Bitcoins succes gør den til en dårligere valuta

@sebastian

Kryptovalutaen Bitcoin var et af de mest hypede investeringsemner i 2017, men det er gået ud over dens evne til at være betalingsmiddel. Flere prominente onlinebutikker har droppet valutaen for nylig, men danske Coinify udvider fortsat sin betalingsløsning med kryptovalutaer.

Kryptovalutaen Bitcoin var et af de mest hypede investeringsemner i 2017, men det er gået ud over dens evne til at være betalingsmiddel. Flere prominente onlinebutikker har droppet valutaen for nylig, men danske Coinify udvider fortsat sin betalingsløsning med kryptovalutaer.

Article available in english here.

2017 blev året, hvor kryptovalutaen Bitcoin for alvor fik opmærksomhed i den brede offentlighed. Markedsværdien steg i løbet af året fra 15 milliarder til 240 milliarder dollars, og prisen på en enkelt bitcoin fra 1000 til 14.000 dollars – efter at have været helt oppe i knap 20.000 dollars midt i december.

Valutaen har dog stadig ikke slået igennem som en konkurrent til dollars og kroner, når der skal købes frosne kyllinger i det lokale supermarked. Men det vil danske Coinify, der både veksler kroner til bitcoins og faciliterer kryptobetalinger, lave om på.

”Det, som vi gerne vil på længere sigt, er betalingsplatformen, og den er støt stigende. Der har været et eksplosivt boom i investering i Bitcoin, men også en betydelig stigning på betalinger i de seneste 5-6 måneder – både i transaktionsvolumen og hvor mange forhandlere der har en konto hos os,” fortæller Mark Nevers, key account manager i Coinify, og tilføjer, at de dagligt får henvendelser fra 30 webshop-ejere, som gerne vil være i stand til at modtage kryptovaluta gennem Coinify.

Ud over selv at stille en løsning til rådighed, samarbejder Coinify i øjeblikket med over 50 betalings-leverandører som repræsenterer over 200.000 netbutikker i hovedsageligt Europa og Asien. Nye samarbejder er netop offentliggjort med fire danske betalings-leverandører, som nu tilbyder sine kunder – webshopejere – at tage imod bitcoins og andre kryptovalutaer gennem Coinifys løsning.

Popularitet har skabt udfordrende flaskehals

Den store og pludselige interesse for at investere i Bitcoins har dog også eksponeret en svaghed ved kryptovalutaen: I øjeblikket kan den kun håndtere syv transaktioner i sekundet – til sammenligning håndterer Visa i gennemsnit 1400 transaktioner i sekunder – og det har vist sig at være en alvorlig flaskehals.

I skrivende stund står 150.000 transaktioner i kø for at blive bekræftet af Bitcoin-netværket. Og den store efterspørgsel har fået transaktionsprisen helt op at vende på 55 dollars – eller 340 kroner – fordi den decentrale struktur betyder, at man kan betale et ekstra-gebyr for at få behandlet sin transaktion hurtigere.

De høje gebyrer og kursudsving har blandt andet fået spil-giganten Steam til at droppe Bitcoin som betalingsmiddel, og i slutningen af 2017 stoppede den danske fastfood-portal Hungry.dk også med at modtage kryptovalutaen – selvom de i 2015 fik 1 procent af sine transaktioner via Bitcoin ifølge Version2.

”Vi har for ganske nylig følt det nødvendigt at lukke for Bitcoin betalinger, da bekræftelsestiden på hver transaktion er blevet meget lang, samt at gebyrerne for forbrugeren forbundet med en betaling var meget voldsomme. Samlet gjorde det, at vi ikke længere kan stå inde for oplevelsen, der er forbundet med at bruge Bitcoin som betalingsform på Hungry.dk. Vi vil rigtig gerne fortsætte med Bitcoin, og jeg håber også at problemerne løses indenfor en overskuelig fremtid, så vi igen kan åbne op for det. Men for nu må vi erkende, at Bitcoin ikke helt er klar til at blive hverdagspenge,” skriver Rune Risom, Adm. Direktør, Hungry.dk, i en mail til TechSavvy.media.

”Vil blive brugt meget mere, end i dag”

Der findes allerede konkurrenter til Bitcoin, som kan håndtere flere transaktioner i sekundet. Flaskehalsen kan altså løses med teknologi, men der i høj grad er gået politik i skaleringsudfordringer, for med et decentralt netværk er enighed nødvendig, og indtil videre går det udover forbrugerne, anerkender Mark Nevers.

”Det er klart, at den interesse, der har været for Bitcoin og krypto det sidste halve år, har medført en ekstrem volumen og pres på hele industrien og blockchain-netværket. De høje netværksfees for bitcoin er jo ikke godt for betalingsdelen. Men man skal ikke så langt tilbage, før at netværksfee var lavere. Så vi håber jo på igen at se netværksfees, der er mere humane,” siger han.

Coinify modtager da også 15 forskellige kryptovalutaer i alt, hvor de fleste i øjeblikket er hurtigere og billigere end Bitcoin. Og trods skaleringsudfordringen mener Mark Nevers stadig, at kryptovalutaerne har visse fordele.

”Der er stadig en masse fordele for forretninger og dem der bruger kryptovaluta som betalingsmiddel. For forretningen er der ingen svindel, for det er ikke muligt at trække sin betaling tilbage som på kreditkort – begrebet chargebacks findes ikke i krypto, og det er en betydelig udgift der elimineres for butikkerne. For kunden er det en nem form for sikker betaling – du sender selv dine bitcoins uden at skulle af med kreditkortoplysninger, så det er mere en push-metode ligesom kontanter,” forklarer han.

Og hele udfordringen med voldsomme kursudsving er Coinify sat i verden for at løse – de låser og garanterer nemlig kursen i 15 minutter når en kunde skal betale, konverterer kryptovalutaen og krediterer webshoppen i lokal valuta – fx kroner eller dollars – med det samme.

”Bitcoin og kryptovaluta er blevet et investeringsobjekt, men det var ikke intentionen. Det var bland andet ment som et betalingsmiddel, som kunne bruges på tværs af landegrænser uden dyre trust-services som mellemmænd. Der er stadig stor interesse for at bruge kryptovaluta som betalingsmiddel, og Bitcoin er stadig den dominerende – også på vores platform. På et tidspunkt, når netværksgebyrer stabiliserer sig, eller vi ser en mere betalingsvenlig kryptovaluta, vil det blive brugt meget mere, end det gør i dag,” mener han.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY