You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

BII skaber en ny generation af robuste iværksættere

Line Kloster Pedersen, CEO i Visibuilt, er en af de iværksættere, der har nydt godt af BII’s stærke fokus på iværksætteres mentale sundhed.
@Redaktionen

Mental sundhed kan være en udfordring på iværksætterrejsen. Derfor har BioInnovation Institute skabt ’Founder Halos,’ hvor stiftere kan være fælles om det, de typisk står helt alene med.

Mental sundhed kan være en udfordring på iværksætterrejsen. Derfor har BioInnovation Institute skabt ’Founder Halos,’ hvor stiftere kan være fælles om det, de typisk står helt alene med.

This post is also available in: English

Iværksætteri er ofte forbundet med en ensom og mentalt tærende rejse. Men sådan behøver det ikke at være.

I hvert fald ikke ifølge acceleratoren og inkubatoren BioInnovation Institute, der hver dag arbejder for at gøre det danske life science-økosystem verdensførende og katalysere kommercialiseringen af nye løsninger fra forskning over i startups og spinouts.

Et centralt element i BII’s accelerationsprogram, Venture Lab, er ’Founder Halos’ – et initiativ, der hjælper forskere og stiftere med at håndtere de ofte hårde mentale og personlige udfordringer forbundet med iværksætterrejsen.

”Der er så mange nye ting, man pludselig skal forholde sig til, når man går fra at være forsker til at være iværksætter. Rejsen kræver en personlig udvikling, og der er det enormt vigtigt for os at sætte stiftere sammen og få dem til at være fælles om noget, de ikke deler med særligt mange andre,” fortæller Jens Nielsen, CEO i BII.

Jens Nielsen CEO i BII

Iværksætterne som bliver en del af BII’s Venture Lab program får mulighed for at deltage i ni haloer, hvor stifterne under fuld fortrolighed kan dele op- og nedturene ved at opbygge en life science-virksomhed med andre stiftere fra deres branche. 

At gå fra forsker til founder kræver nemlig en markant personlig omstilling, forklarer Jens Nielsen, der selv har prøvet begge ting på egen krop som både topforsker og serieiværksætter.

”Vi tror meget på at uddanne forskere til entreprenører. Men der er helt klart en mental overgang. Langt de fleste forskere er passionerede omkring deres forskning. Så når springet kan være svært, handler det ofte om usikkerheden. Ikke at kende næste skridt. Det skaber stress. Derfor er det vigtigt at have en peergruppe at spejle sig i.”


BioInnovation Institute

  • BioInnovation Institute (BII) blev oprindeligt etableret af Novo Nordisk Fonden, men er i dag en selvstændig erhvervsdrivende fond med tilsagn på op til 3,5 mia. kr. over ti år. 
  • Ambitionen er at forløse den danske, verdensførende forskning og give forskere hjælp til at modne produkter og idéer, udvikle en forretningsplan, etablere netværk og til at rejse kapital.

Et trygt rum for iværksættere

Haloerne er altid faciliteret af en erfaren coach eller psykolog, hvor cirka fem founders på samme stadie i rejsen mødes hver måned. 

Initiativet er opbygget og tilrettelagt i samarbejde med erhvervscoach Cecilie Willer, stifter af TODAY.io, der hver dag arbejder med at styrke iværksættteres mentale sundhed 

”Vi ved fra forskning, at mange døjer med mentale problemer, og at mange ikke lykkes pga. Blandt andet udbrændthed, mangel på fokus og motivation, samt konflikter i teamet. Derfor lærer vi founderne vigtigheden af mental sundhed og selvledelse på rejsen. Det gør vi ved at skabe et trygt rum, hvor de kan lægge ’everything is awesome’-masken, og dele de tanker og følelser, der opstår, når man bygger et startup,” forklarer Cecilie Willer. 

En af de BII-startups, der har nydt godt af initiativet, er danske Visibuilt, der udvikler en biobaseret og bæredygtig ny teknologi til vejbygning.

”I takt med, at virksomheden er vokset, har det været vigtigt for mig at bevare balancen som CEO og som person. Der har været fart på, og jo flere der er blevet involveret i projektet, desto mere er kravene øget til mig som leder. Gennem BII har jeg kunnet sparre med andre iværksættere og fået værktøjer, der hjælper mig med at håndtere f.eks. stress og overvinde følelsen af impostor syndrome,” fortæller Line Kloster Pedersen, CEO og stifter af Visibuilt.

Lige præcis den oplevelse glæder Jens Nielsen. For det mentale aspekt er en grundlæggende udfordring, hvis mere forskning skal munde ud i startups, forklarer han.

”Jeg tror, det er enormt vigtigt at få den her type støtte – særligt som tidligt startup. Vi skal jo ikke forvente, at alle forskere bliver iværksættere af den grund. Men hvis vi bare kan få flere til at tage springet og forløse deres forskning i et produkt eller ydelse til nytte for samfundet, så har vi allerede taget et stort skridt i den rigtige retning.”

Fullscreen Mode

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY