You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dagens internationale techbrief: Pyramidespil i Silicon Valley, kunstigt intelligente grænsevagter og det ufrie internet

Vi har trawlet de internationale nyhedsfarvande for at finde de bedste og mest relevante nyheder i tech til dig. En VC fra Silicon Valley kalder startup-økonomien for et pyramidespil, EUs nye grænsevagt er en kunstig intelligens og internettet bliver mindre frit.

Amerikansk VC: Startup-værdiansættelse er et avanceret pyramidespil

Chamath Palihapitiva, en af Silicon Valleys højest råbende tech-investorer, angriber  tech-startupøkonomien for at være et pyramidespil. Den amerikanske VC udsendte for nylig et brev fra hans venture kapital fond Social Capital. Mellem overskrifter som kunstig intelligens, overskudsberetning og bioinformatik stod især en frem: Et pyramidespil i Silicon Valley.

Palihapitiya mener at “start-up værdiansættelser er oppustede” fordi venture virksomheder investerer aggressivt i hinandens porteføljer. Startupsene køber sig til flere brugere for pengene, mens de ansatte ved venture virksomhederne tjener penge på bestyrelsesgebyrer.

Ifølge den åbenmundede investor betaler to grupper for de oppustede værdiansættelser. De begrænsede partnere, der investerer i VC-fondene, får først en gevinst, når fonden lukker, hvilket typisk tager syv til ti år. Og de ansatte ved de mange startups, der i stedet for kontanter får aktie-optioner, som er svære at indfri og ofte ender med at være værdiløse på grund af udvanding.

Det bør bemærkes at de sure rønnebær også kan skyldes at Chamath Palihapitivas egen VC-fond, Social Capital, har været inde i et svært år, hvor flere nøglemedarbejdere har forladt virksomheden ifølge CNBC.

EU vil teste AI-løgndetektor ved grænseovergange

Et EU-finansieret projekt vil udvikle teknologi der kan optimere effektiviteten ved EU’s ydre grænser og øge sikkerheden ved hjælp af et automatiseret grænseovervågningssystem.

Mere end 700 millioner mennesker rejser hvert år ind i EU og det nummer er stigende. Men snart kan rejsende, der krydser EU’s ydre grænser, blive stillet overfor en løgndetektortest, der afvikles af en bot for at sikre at deres ærinde i unionen er legitimt. Det EU-finansierede projekt IBORDERCTRL udvikler et intelligent kontrolsystem, der skal lette grænseprocedurer.

De rejsende skal bruge en onlineapplikation til at uploade billeder af deres pas, visum og bevis for økonomi. Derefter skal de svare på en række spørgsmål, der stilles af en animeret grænsevagt over et webcam. Den unikke tilgang til ‘deception detection’ analyserer rejsendes mikroudtryk for at finde ud af, om personen lyver.

Vores frihed på internettet indskrænkes

Regeringerne verden over indskrænker vores online-frihed for det ottende år i træk. Det konkluderer den amerikanske tænketank Freedom House i en ny rapport. Det skriver The Verge.

I årets rapport, The Rise of Digital Authoritarianism, konkluderer tænketanken, at myndigheder verden over øger deres kontrol af internetbrugeres data, mens lovgivning mod ‘Fake News’ bruges til at undertrykke forskellige meninger. Af de 65 lande, der er med i undersøgelsen, er online-friheden blevet indkskrænket markant i 26 af dem siden juni 2017.

Udviklingen går især den forkerte vej i Kina, hvor implementeringen af en ny cybersikkerhedslov har omfattende konsekvenser for udenlandske virksomheder. Kina har også opgraderet overvågningsteknologi til omfatte kunstig intelligens og ansigtgenkendelse for at overvåge lokalbefolkningen og forhindre enhver handling, der anses for at skade “offentlig orden” eller “den national sikkerhed”.

UGENS STARTUP: