You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

GoRed

De vigtigste erfaringer fra cremen af dansk iværksætteri

@simone

Torsdag var der lagt op til en hel dag med entreprenante tanker og forunderlige historier fra cremen af dansk iværksætteri, da navne som Tommy Ahlers, Birgit Aaby, Lars AP, Jesper Buch, Lone Fønss Schrøder og Lennart Lajboschwitz var samlet til GoRed.

I Lokomotivværkstedets rå lokaler i København blev der torsdag råt for usødet fortalt historier fra livet som iværksætter; om Teslaerne, det private jet og swimmingpoolen, den første million, og det første lån, om ondt i maven og fortællingen bag alt det, man hører i de store medier og ser på Instagram.

Læs også: Topiværksættere støtter Røde Kors: “Vi skal altid overgå os selv”

Til GoRed 2017 fik vi nemlig det brede og ærlige kig ind i livet som iværksætter, når man hedder Tommy Ahlers, Birgit Aaby, Konrad Kierklo, Lannart Lajboschitz eller Jesper Buch.

Et entreprenant boyband

Bagmændende bag GoRed er Tommy Ahlers, Sørens Kristensen og Jakob Jønck. Eller som dagens konferencier, Morten Resen kaldte dem, et entreprenant boyband. Det skulle kun have været en engangsforestilling sidste år, men som altid skulle de overgå sig selv, og et GodRed 2017 var pludselig en realitet.

Først på scenen var Lennart Lajboschitz, ham bag den succesfulde dimsebutik Flying Tiger. Han har solgt størstedelen af butikken, for at være administrerende direktør og ejer gik ikke hånd i hånd med hans indstilling til tingene; man skal turde være usikker. Det er der, tingene udvikler sig.

Læs også: GoRed samler iværksætterdanmark: “Vi skal lære, at vi ikke er konkurrenter byerne imellem”

Derfor købte han to badehoteller og en kirke, Absalonkirken på Vesterbro, som vist ikke er en helt almindelig kirke. “Vi er drevet så meget af logik, at det er til at kaste op over. Logikken er modsætningen til innovation.” Missionen med Absalon og badehoteller er netop at kaste sig ud i nogle projekter, man ikke ved, hvor ender. Men som indeholder noget, der er vigtigt for dig. For Lennart Lajboschitz er en af de vigtigste ingredienser relationer.

Er du flink, bliver du mere kreativ

Relationer er også et kerneelement i Fucking Flink. En bevægelse startet af Lars AP, som har det som sin fineste opgave at gøre verdens lykkeligste (Danmark har haft æren i nok år til, at Norge på scenen gik i glemmebogen) til også at være verdens flinkeste.

For iværksættere kan flink godt blive et nice to have-element, frem for et need to have. Men Fucking Flinks egen undersøgelse blandt 981 danskere med kontrolgruppe og hele pivtøjet viste, at lavede man bare én flink handling om dagen, helt fra små ting som at tage en dåse skyr ned til hende den lave, ældre dame i supermarkedet, så følte 38 procent mindre vrede end kontrolgruppen, 29 procent fik nemmere ved at komme ud af sengen, og 22 procent følte sig mere kreative. Så måske skal flink i virkeligheden over i need to have-kategorien?

Successerne blev fejret

Der var utrolige historier om Stauning Whisky, startet af Martin Vesterby i 2005, fordi han i et radioprogram hørte, at det var let at lave whisky, men svært at få til at smage godt. I dag laver Stauning verdenberømt, prisvindende whisky.

Der var gåsehud i salen, da Nikolaj Nyholm fra RFRSH Entertainment viste videoen, da Astralis vandt deres første major, en milepæl for dem og for dansk eSport, en subkultur som det seneste år er braget igennem som populærkultur og pengemaskine.

Og der var et kig ind på direktionsgangene, hvor Lone Fønss Schrøder, bestyrelsesformand i Saxo Bank har sin daglige gang. For ligesom i regeringen, så tales der her om disruption, men faktisk ved mange store virksomheder ikke, hvordan de skal gribe det an.

Fireside chat mellem Tommy Ahlers og Jesper Buch

Det ved Jesper Buch og Tommy Ahlers så til gengæld noget om med succeser som Just Eat og Podio i kataloget. Til en kort fireside chat satte Tommy Jesper stævne; om hans Kickass-bog, hans arbejdsmoral, og hvad vi kan gøre for at hjælpe iværksættere.

Og hvem bedre at tale med det om, end formanden for regeringens disruptionråd? (Hørte jeg nogen fnise i publikum?) Men forandringen skal komme nedefra, mente Jesper Buch, fra iværksætterne. Derudover skal innovations- og iværksættertilbuddene i provinsen konsolideres, så der er ét stærkt miljø i regionen, som styres af lokale helte, og så skal der fradrag på alle investeringer, som der er i England. Der var lidt for Tommy at tage med videre til rådet.

Miinto åbnede op for bagsiden af medaljen

Men det er ikke kun hurtige biler og huse i Spanien at være iværksætter. Det kan Konrad Kierklo fra Miinto skrive under på. For selvom der i medierne er blevet fortalt om en tocifret millionaftale – altså i euro – en masse fede milepæle med investeringer, priser og nye kontorer, så ligger der på den tidslinje også en masse erfaringer, som var mere op ad bakke.

Som da Miinto brændte 30 millioner af og måtte lukke fire kontorer igen, fordi de havde lovet kapitalfondene, at de kunne skalere. Eller da medstifteren kort tid efter, de måtte fyre halvdelen af staben, forlod skuden. Eller da de havde lavet en regnefejl på fem millioner, som var ved at lukke dem kort tid før, at Konrad Kierklo kom på Forbes 30 Under 30-liste.

Menneskerne betyder alt

De erfaringer er også i høj grad en del af fortællingen. Og de er en del af, hvorfor en mand som Jesper Buch sagde, at man ikke skal være bange for at dele ud af sine procenter og få gode partnere ind, som man kan dele både successer og fiaskoer med. Hellere 25 procent af en succes end 100 procent af en fiasko, slog han fast.

Også Birgit Aaby fortalte om tiden fra rengøringskone til løvinde, hvor medarbejderne altid har været vigtigere for hende end kunden. Ifølge Birgit skal man altså behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet.

Og det syn på mennesker, at vi skal hjælpe hinanden, se muligheder for os selv og andre, er i høj grad også en af grundene til, at generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, hyldede de entreprenante idéer, der gør en forskel, som går over kulturelle barrierer, økonomiske barrierer og hjælper menneskeliv.

Så tak for jeres idéer.

TechSavvy Media var mediepartner på GoRed 2017, hvor al overskuddet går til Røde Kors. Alle deltagere og arrangører arbejder gratis til fordel for Røde Kors.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY