You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danmarks erhvervsliv skal fremtidssikres: Industriens Fond giver millioner til et styrket samarbejde mellem corporates og startups

Mette Tønnesen, CEO for The Link

Med 3 millioner kroner i ryggen skal The Link styrke samarbejdet mellem det etablerede erhvervsliv og innovative, danske vækstvirksomheder.

Med 3 millioner kroner i ryggen skal The Link styrke samarbejdet mellem det etablerede erhvervsliv og innovative, danske vækstvirksomheder.

De seneste 25 år er næsten alle verdens nye, store virksomheder blevet skabt i Kina og USA, mens det meste af Europa er gået i stå. 41 af verdens 100 mest værdifulde virksomheder lå i Europa i 2000. I 2021 var tallet faldet til 15 ifølge The Economist.

Billedet tegner sig også tydeligt i Danmark, hvor vi sjældent ser nye globale vækstvirksomheder vinde frem, og hvor veletablerede virksomheder er truet på evnen til at innovere i trit med den teknologiske udvikling.

Det vil The Link og Industriens Fond nu lave om på ved at styrke samarbejdet mellem veletablerede danske virksomheder og nye spirende og innovative vækstvirksomheder. Det gøres i praksis gennem projektet Corporate Startup Collaboration for Growth – eller det mere mundrette “CSC for Growth”.

”I Danmark har vi en stolt tradition for erhvervsmæssige samarbejder. Se blot tilbage på andelsbevægelsen og de store spillere, den har ført med sig, eller på nogle af symbioserne rundt omkring i landet, der i fællesskab innoverer og optimerer ressourceudnyttelsen og resultatskabelsen. Vi tror på, at etablerede virksomheder og iværksættere besidder hver sine kernekompetencer, og at vi, ved at understøtte samarbejdet mellem de to, får skabt flere og mere robuste store virksomheder i Danmark og samtidigt også styrker nogle af de danske virksomheder, der i dag tegner toppen af dansk erhvervsliv og som allerede i dag er aktive spillere på den globale scene,” siger Morten Mommsen, der er projektleder hos Industriens Fond.

Det uforløste potentiale

The Link driver to netværksgrupper for større virksomheder, som aktivt ønsker at styrke deres samarbejde med startups. Der er nemlig en håndfuld, der allerede har set fidusen.

”Når corporates indgår i et samarbejde, en kunderelation, eller investerer i startups, kommer de helt tæt på den innovation og teknologi, der præger deres marked. For mange af de corporates, vi arbejder med, er det en måde at fremtidssikre deres forretning på,” fortæller Mette Hoberg Tønnesen, som er CEO for The Link.

For vækstvirksomheder er der potentielt også meget at vinde i samarbejdet med det etablerede erhvervsliv.

”Det er langt fra alle startups, der er interesserede i samarbejder eller investeringer fra en eventuel industripartner, men der er en gruppe, for hvem, samarbejdet kan være enormt værdifuldt,” siger Mette Hoberg Tønnesen og fortsætter:

”Det veletablerede erhvervsliv kan åbne døre for nye eksportmarkeder, netværk af samarbejdspartnere, producenter og eventuelle kunder. Derudover kan corporates nedbringe risici og blåstemple en ellers ny spiller på markedet.”

Derfor er målsætningen med CSC for Growth-projektet, at de vækstvirksomheder og etablerede corporates, som ser værdien i et samarbejde, skal møde hinanden, hjælpes i gang og erfaringsdele, så Danmark på sigt bliver et land med stærke og effektive samarbejder på tværs af nye og etablerede virksomheder.

Ikke uden udfordringer

Potentialet er stort, men etablerede virksomheder og nye vækstvirksomheder arbejder på to grundlæggende forskellige måder. Det spænder som oftest ben for nye samarbejder.

”Vi oplever, at en veletableret virksomheds behov for processer, tid og bureaukrati kan stå i vejen for en vækstvirksomhed, der har brug for hurtig eksekvering for at overleve,” siger Mette Hoberg Tønnesen.

”Modsat opleves værksvirksomheder som en risiko for corporates, da en investering eller samarbejde koster tid og ressourcer uden en garanti for, at virksomheden kan levere på dens ambitioner og i sidste ende overleve på markedet.”

Løsningen er en langsigtet og strategisk tilgang til at dels facilitere mødet mellem corporates og startups, så de kan tage hul på et samarbejde, og dels at videns- og erfaringsdele, så begge parter står styrket i første fase af samarbejdet.

”Der er et kæmpe uforløst potentiale i samarbejdet mellem det etablerede erhvervsliv og nye vækstvirksomheder, men det kræver en struktureret og ambitiøs tilgang og det er det vi håber, at vi kan sætte rammerne for med det her initiativ,” siger Morten Mommsen fra Industriens Fond, der støtter CSC for Growth-projektet med 3 mio. kroner over de næste tre år.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY