You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Da Jesper Buchs iværksætterakademi slog dørene op, stod der ’Nordea’ på semesterplanen: ”Der er mange veje til det næste iværksættereventyr”

Mikkel Kjærulf Nielsen, Head of Nordea Startup & Growth Danmark sammen med Niels Brock-studerende på iværksætterakademiet, David Fischer Rasmussen.
@Redaktionen

Som partner på Niels Brocks nye iværksætterlinje underviser Nordea Startup & Growth studerende i bl.a. startups, pitch og økonomi. Målet er at klæde de unge talenter på til at skabe stærke virksomheder i fremtiden.

Som partner på Niels Brocks nye iværksætterlinje underviser Nordea Startup & Growth studerende i bl.a. startups, pitch og økonomi. Målet er at klæde de unge talenter på til at skabe stærke virksomheder i fremtiden.

Teori, lærebøger og tavleundervisning kan ruste langt de fleste til en god karriere. Men hvis drømmen er at blive iværksætter, kræver det i lige så høj grad erfaring fra det virkelige liv.

Derfor er Nordea partner på Jesper Buchs Iværksætterakademi på Niels Brock, som for første gang slog dørene op den 8. august 2023. Målet bag er, at uddannelsen hvert år skal forberede 90 udvalgte iværksættertalenter både teoretisk og praktisk til livet som iværksætter.

“Det tegner jo godt for fremtiden og for os som bank”

Som en del af partnerskabet underviser Nordea Startup & Growth, der rådgiver flere hundrede virksomheder på forskellige stadier af vækstrejsen, på uddannelsen i det, de ved mest om: Hvordan man giver et startup de bedste forudsætninger for at lykkes, hvordan man pitcher sin idé, sætter KPI’er og finder finansieringspartnere.

”Uddannelsessystemet har ikke traditionelt set haft fokus på iværksættere, så det her var en mulighed for at understøtte netop den samfundsrolle. Overordnet set er vores vision er at være et samlingspunkt for det danske økosystem: Vi vil være med til at skabe de næste iværksættereventyr i Danmark. Og det er der mange veje til,” forklarer Mikkel Kjærulf Nielsen, Head of Nordea Startup & Growth Danmark, om partnerskabet, man ikke typisk forbinder med bankverdenen.


Nordeas undervisning

  • Eksperter fra Nordea Startup & Growth står – indtil videre – for tre undervisningsmoduler på den toårige uddannelse på Niels Brock.
  • 1.) modul handler om, hvad en startup er, forretningsidé og ramme og hvordan man pitcher sin idé.
  • 2.) modul er fokus på økonomi, nøgletal og KPI’er.
  • 3.) modul handler om finansiering og kapitalfremskaffelse. Crowdfunding, investoraftaler eller andre muligheder.

Pitchtræning hos Nordea

Akademiet er ikke som andre gymnasiale uddannelser. Blandt andet skal ansøgerne til optagelsessamtaler med Jesper Buch og de studerende tjener selv penge til deres studieture gennem salgsaktiviteter.

“Den måde, vi kan gøre en forskel på, er ved at gøre dem klogere på, hvad iværksætteri er.”

Men uddannelsen adskiller sig også på andre måder. De 90 iværksætterstuderende skulle nemlig alle møde ind på Nordeas kontorer for at deltage i en pitchkonkurrence og få professionel pitchtræning af Startup & Growth-eksperterne.

”En politiker, der ikke kan holde taler, får aldrig vælgere. Og det samme gælder iværksættere. Man kommer aldrig ud over rampen, hvis man ikke kan pitche. Man får ikke investorer med ombord og laver heller ikke nogle salg, hvis du ikke kan overbevise andre mennesker om, at den løsning, du står bag, rent faktisk tilfører værdi,” fortæller David Fischer Rasmussen, der vandt konkurrencen efter at have pitchet sit startup, der genanvender aflagte våddragter.

Oplevelsen var med til at åbne øjnene op for, hvad de yngre generationer bringer med sig ind i iværksætterlivet, fortæller Mikkel Kjærulff Nielsen.

”Størstedelen af alle de cases, de studerende præsenterede for os, adresserer det bæredygtige på den ene eller anden måde. Det handlede blandt andet meget om genbrug, downcycling eller optimering af processer. Fælles for dem alle var, at de ville gøre verden til et bedre sted. Det tegner jo godt for fremtiden og for os som bank, der blandt andet har bæredygtighed som et prioriteret område.”

Kredit Martin Egedal Narratif Film Visuelle narrativer

Næste generation vil gøre en forskel

For David og de andre iværksættertalenter er én ting selve undervisningen. Noget andet er den uvurderlige erfaringer, de mange forskellige oplægsholdere deler ud af på uddannelsen.

”Vi får et indblik i de folk, vi tidligere kun har set på tv. På den måde bliver det også langt mere håndgribeligt, hvad det reelt kræver at være iværksætter og nå så langt, som de er. Det giver en noget at drømme om – og det er fedt. Stedet hvor jeg er med ligesindede. Resten af min klasse er sgu lige så ambitiøse som mig. Og vi sigter efter det samme mål,” smiler David Fischer Rasmussen.

På den anden side af bordet har partnerskabet og mødet med den kommende generation af iværksættere givet Mikkel Kjærulff Nielsen en større tro på fremtiden.

”Den måde, vi kan gøre en forskel på, er ved at gøre dem klogere på, hvad iværksætteri er. Særligt i en tid, hvor det er tæt på at have rockstar-status. For sandheden er bare, at det kan være et ekstremt hårdt liv,” forklarer han og fortsætter:

”Noget af det, der inspirerede mig mest ved at møde de her unge ildsjæle, var lysten til at gøre en forskel i verden. For det er jo et mål, vi har til fælles.”

FLERE FRA COMMUNITY