You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Reaktordesignet baseret på flydende salt og thorium er egentlig en gammel opfindelse, men efter opbremsningen i udbredelsen af kernekraft er det aldrig lykkedes at udvikle designet i kommercial skala. Det skal Sealion-projektet, som danske Seaborg Technologies står i spidsen for, lave om på.

Dansk atomkraft-projekt får tocifret millionfunding fra EU

@sebastian

Danske Seaborg Technologies står i spidsen for et atomkraft-projekt, som netop har modtaget 11,5 millioner kroner i funding fra EU. Projektet skal føre en ny type atomreaktorer til markedet.

Atomkraft, nej tak. Sådan har det været i Danmark siden 29. marts 1985, hvor et flertal i Folketinget vedtog et beslutningsforslag om ikke at planlægge med atomkraft i den danske energiforsyning fremover. Et forslag der langt ind i det nye årtusinde betød nedskæringer på forskningen i atomkraft – og at private projekter som Seaborg Technologies ikke kunne få offentlige støtte.

Men i de seneste år er drømmen om en ny type reaktorer så småt blomstret op igen, og nu har den unge danske virksomhed fået støtte på 11,5 millioner gennem EU’s EUREKA Eurostars. Penge som skal bruges på at udvikle software, der kan være med til at føre de moderne reaktorer, som bruger flydende salt og thorium i maskinrummet, til markedet.

“Sealion Software Suite vil disrupte den nuværende nødvendighed for at ændre det regulatoriske system, ved at muliggøre licensering af Molten Salt Reactors (nye, avancerede kernereaktorer red.) under nuværende lovgivningssystem, og dermed accelerere kommercialiseringen af de nye reaktorer,” står der i ansøgningen.

Pengene fra EU-fonden er øremærket små- og mellemstore virksomheder med tungt fokus på research and development, og ud over Seaborg er også den schweiziske virksomhed Daes Sa, DTU og det svenske universitet Chalmers Tekniska Högskola med i Sealion-projektet.

Software til beregning af nye reaktortyper

I ansøgningen til Sealion-projektet – en forkortelsen for “Seaborg External multiphysics Architecture for Licensing and Ip development Of Nuclear reactors” – står der, at projektet skal udvikle multifysisk software, som kan modelere de komplekse, dynamiske processor i en avanceret kernereaktor.

Den nye type reaktorer indeholde nemlig flydende salt, som både er meget varm og meget eroderende, og det er endnu ikke lykkedes at udvikle en flydende salt reaktor, der kunne klare sig kommercial.

Med Seaborgs nye software til at lave avancerede beregninger – med et team der indeholder flere PhD’er og ex-ansatte fra CERN er det en af Seaborgs spidskompetence – håber det danske startup altså, at kunne speede udviklingen af den nye reaktortype op.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY