You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dansk app skal redde liv i flygtningelejre

@jakob

De to danske NGO’er, BØRNEfonden og Maternity Foundation, har netop modtaget 4,2 millioner kroner til at nedbringe antallet af mødre og spædbørn, der dør under og efter fødslen i flygtningelejre i Etiopien. 

De to danske NGO’er, BØRNEfonden og Maternity Foundation, har netop modtaget 4,2 millioner kroner til at nedbringe antallet af mødre og spædbørn, der dør under og efter fødslen i flygtningelejre i Etiopien. 

Den dansk-udviklede app Safe Delivery, der er udviklet af Maternity Foundation, skal give 50 lokale jordemødre i syv etiopiske flygtningelejre klinisk træning og undervisning på mobiltelefonen. De skal lære at håndtere komplikationer, der måtte opstå i forbindelse med graviditet og fødsel.

Krisen i Sydsudan har skabt massive udfordringer i den vestlige del af Etiopien, hvor mere end 320.000 flygtninge har krydset grænsen til Gambella provinsen. Omstændighederne gør det livsfarlig for kvinderne at blive gravide.

“Det anslås at 60% af barselsdødsfald sker i humanitære omgivelser eller under flugt. Hvis man ikke kommer til graviditetsbesøg, får man ikke identificeret komplikationer og det kan blive fatalt. Derfor skal de lokale jordemødre i flygtningelejrene trænes i akutte situationer,” siger Anna Frellsen, der er CEO i Maternity Foundation.

Omkostningseffektiv løsning

I de syv etiopiske flygtningelejre føder ca. 6.000 kvinder hvert år. Derfor er det afgørende at sundhedssystemet styrkes. Her kan Safe Delivery gøre en forskel og bidrage til at de lokale jordemødre får de fornødne kompetencer.

”Undervisningen sker gennem instruktionsvideoer og step by step instruktioner, der blandt andet beskriver, hvordan man undgår, at en kvinde forbløder, og hvordan man genopliver en nyfødt. Forsøg har vist, at app’en har stor effekt,” fortæller Anna Frellsen.

Løsningen skaber også værdi på længere sigt, da jordemødrene har adgang til livreddende guidelines og instruktionsvideoer på deres klinikker efter træningsforløbet. Derfor bærer den teknologiske løsning en række fordele med sig i forhold til mere klassiske løsninger.

“En app-løsning er væsentlig mere omkostningseffektiv og agil end hvis vi skulle være tilstede fysisk og undervise de lokale. Men det er vigtigt at understrege, at det her kun kan lykkedes, fordi vi har et godt samarbejde FN og de etiopiske myndigheder, som koordinerer indsatserne i lejrene,” siger Anna Frellsen.

Kan stå distancen

Ifølge Maternity Foundation sker 99% af dødsfald blandt spædbørn og deres mødre i lande med lav- og mellemindkomstlande. Et af de lande, der i særdeleshed er hårdt ramt, er Etiopien. Gennemsnittet her er makrant højere end FN’s erklæerede bæredygtighedsmål om at reducere dødeligheden af spædbørn til mindre end 12 ud af 1000 levendefødte. Ifølge tal fra FN var tallet i 2015 næste fire gange så højt.

Maternity Foundation anslår selv at mere end 90% af dødsfaldene verden over kan forebygges, hvis der er kompetente fødselsledsagere eller jordmødre til stede under fødslen.

Siden 2011 har Maternity Foundation, Københavns Universitet og Syddansk Universitet udviklet og arbejdet på Safe Delivery App. Den er i dag downloadet i lande som Kenya, Indien, Guinea og Benin. Den er også i brug flere steder i Etiopien, men det er første gang, at den bliver introduceret i en flygtningelejr.

”Den erfaring, vi har med app’en i andre udviklingslande, er en stor fordel, når vi nu i samarbejde med BØRNEfonden og andre partnere lancerer den i en humanitær kontekst,” siger Anna Frellsen.

 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY