You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Corporates og startups kan blive sjælevenner i den grønne omstilling

FÆRM er et af de startups, der har fået meget ud af at samarbejde med større virksomheder.
Mens mange store virksomheder er begyndt at fiske i økosystemet efter innovation, drager startups i stigende nytte af at få mere etablerede kræfter i ryggen. For begge parter kan få gavn af hinanden.

Hvad kan et ingeniørhus og et plantebaseret mejeri-startup bruge hinanden til? Faktisk en hel del. Selvom man måske ikke skulle tro det.

For FÆRM, en food tech-virksomhed, der har udviklet traditionel osteproduktion til at være planebaseret, handlede det nemlig om at komme i kontakt med de rigtige. Og det kunne Niras Green Tech Hub hjælpe med.

Andrea Donau medstifter og CEO i FÆRM

“Vi startede op i en gammel kælder i Vanløse – en forhenværende karateklub – og havde svært ved at se, hvad der var den bedste vej frem ift. partnerskaber. Men da vi blev en del af hub’en, fik vi pludselig store kontakter ude i den virkelige verden. Og så føltes det hurtigt ikke som et kælder-startup længere,” fortæller Andrea Donau, medstifter og CEO i FÆRM.

Green Tech Hub er det rådgivende ingeniørhus Niras’ seneste skud på stammen for at sikre, at virksomheden forbliver innovative. Hub’en inviterer startups ind til udvikling af alt fra prototyper til virksomhedsstruktur og kan ofte qua et stort netværk af partnere præsentere matche dem med relevante kunder. Det er på én gang et udstillingssted, værksted og laboratorium for fremtidens grønne løsninger.

Og som startupmedlem hos Niras Green Tech Hub tildeles man 30 konsulenttimer med en rådgivende specialist inden for lige præcis det felt, man beskæftiger sig med.

“Vi har bevidst valgt en meget åben tilgang. Kan vi fx lære noget i byggebranchen fra landbruget? Det handler om at opløse siloerne, for man kan ikke sætte en formel på innovation. Så når vi sonderer terrænet for startups, opererer vi aldrig med brancher – kun løsninger,” siger Sophie Ryle Bech, Hub Director i Niras Green Tech Hub.

Flere og flere corporates ser en fordel i videndeling med startups

En undersøgelse foretaget af bl.a. Oxford Research viser, at næsten alle nordiske virksomheder samarbejder eller har samarbejdet med startups (78 pct. af de nordiske virksomheder samarbejder i øjeblikket med startups, eller 13 pct. har samarbejdet med startups før). For mange store organisationer står det klart, at startups bliver mere og mere afgørende for evnen til fortsat innovation.

“Vi har dedikeret denne her indsats til grønne tech-iværksættere, som vi gerne vil understøtte, men selvfølgelig også, fordi vi har behov for at blive klogere. Det handler for os at komme tættere på innovationen og matche vores rådgivende ingeniører med problemstillinger hos startupsene, så både de og vi udvikler os,” forklarer Sophie Ryle Bech.

Ost er en af de mest forurenende fødevarer og med FÆRMS alternative produktionsmetode kan man reducere aftrykket med op til 75 procent, ifølge virksomhedens egne beregninger. I den spæde opstartsfase lavede startuppet ost med sojabønnemælk, men hele tiden med en ambition om at skifte til hestebønnemælk, som flugtede bedre med bæredygtige værdier. Problemet var bare, at ikke kunne få fat i nogen, der producerede det.

“Hver gang vi bankede på døren hos en producent, fik vi at vide, at de ikke laver hestebønnemælk. Så da Niras lavede en introduktion til Doehler (tysk fødevaregigant, red.), og vi fik lov til at teste med deres produkter, kom der pludselig fart på,” beskriver Andrea Donau.

Startuppet redesigner i dag plantemasser for at opnå de velkendte teksturer og smagsoplevelser fra ost. Og det var aldrig sket, hvis det plantebaserede produkt var blevet udviklet hos en stor og tung, etableret virksomhed.

“Som startup kan vi arbejde virkelig, virkelig hurtigt. I de første to måneder kørte vi 80 forsøg om dagen. Vi vidste ikke præcis, hvor vi ville hen, så vi prøvede en masse forskellige proteinisolater med enzymer af og ledte efter valle og ostekorn. Bare at kunne gøre det så intensivt i to måneder, ser jeg ikke ske i store virksomheder. Og den fase, hvor man bare leger, er der, innovationen sker,” siger Andrea Donau.

GRATIS MAGASIN:
"Tech for the Planet 2022"

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste historier fra det danske startup-økosystem.

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY