You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dansk startup blev mødt med en uventet tilgang i Tel Avivs økosystem: ”De var klar til at overtage det hele”

Fra venstre til højre: Eskild Andresen (CTO), Rune Jensen (CEO), Jacob Sangild (Partner), Anders Winter (COO).
@Redaktionen

Gennem Innovation Centre Denmark oplevede det danske healthtech-startup VitaSim på egen hånd, hvorfor Israel betragtes som et af verdens mest entreprenante lande.

Gennem Innovation Centre Denmark oplevede det danske healthtech-startup VitaSim på egen hånd, hvorfor Israel betragtes som et af verdens mest entreprenante lande.

Danske sundhedsløsninger er i høj kurs i hele verden. Så høj kurs, at udbuddet ikke altid kan følge med den internationale efterspørgsel.

Spørg bare det danske healthtech startup VitaSim, der siden 2018 har specialiseret sig i virtual reality-løsninger (VR) særligt rettet mod sundheds- og forskningssektoren. Virksomheden står bag en række innovative VR-produkter herunder en unik platform, hvor uddannelsesinstitutioner kan tilbyde studerende ’hands-on’-undervisning vha. virtual reality.

Lige præcis den løsning kunne det israelske sundhedsvæsen være interesseret i, vurderede Innovation Centre Denmark, som gennem SDG Landing Pad-projektet matcher internationale partnere med danske virksomheders løsninger inden for FN’s Verdensmål.

Derfor blev VitaSim udvalgt til at deltage i forløbet og var ad flere omgang på rundtur i verdens måske mest berømte startupøkosystem. Drømmen var at afsøge mulighederne for at internationalisere den danske teknologi.

”Vi blev sat op med et hav af forskellige typer interessante aktører. Det var både store hospitaler, healthtech-inkubatorer og investeringsmiljøer. Vi besøgte også et stort simulationscenter. Så det var virkelig en bred palet af meget interessante møder og ICDK var stærke til at rådgive omkring lokal kultur, kontakter og hvordan vi skulle snakke internationalisering,” indleder Rune Overgaard Jensen, medstifter og CEO i VitaSim.


SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløb
  • Projektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

Mødet med ‘Startup Nation’

Med VitaSims platform kan professionelle instruktører optage en virtuel avatar, mens de forklarer og udfører en given procedure, så de studerende til enhver tid kan modtage grundig, guidet en-til-en-træning.

Det kan gavne f.eks medicinstuderende, nyuddannede læger, ortopædkirurger, sygeplejerskestuderende, radiografstuderende og alt derimellem.

Og det var lige præcis de mange anvendelsesmuligheder, der gjorde den danske teknologi interessant for det israelske sundhedsvæsen.

”Vi oplevede, at hospitalerne var utrolig innovationsparate. Udfordringen var måske i vores tilfælde, at de ville gøre rigtig meget lige nu. De var klar til at overtage det hele, hvis vi havde en helstøbt løsning lige nu og her,” forklarer Anders Winter, medstifter og COO i Vitasim.

Oplevelsen gjorde indtryk på de danske iværksættere, der ikke var vant til, at nye tech-løsninger blev taget imod med kyshånd.

”Efter vores tur var vi lidt blæst bagover over, hvor højt de prioriterer innovation sammenlignet med det danske sundhedssystem, hvor det ofte nedprioriteres i forhold til drift. Det var helt klart en øjenåbner,” supplerer Rune Overgaard Jensen.

En mild udgave af Silicon Valley

Gennem turene til Israel fik folkene bag VitaSim et indblik i den innovationsparathed, som præger store dele af det offentlige system.

Men det var først, da danskerne fik møder og feedbacksessioner hos venturefonde og investorer, at de rigtig forstod, hvorfor Israel bliver kaldt Startup Nation.

”Fordi det er så hardcore et startupøkosystem, minder det om en mild udgave af Silicon Valley. Virksomhederne er ofte VC-fundede og der er ikke på samme måde tradition for bootstrappet vækst. Så vi var nok for gennemsnitligt danske – forstået på den måde, at vi skalerer organisk. Det har de mindre interesse i,” beskriver Anders Winter.

“Det er ikke sikkert, at den entreprenante mentalitet passer til alle danske startups, hvor vi har tradition for mere at vokse med de penge, vi tjener. Men for de virksomheder, der er klar til at trykke på speederen, er det det helt rigtige økosystem”, fortæller Rune Overgaard Jensen.

”Vi ser Tel Aviv og Israel som et marked med stort potentiale for os. Vi fortsætter samarbejdet med hospitalet i Tel Aviv, men vender først tilbage til resten af landet, når kataloget er klar til det. Det interessante er jo, at så snart det er det, ved vi nu, hvor handlekraftige og innovationsparate, de rent faktisk er.”

Hør mere om VitaSims oplevelser i Israel i videoen.

FLERE FRA COMMUNITY