You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ida Tin fortæller om Clue til åbningen af Internet Week Denmark.

Danske Ida Tin har rejst 220 millioner til sit tyske startup

@sebastian

Startuppet Clue er stiftet af danske Ida Tin, men har fra dag ét haft hovedsæde i Berlin. Da Ida Tin besøgte Danmark under Internet Week Denmark, spurgte vi hende, hvorfor fremadstormende Clue ikke bor i Danmark.

Set udefra har det været én stor optur for startuppet bag Clue-appen, der hjælper kvinder med at holde styr på og forstå deres cyklus, siden lanceringen i 2013. På verdensplan har appen ligget stabilt i top20 over de mest downloadede apps i Health & Fitness-kategorien, teamet er vokset til 50 medarbejdere, de har rundet fem millioner brugere og rejst 220 millioner kroner til projektet.

Clue buldrer derudaf, men tjener efter næsten fire år stadig ikke penge. Det er dog ikke tilfældigt.

”Det har været vores helt bevidste strategi, at vi Ida Tin, medstifter af Clueførst ville fokusere på at bygge et godt produkt, få nogle brugere og så bagefter finde ud af at tjene penge – den typiske Silicon Valley-model,” siger Ida Tin, medstifter af Clue.

Der er med andre ord fart på startuppet og en ambition om at overtage verdensherredømmet. Derfor fangede vi Ida Tin efter et foredrag under Internet Week Denmark for at finde ud af, hvordan det går nede i Tyskland – og hvorfor Clue ikke har hovedkvarter i Danmark.

Blev undfanget i København

Idéen til Clue tog egentlig form i København tilbage i 2009, hvor Ida Tin ledte efter en god måde at tracke og få indsigt i sin cyklus, da hun tidligere havde bøvlet med bivirkninger ved p-piller.

”Jeg sad og ledte i patentdatabaser, men jeg fandt ingenting – kun noget med at putte hormoner ind i kroppen. Så jeg tænkte: Hvad nu hvis man kan samle nok data på sin telefon, til at telefonen kan fortælle en, hvad der foregår i kroppen?,” fortæller Ida Tin.

Inden Clue blev stiftet, flyttede hun dog til Berlin med sin kæreste og fik et par børn – men i 2012 var de fire co-foundere fundet, og den første investering på 50.000 euro til at gøre projektet til virkelighed landet.

Berlin frem for København – og Silicon Valley

Teamet og kapitalen var på plads i Berlin, og i starten var der en helt lavpraktisk grund til at starte Clue syd for grænsen.

”Grunden til at vi startede i Berlin, var, at der er et godt økosystem dernede, og der begyndte at komme risikovillig kapital til. Men også fordi, det var billigere at leve der, mens vi bootstrappede. Vi havde én indkomst, et lille barn og ikke noget sted at bo i København,” fortæller Ida Tin.

Allerede kort efter overvejede teamet at flytte til Silicon Valley – især da investorerne lokkede med investeringen, hvis de flyttede over Atlanten – men indtil videre er de blevet i den tyske hovedstad.

”Jeg tror faktisk, at når man gør listen med plusser og minusser op, så er Berlin generelt et ret godt sted at starte op. Det er billigt at være der, man kan finde godt talent, og folk vil gerne flytte dertil, fordi de synes, det er en fed by. Og så bliver ens talent ikke stjålet af Facebook og Google,” siger Ida Tin.

Mangel på ”virkelig risikovillig” kapital

Med et skarpt produkt og en imponerende brugertilvækst, har Clue i løbet af fire år rejst 220 millioner kroner. Ud over tidlige investeringsrunder med Thomas Madsen-Mygdahl er ingen af pengene dog kommet fra Danmark, men det er ikke fordi, de ikke har prøvet.

”De første investorer, jeg snakkede med, var i Danmark. Måske så dealen god ud dengang, men når jeg ser tilbage på den nu, var det godt, at vi ikke tog imod pengene derfra,” siger Ida Tin, uden at gå i detaljer omkring hvem eller hvilke forhold, der var tale om.

Generelt synes hun, det i Europa og især i Danmark, er et problem at rejse ”virkelige risikovillig kapital” – altså kapital til voldsom brugervækst inden fokus flyttes til indtjening.

“Jeg vil sige, det er direkte farligt at rejse penge fra de forkerte. Hvis du rejser penge fra en fond, der vil se en 5-årig budgetplan og vil have, at du skal lave penge inden for to år, så tror jeg virkelig, det kan kompromittere dine chancer for at skabe et stort, globalt firma. Det er en stor investering at få mange brugere, men når man har mange brugere, kan man meget mere – også forretningsmæssigt,” siger Ida Tin.

På vej mod omsætning

Det er først i år, næsten fire år efter lanceringen, at Clue er begyndt at arbejde på at få gang i en omsætning. Ida Tin mener dog ikke, at fire år uden fokus på indtjening har været for længe.

”Jeg mener absolut, det ville have bremset vores brugervækst, hvis vi var begyndt at tænke på at tjene penge tidligere. Både fordi det ville skabe en betalingsbarriere, men også fordi, et nyt fokus på at gøre Clue til en forretning, ville fjerne fokus fra produkt og brugervækst,” siger Ida Tin.

I dag vurderer hun, at Clues fokus er fordelt med 20 procent på forretning og 80 procent på brugervækst, og planen er da også først at være profitable om et par år.

”Man kan jo blive ved med at rejse kapital til brugervækst, så længe man har nerver til det. Men vi kan også se, at nogle nok er kommet i gang med forretningen lidt for sent. Jeg ved ikke, hvad den gyldne, perfekte mellemvej er, men jeg håber, vi går på den.”

Rettet 24. april: Vi skrev tidligere, at Clue ikke har modtaget penge fra danske investorer. Det er ikke korrekt, da Thomas Madsen-Mygdal af fire omgange har investeret i Clue.

Screenshot fra Clue app

FLERE FRA COMMUNITY