You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dagens techbrief: Vivino går efter milliardomsætning, Journalistmordet trækker tråde ind i verdens største venturefond, offentlig tolkeordre på en halv millard og en svensk investor i europæisk topklasse

Danske startups går efter milliarderne i dagens techbrief, der også følger trådene fra mordet på Jamal Khashoggi ind i verdens største venturefond, og så løfter vi blomsterkransen for vores majstangs-dansende broderfolk, hvor en svensk investor er blevet hædret som en af Europas skarpeste.

Vivino satser på at ramme milliardomsætning i år

Fra kælder til verdensomspændende vinmarked med omsætning på en milliard kroner. Den komet-milepæl satser vinappen Vivino på at nå i år. Det startede som en genial app, der kunne scane vinetikken, så den jævne vinelskere kunne lære sin vin bedre at kende.

Men efter otte år i markedet er Vivino nu også blevet en markedsplads for vin, der regner med at runde et vinsalg på 1 milliard kroner i år. Det skriver Finans.dk.

”Hvis ikke vi når milliarden, kommer vi tæt på. 2018 har været så stærk, at vi nu er blevet nummer ét online vinhandel i verden. Men vi vil være meget større,” siger Heini Zachariassen, stifter af Vivino, til Finans.dk.

Vinappen har i dag både kontorer i Købehavn og i hjertet af San Francisco, hvor stifteren opholder sig. Brugerantallet er vokset til 33 millioner på verdensplan.

Iværksættere lander offentlig tolke-ordre på halv milliard

Virksomheden EasyTranslate har effektiviseret tolkning gennem digitalisering, og det sikrer startuppet en ordre på en halv milliard fra det offentlige.

Når politi og domstole fremover har brug for tolke, bliver det startuppet EasyTranslate, der kommer til at løse opgaven. De har nemlig vundet en fireårig kontrakt til en værdi af 520 millioner kroner fra Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet. Det skriver Berlingske.dk.

EasyTranslate blev stiftet i 2010, og havde i første omgang fokus på private virksomheder. Men de to stiftere opdagede et uopdyrket og gammeldags marked for tolkning i det offentlige, som de nu har grebet.

”Når en myndighed skulle bruge en tolk, slog man op i politiets liste over godkendte tolke og ringede til den, der stod øverst. Det var ineffektivt, fordi det betød, at en tolk brugte meget rejsetid på at bevæge sig fra opgave til opgave. Vi opretter ruter på baggrund af tolkenes geografiske placering, så vi kan maksimere antallet af tolkemøder per dag,” siger Peter Ladegaard til Berlingske, der sammen med Frederik R. Pedersen står bag EasyTransalte.

EasyTranslate står blandt andet også bag appen EasyTalq til videotolkning, så tolkning via en videoforbindelse i fremtiden bliver en mulighed i det offentlige. Virksomheden omsætter i år for 100 millioner kroner og beskæftiger 80 medarbejdere i København og Polen.

Verdens største tech-fond overvejer at tage imod saudiske midler – igen

Mordet på den saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi har skabt kø ved håndvasken, og nu melder en ny sig i køben. Den hovedrige ørkenstats investeringer strækker sig langt udover mellemøsten. Nu har Softbanks founder kommenteret på sagen.

Saudi Arabiens Public Investment Fund har den allerstørste andel af Softbanks legendariske Vision Fund. Med sin størrelse på 100 milliarder dollars er det verdens største tech-investeringsfond. Masayoshi Son, Softbanks stifter, overvejer nu om fonden vil tage imod penge fra olieprinserne igen. Det skriver The Information.

Masayoshi Son afviste at tage de saudiske penge ud af fonden, “vi kan ikke løbe fra det ansvar,” sagde Son ifølge The Information. Da stifteren blev spurgt om Softbank i fremtiden ville tage imod investeringer fra oliestaten svarede han, at de ville afvente den igangværende undersøgelse.

Investeringen i Softbank er en del af Saudi Arabiens forberedelser på en olieløs fremtid. De har investeret 45 milliarder dollars i Softbanks fund, men de har også investeret direkte i mediedarlingen Tesla og den noget mere omdiskuterede virksomhed Uber.

Svensker blandt Europas dygtigste venturekapitalister ifølge ny liste

Den anden udgave af den europæiske Midas-liste, der fremhæver venturekapitalister med et øje for gyldne startups, er netop blevet udgivet af Forbes.

Midas-listen fremhæver 25 startup-investorer, der har fundet guld i startup-verden. Forbes og kapitalforvalterne fra Truebridge står bag listen, og de evaluerer venture kapitalisters investeringer i virksomheder, der er værdiansæt til mere end 200 millioner dollars.

I år er der otte nye investorer i top 25. De nytilkomne ryger med på listen på grund af en række store europæiske exits i det seneste år. Listen er – ikke overraskende – domineret af hvide, midaldrende mænd, men der er blevet plads til fire kvinder, hvilket er en mere end sidste år.

En enkelt skandinav har fudnet vej til top tre. Svenske Pär-Jörgen Pärson ramte plet, da to af hans investeringer gav afkast i det forgangne år: Spotifys introduktion på New York Stock Exchange og da Paypal købte iZettle.

UGENS STARTUP: