You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

sbt aqua, scion dtu, green tech challenge, danish tech challenge, bakterier

Prisvindende bakteriefirma skifter fokus fra vand til fødevarer

@mathias

SBT Aqua er et ungt bakterie-prøve-firma, som indtil ved årsskiftet har fokuseret på vandbakterier. De har vundet Green Tech Challenge og været finalist i Danish Tech Challenge i Scion DTU med deres idé, men nu har de skiftet den ud med et nyt kerneområde og fokus.

Skal man følge sin oprindelige idé, eller lytte til markedet og søge derhen, hvor der ser ud til at være grønnere græs? Dét dilemma stod bakterievirksomheden SBT Aqua i ved årsskiftet. I et par år har de haft fuld fokus på at gøre deres produkt klar til markedet. Et produkt, der kan måle bakterie i drikkevand i realtime, så forsyningsselskaber kan holde øje med niveauerne.

Læs også: Vinder af Green Tech Challenge: Interesserede investorer venter allerede i indbakken

SBT Aqua holder til i forskerparken Scion DTU, hvor de også deltog i startup-konkurrencen Danish Tech Challenge i 2014, hvor de blev finalister. I 2016 vandt de Green Tech Challenge, og præmien på 500.000 kroner skulle de “blot” bruge på, at udvikle videre på produktet, og så komme på markedet en halvt års tid senere. Men sådan skulle det ikke gå.

“Efter vi vandt, blev vi kontaktet af en anden virksomhed, som ville høre, om vi kunne måle bakterier på overflader, og ikke kun i vand. Vi snakkede især om fødevareindustrien og deres problemer med bakterier,” forklarer CEO for SBT Aqua, Gustav Skands.

“Slagterier tager 1000 prøver om året”

Snakken med virksomheden fortsatte, og langsomt dukkede der en idé op.

“Vi indså, at der er et kæmpe marked i den private industri, især inden for overfladerengøring. Hvis du vil tjekke, om du har gjort ordentlig rent, tager du en prøve og sender på laboratoriet, og så går der tre dage, før du får svar på antal bakterier, som tingene fungerer nu.”

Dét mente SBT Aqua, de kunne gøre bedre med deres teknologi. Derfor valgte de efter årsskiftet at udskyde deres planer om at gå på markedet inden for et halvt år og fokusere på prøver i privatindustrien.

“Vi indså, at et slagteri kan tage 1000 mikrobiologi-prøver om året, hvilket er totalt ude af proportioner af, hvad vandværker, som jo var vores første målgruppe, tager.”

Tage prøver flere steder – og hurtigere

I firmaets nye produkt er der ikke nogen online-løsning. Personalet på slagterierne skal selv tage prøverne, men så går der kun ti minutter, før man får svar på, hvor mange bakterier der er.

“Du kan derfor bruge det meget specifikt og konkret og tage en masse prøver flere steder, i stedet for vores tidligere produkt, som var en boks du satte op ét sted.”

Mentorerne måbede lidt

SBT Aqua har været igennem et mentorforløb i forskerparken Scion DTU. Her har de haft et helt hold af mentorer, som har hjulpet dem med at skærpe den oprindelige idé og fået bygget en forretningscase op.

“Da vi til vores sidste mentormøde kom og sagde, at vi skiftede retning, måbede de da en del, men da vi først fik forklaret os, var der kun thumbs up derfra,” griner Gustav Skands og tilføjer:

“Hele udviklingen op til skiftet og mentorforløbene har gavnet os vildt meget, så det betyder da også noget, at de godt kan se idéen i vores nye produkt.”

SBT Aqua er nu i dialog med flere virksomheder i Danmark, Østrig, Schweitz og Asien om deres nye produkt, som efter planen skal komme på market om 6-8 måneder.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY