Efter at have solgt Actimo for godt 200 millioner kroner, er den tidligere stifter sprunget ud som business angelEn angel investor er en velhavende person, der tilbyder penge, mentorskab og ekspertise til start-ups og nystartede virksomheder. De påtager sig risici for et ... More. Som eks-founder mener han, at han har en særlig mulighed og et særligt ansvar for at hjælpe med at løfte økosystemet til næste niveau.
Eske Gunge har selv været igennem rejsen på første række. Stiftet et startup i et lille lokale på Nørrebro, som fik vækstkapital og over en årrække med op- og nedture voksede sig stort og stærkt, inden det blev solgt til norske Kahoot for over 200 millioner kroner i 2020.
Halvandet år efter salget, skal hans egen fortjeneste nu ud og gøre gavn hos andre skalerbare startups. Ikke bare for at forvalte formuen gennem investeringerne, eller fordi han synes det er sjovt. Men også fordi han som erfaren iværksætter mener, at han kan byde ind med noget særligt, som økosystemet har brug for, hvis det skal nå næste niveau.
”Der er ved at ske noget ret spændende nu i Danmark, som er kommet snigende gennem de seneste fem år: En større række founders, som jeg selv er en af, har været med til at skalere en techvirksomhed, har solgt den, og er begyndt selv at kunne være business angelsEn angel investor er en velhavende person, der tilbyder penge, mentorskab og ekspertise til start-ups og nystartede virksomheder. De påtager sig risici for et ... More. Der har også tidligere været dygtige eks-founders i markedet, men nu er der efterhånden ved at være mere end blot et par håndfulde, og det tror jeg, er en kæmpe mulighed for hele det danske økosystem,” siger Eske Gunge.
Den nye rolle som angel har han taget på sig med de første tre investeringer i startups. Samtidig har han været en af de drivende kræfter bag oprettelsen af Brancheforeningen for Tech Startups – for han tror på, at det danske startup-økosystem står overfor et opsving, hvis altså alle parter trækker i samme retning.
Danmark har ingredienserne
Actimos egen rejse mod at blive et succesfuldt SaaS-startup i B2B-genren indeholdt både inkubation hos Accelerace, investeringer fra dygtige business angels med blandt andet Jan Lehrmann og en A-runde fra VC fonden Promentum Equity Partners.
Det er altså ikke fordi eks-founders, som ham selv, er den eneste vej til succes. Men Eske Gunge mener, at eks-founders kommer med en erfaring, der kan supplere de dygtige erhvervsfolk, som i forvejen tegner angel-landskabet, på en ny måde. Og det er særligt interessant, fordi der er ved at komme en kritisk volumen af netop eks-foundere.
”Jeg har fået god hjælp i min process fra både angels, som har været rigtigt dygtige, og det institutionelle miljø. Så jeg ved, hvad det vil sige at få hjælp,” siger Eske Gunge og fortsætter:
“Men i de seneste 10 år er økosystemet modnet, og der er kommet en ret klar metode til at skalere startups – som jeg ikke havde, da jeg startede Actimo.”
Han ser altså både en begyndende opskrift til at skalere startups. En række founders, der selv har gjort det, og er klar til at dele både erfaring og kapital ud til gode projekter. Og kombineret med et understøttende økosystem – fra Vækstfonden over Brancheforeningen for Tech Startups til medieopmærksomhed – har Danmark lige nu en vigtig mulighed.
”Og det er hamrende vigtigt, for halvdelen af fremtidens vækst skal komme fra tech-startups. Hvis vi i Danmark skal have succes for os selv, vores børnebørn og velfærdssamfundet, så er gamet skalerbare virksomheder, som formår at komme ud i verden og arbejde. Og der skal vi have et godt økosystem, gode metoder og folk der ved, hvordan man hjælper. Og det vil jeg gerne bidrage til,” siger han.
Vinderne kan vinde hurtigere
Iværksættere skal stadig have hånden på kogepladen, når en ny startup skal skaleres. Men Eske Gunge mener, at det hellere skal være to fingre end en founder der sætter sig op på kogepladen. Forstået på den måde, at de skal have mere hjælp fra ildsjæle, institutioner og rammevilkår omkring dem. For startup-livet behøver ikke være en ekstremsport med livet som indsats.
”Hvis gode mennesker arbejder hårdt nok i langt tid nok, så skal de nok lykkes på et tidspunkt. Særligt hvis de får kvalificeret hjælp undervejs, og derfor har vi brug for et økosystem, der tilgodeser det. Succes avler succes, og vi har haft mange successer i Danmark, som vi kan bygge videre på,” siger han.
Og det er i virkeligheden hans største budskab: En række succesfulde eks-founders som ham selv er begyndt at engagere sig i økosystemet, og den mulighed skal vi sammen få det bedste ud af.
“Jeg ser et markant potentiale til at Danmark virkelig tager en føretrøje på skalerbare startup og scaleups. Vi har dygtigt uddannede mennesker, vi har et godt økosystem efterhånden, og vi har nogle eks-founders, som har en ide om, hvordan man gør. Så jeg er virkelig optimistisk på Danmarks vegne, hvis vi formår at strikke de her ting sammen.”