For ti år siden var “fintech” ikke et mærkat, der for blev brugt endnu. Men det var her, Billy blev stiftet af Toke Kruse, da han så et behov for at mindre erhvervsdrivende kunne lave sit eget regnskab, uden at de skulle hyre både bogholdere og revisorer til at håndtere det hele.
Det er også ti år siden, at to andre kendte danske fintechs blev stiftet: Tradeshift (der er vurderet til at være 13 mia. kr. værd i 2020), samt budget-app’en Spiir (som Nordic API Gateway er udsprunget af, der i dag anses som den førende infrastruktur bag nordiske fintech-virksomheders adgang til bankdata).
Mere end 40.000 firmaer har nu brugt Billy til regnskabet, og de har tilsammen faktureret mere end 40 milliarder kroner gennem Billy. Og i dag konkurrerer virksomheden ikke bare om at levere den bedste bogføring – de konkurrere med bankerne om kundeoplevelsen.
“Historien om Billy handler om en virksomhed, som uden store investeringer har klaret sig bootstrapped, og vokset år for år indtil virksomheden blev den første i Norden til at få licens fra Finanstilsynet til at få adgang til kundernes bankdata, og til sidst blev solgt til Ageras,” siger Anders Tomsen, direktør i Billy.
Bankbegrebet under forandring
Det er adgangen til bankdata, der driver den disruption, som fintech-virksomheder som Billy fremover kan levere.
“Den klart største begivenhed for både Billy og fintechs i Danmark har været PSD2-direktivet, så vi kan få bankdata ind i vores system, og kunderne på sigt ikke behøver at logge ind i deres netbank. Det er en kamp om data og kundeoplevelsen,” siger Anders Tomsen.
PSD2 giver mulighed for, at virksomheder som Billy kan levere bankkontoudtog og sætte regninger til betaling i banken – uden at fintech’en selv behøver at være en bank. Bankerne bliver dermed reduceret til infrastruktur, som serviceudbydere kan konkurrere om kunderne på. Ligesom med elnettet og mobilnettet.
“Billys mål har altid været at gøre regnskabet nemmere for selvstændige, og med EU’s direktiv har vi pludselig data til at klare kundernes regnskaber helt automatisk,” siger Anders Tomsen.
Næste skridt er automatisk
Det er kun en håndfuld år siden, at fintech for alvor slog igennem som begreb i Danmark. Alligevel er der i dag en mulighed for en helt anden, gennemgribende automatisering af branchen.
“Med bankdata og kunstig intelligens kan vi lave et hav af serviceforbedringer, der f.eks. kan være at advare virksomheden om, at man nu kommer ind i en periode, hvor der traditionelt plejer at være mange udgifter,” siger Anders Tomsen.
I dag er Billy blevet en del af porteføljen af virksomheder under Ageras, hvor direktøren Anders Tomsen både leder Billy og Meneto for at drage fordel af synergierne.
“I dag er Billys ambition at blive en del af et komplet finansielt økosystem, der skal hjælpe små erhvervsdrivende, og hvor målet er at samle hele virksomhedens økonomi ét sted – uden om banken,” siger Anders Tomsen.
10 år med Billy og fintech i Danmark
2010: Billy stiftes af Toke Kruse, som havde prøvet det førende danske regnskabssystem til små virksomheder – og konstateret at det krævede en revisor- eller IT-eksamen at finde ud af. Fintech omtales i enkelte medier som særligt fin eller kompleks teknologi, og har ikke noget med finans at gøre. De to danske fintechs Tradeshift og Spiir stiftes.
2011: I august var første version af Billy klar. Indløsningsvirksomheden og Nets-rivalen Clearhaus stiftes samme år.
2012: Toke og medstifter Sebastian tager til USA, San Francisco, for at udbrede Billy til et marked, der var 50 gange større end Danmark. Første gang begrebet “fintech” nævnes i danske medier i Børsens artikel om New Yorks tech-sektor.
2013-2014: Toke kæmper videre i USA, mens Billy i Danmark vokser organisk. MobilePay og Swipp lanceres. Debatten går mere på om man tør bede sine venner om penge end den disruption det kan have på finansverdenen.
2015: TV-reklamer for Billy kører med Toke Kruse som frontfigur. Det er også året, hvor fintech boomer i Danmark og medierne taler om begrebet. Danish Fintech Association stiftes. Lunar Way bliver første mobilbank i Nordeurope. Pleo kommer i TV2-nyhederne for at de vil afskaffe bøvlet med udlægsbilag. Og danske MakerDAO stifter kryptovalutaen DAI.
2016: Brancheorganisationen Copenhagen Fintech stiftes. Swipp bukker under for konkurrencen fra MobilePay og lukker ned. Cardlay stiftes med sin firmakort-løsning. Krypto-børsen Coinify får 27 millioner i investering. Clearhaus har erobret 10-15 pct. af markedet for kortindløsning på nettet.
2017: Billy har 34 medarbejdere og over 60 forskellige integrationer til andre services. ViaBill får 300 mio. i investering (stiftet 2009). Det digitale pensionsselskab Grandhood modtager millioner.
2018: Gratis version af Billy, og som den første i markedet lancerer Billy at lave hele årsregnskaber for brugerne. ‘Robotrykker’ indføres, så Billy kan hjælpe iværksættere med inddrivning fra dårlige betalere Et rekordår for dansk fintech med 230 danske selskaber.
EU’s PSD2-lovgivning træder i kraft den 13. januar 2018, med en overgangsperiode til september 2019.
2019: I starten af 2019 solgte Toke Kruse det amerikanske søsterselskab til Lendio, der låner penge til små og mellemstore virksomheder. Billy får som første regnskabsprogram i Norden licens til bankdata. Lunar Way får banklicens og rejser 195 mio. kr. PLEO rejser 375 mio. fra amerikansk kapitalfond. Grandhood går i luften med tilbud om digitale firmapensionsordninger
2020: Billy får ny CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More, Anders Tomsen fra Meneto, der bliver direktør for begge fintech-selskaber for at opnå synergier. Ejeren af Billy, Ageras, melder at virksomheden med sin portefølje vil være små virksomheders finansielle cockpit. Billy fylder 10 år. Tradeshift vurderet til at være 13 mia. kr. værd. På fire år er der kommet over tre gange så mange fintechselskaber i hovedstaden.