You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

AAU-startup vil revolutionere måden, vi behandler kronisk smerte på

@Erik

For et par år siden kendte folkene bag universitetsstartupet REDO – Neurosystems ikke hinanden. Men efter AAU matchede stifterne med hinanden og væbnede dem med en række banebrydende forskningsresultater, gør virksomheden nu klar til at gå på markedet næste år med en revolutionerende teknologi, der potentielt kan reducere smerten hos kronisk smertepatienter.

For et par år siden kendte folkene bag universitetsstartupet REDO – Neurosystems ikke hinanden. Men efter AAU matchede stifterne med hinanden og væbnede dem med en række banebrydende forskningsresultater, gør virksomheden nu klar til at gå på markedet næste år med en revolutionerende teknologi, der potentielt kan reducere smerten hos kronisk smertepatienter.

Artiklen er en del af magasinet ‘From University to Unicorn 2021’. Du kan læse hele magasinet online her.


I modsætning til de fleste universitetsstartups kendte Tor Emanuelsen, Mathis Rosenberg Sørensen, og Morten Kirkegaard egentlig ikke hinanden. Men efter Morten som studerende havde været med til at udarbejde nogle banebrydende forskningsresultater i en forskningsgruppe, gik AAU straks på jagt efter entreprenante studerende og alumner at sætte ham sammen med. Forskningen kunne blive et nyt startup med de rette bag roret, mente universitetet.

“I mange uni-startups har folk lavet jo lavet studieprojekt eller skrevet speciale sammen. Men vi blev bekendt med hinanden gennem SEA (Student Entrepreneurship AAU). Universitetet sad på en række interessante neurologiske forskningsresultater og tænkte, at der var et stort potentiale for kommercialisering,” fortæller Mathis Sørensen, COO i og medstifter af REDO – Neurosystems.

Med afsæt i eksisterende forskning har de tre AAU-folk bag REDO – Neurosystems udviklet en teknologi, som kan visualisere smerterelateret hjerneaktivitet i realtid. Og selvom nybruddet fortsat testes i kontrolforløb, lover det godt for fremtidens smertepatienter, der gennem fysisk og mental genoptræning kan lære at administrere hjerneaktiviteterne – og på sigt tøjle smerten.

Iværksætterne har vidt forskellige baggrunde: Morten er cand.scient.med i Translationel Medicin og klinisk ansvarlig i REDO, Tor er cand.merc i Organisation og Strategi og CEO og Mathis er cand.mag i Kommunikation og kommunikationsansvarlig. Senere hen har Rasmus Lund, cand.it i Spil og Interaktiv Mediedesign, sluttet sig til som CTO i virksomheden. En broget flok.

“En af vores styrker er helt sikkert, at vi ikke har intern konkurrence. Vi kommer med hver vores baggrund og kompetencer, og det giver en helt naturlig fordeling af ansvarsområder. Det er i høj grad SEAs fortjeneste, der forstod at bringe forskellige styrker sammen i en enhed,” fortæller Mathis Rosenberg Sørensen.

Det åbne iværksættermiljø var nøglen

Forskningen bag REDO er udført på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, hvor innovation og entreprenørskab længe har været i højsædet. Indtil videre tæller indsatsen 20 spinout-virksomheder, 60 patentanmodninger og 120 indberettede opfindelser, hvoraf 25 er solgte. Og ifølge institutlederen, Kim Dremstrup, er REDO netop et produkt af det åbne miljø i AAU Health Hub.

“Det er vigtigt, at vi holder vores forskningsmiljøer åbne for studerende og hjælper dem med at se mulighederne inden for entreprenørskab og innovation. Det er i deres studier og projektarbejde, at fremtiden tegner sig. Det er her, de arbejder med samfundets sundhedsudfordringer og afsøger mulige løsninger, som på sigt kan styrke vores folkesundhed. Alt det styrker vi i AAU Health Hub innovationsmiljøet,” fortæller Kim Drenstrup.

Når man laver klinisk forskning, skal man i gennem tre faser. Og pt er REDO i færd med at gennemgå det sidste forskningsstudie, hvor i alt 15 personer skal i gennem forskellige kontrolgrupper, før studiet kan godkendes af Lægemiddelstyrelsen.

REDO forventer RELEARN, som de kalder behandlingsformen, på markedet i anden halvdel af 2022. Og det bliver en banebrydende udvikling, forventer de.

“Ved at visualisere hjerneaktiviteten omkring en smerteoplevelse ved en specifik bevægelse, bliver det lettere at arbejde med nervesystemets reaktioner på, hvad der gør ondt og ikke gør ondt. Og det kan vores teknologi vise patienten på samme måde som med et pulsur.”

“På sigt håber vi på at kunne levere en behandling, som nedsætter behovet for medicin og symptombehandling. Med RELEARN kan patienter arbejde med lige præcis deres smerteudfordringer, og vi håber meget på, at det her bliver en revolution for folk, der hver dag lider under kroniske smerter,” fortæller Mathis Rosenberg Sørensen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY