You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Aalborg-startup demokratiserer handlen med ejendomme ved hjælp af blockchain

De tre stiftere af DigiShares: Claus Skaaning, Mette Kibsgaard og Yuriy Zubarovskiy.
Blockchain-teknologi er ikke kun for krypto-nørder. Det beviser startuppet DigiShares, som kobler blockchain med det etablerede boligmarked – og allerede har 100 ejendomsudviklere på sin løsning.

Man fjerner mellemmanden, og så bliver alt fra pengeoverførsler til billetsalg og containertransport billigere og mere effektivt. Det har været det helt store løfte for blockchain-teknologien, siden den så dagens lys i 2009, og det har ikke skortet på ambitiøse ideer og visionære forretningsplaner.

Trods 10 års udvikling er det dog stadig så som så med regulære gamechangere baseret på den hypede teknologi. Men i Aalborg har et startup faktisk brugt blockchain som mere end et buzzword.

Med beskedne armbevægelser har virksomheden DigiShares siden 2019 arbejdet på en løsning til at digitalisere ejerskabet af fast ejendom på blockchainen, så det bliver nemmere for ejendomsudviklere at rejse penge og fordele ejerskabet af en ny bygning.

”Vores kunder er hovedsageligt ejendomsudviklere, som bruger vores løsning til at crowdfunde ejendomsprojekter. Det gør det muligt for mindre investorer at være med – det vil sige dem der investerer under 750.000 kroner. Samtidig giver det investorerne mulighed for at gensælge deres ejerandele løbende,” forklarer Claus Skaaning, CEO og medstifter af DigiShares.

Og løsningen er ikke bare en plan på et stykke papir. Startuppet er i dag kommet så langt, at DigiShares – midt i endnu et kryptokolaps – kan melde om 100 kunder på platformen, som nærmer sig overskud. På halvandet år er medarbejderstaben vokset fra 3 til 30, men er Digishares kun lige gået i gang, for ambitionerne er meget større.

Kobler boligmarkedet med krypto

Med digital valuta, digitale betalingsmidler og digitale værdipapirer har DigiShares bygget en platform, der automatiserer hele processen med at investere i et projekt. Og det er selve dén platform, som kunderne køber adgang til.

Startuppet estimerer selv, at de kan reducere omkostningerne til et byggeprojekt med op mod fem procent, fordi administrationen bliver så meget mere effektiv.

”Platformen styrer ejerbogen. Så køber du en token til et projekt, som repræsenterer ejerskabet, bliver ejerbogen opdateret automatisk. Juridisk fungerer det på samme måde som en traditionel ejerbog. Den er lige så gyldig som en papirbaseret ejerbog, og fordi den er på blockchain, er den langt mere præcis – også hvis du handler med din token på en børs eller gennem anden tredjepart senere,” siger Claus Skaaning.

Læs også: DigiShares vil gøre startup-investeringer på blockchain mainstream

DigiShares har konkurrenter på markedet for crowdfunding af ejendomme og byggeprojekter, men blockchain-virksomhedens mulighed for efterfølgende at handle med og overføre overskabet til en ejendom er ret unik. En funktion der kun er mulig, fordi alt papirarbejdet kan automatiseres gennem blockchainen.

”Grunden til, at andre ikke har handelsbenet med, er, at de ikke bruger blockchain-teknologi. Det er meget svært at lave på en effektiv måde uden. Men ved at gøre det muligt at handle med ejendomsprojekter på et sekundært marked, bliver investeringen 20-30 procent mere værd i sig selv, fordi den nu er likvid,” siger Claus Skaaning.

Meget mere end boliger

Mens de fleste kunder hos DigiShares er ejendomsudviklere, så kan platformen i virkeligheden håndtere ejerskab for alle tænkelige projekter, virksomheder og værdigenstande. De har da også blandt andet et investeringsfond og whisky-destilleriet Faer som kunder.

Derfor ser de også på sigt platformen som primus motor i alt fra investering af ejendomme til handel med ejerskab i selv helt nye startups, som stadig er langt fra en børsnotering. Det kræver bare, at det juridiske følger med. Men også her ser stifteren lyst på fremtiden.

”Den måde, vi har værdipapirer, som eksisterer på en blockchain, bliver i stigende grad understøttet af lovgivningen. For EU kan godt se, at det har potentiale til at blive en bedre teknologi på længere sigt, som reducerer omkostninger og øger effektiviteten ved at automatisere og fjerne mellemmænd,” siger han.

Virksomheden får allerede henvendelser fra hele verden om nye projekter, som gerne vil bruge systemet. Derfor er DigiShares også i øjeblikket ved at rejse en investering, så de får mere kapital til at forfølge de mange muligheder.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY