige og nu stod overfor et ’umuligt’ valg.
”Jeg vidste, at jeg med mine færdigheder kunne hjælpe mere end ved at skyde 10 russere ved fronten. Så jeg besluttede at blive og tiltrække økonomiske ressourcer,” fortæller han.
I stedet for at trække våben, trak V’yacheslav Shvaydak i arbejdstøjet. Sammen med fire landsmænd stiftede han forsvarsstartuppet Dropla Tech i Danmark, der i dag har udviklet droneteknologi, som ved hjælp af optiske, magnetiske og elektromagnetiske sensorer kan identificere og afdække landminer.
”I dag er 26.000 kvadratkilometer landbrugsjord i befriede områder blevet påvirket af miner og ueksploderet ammunition på grund af russisk aggression. Det svarer til halvdelen af Danmark.”
Når først Rusland havde plantet miner, var terrænet både tabt som potentiel indtægtskilde ift. landbrug og samtidig enormt omstændigt at genvinde. Med konventionel teknologi ville det tage mere end 70 år og koste cirka 260 milliarder kroner at rydde de berørte områder for miner.
Da V’yacheslav Shvaidak hørte om den problematik, havde han sin mission.
”I det øjeblik vidste jeg, at det var dét. Det er her, jeg kan bidrage.”
AI – og en hær af droner
Dropla Tech kombinerer i en todelt løsning robotteknologi og kunstig intelligens.
Første del består af en dronesværm, som ved hjælp af forskellige optiske, magnetiske og elektromagnetiske sensordata kan identificere eksplosive elementer. Derfra tager en flåde af robotter over. De fjerner alt græs og buskads, så minerydderne kan komme til, for derefter at hamre i jorden og udløse de miner, der kan være overset.
Det gør minerydningen billigere, mere effektivt og ikke mindst sikrere, hvilket alt sammen skal skabe mere tillid til, at området kan tages i brug igen.
”Når man bor ved siden af landminefelter, er man altid i krig,” fortæller V’yacheslav Shvaydak.
Den dansk/ukrainske dronehær sætter landminerne på et digitalt kort og verificerer derefter med ubemandede køretøjer. Det reducerer området, der skal mineryddes manuelt med 90-95 procent.
Det betyder, at Dropla Tech kan afminere områder for 70 øre per kvadratmeter, og at tidsforbruget reduceres til cirka 12 år i Ukraines tilfælde. Den effekt er drivkraften for V’yacheslav Shvaydak.
”Hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg fordømme mig selv. Og det er det værste i livet. Mange af mine landsmænd står ved fronten, og jeg er her i Danmark.”
Klar til masseproduktion
I dag er den ukrainske iværksætter flyttet til Odense, hvor Dropla Tech har fået bevilget en plads hos Odense Robotics StartUp Fund.
Her skal han sætte turbo på robot- og droneløsningen, som allerede delvist er i produktion og test i Ukraine. Odense-startuppet er netop blevet certificeret gennem kapabilitetstests under opsyn af Statens Videnskabelige Forskningsinstitut for Våben- og Militærudstyrstestning og -certificering i Ukraine.
”Lige nu er vores droner certificeret og klar til masseproduktion. Vi har allerede bestillinger på 100 enheder fra private ukrainske mineryddere,” fortæller iværksætteren.
Senest har Dropla Tech rejst lånefinansiering fra EIFO. Kapital, der skal bruges til at sætte løsningen i masseproduktionen. Det betyder, at Dropla Tech vil kunne leve op til kravene i det ukrainske forsvar, hvor man hverken betaler forud eller venter på produktion – varerne skal leveres, når de handler.
Sæsonen for minerydning er forbi, når jorden bliver for fugtig. Men når det til april igen bliver muligt, står det dansk/ukrainske startup klar til at levere løsning til minerydningsoperatørerne.
Indledningvis er fokus på Ukraine. Men håber er, at løsningen vil kunne bruges over hele verden, fortæller V’yacheslav Shvaydak.
”Hvis hvis vi kan hjælpe med at rydde 25 procent af Ukraine, er vi lykkedes. Men vores globale ambition er at frigøre alle de gamle landminefelter i verden.”