You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Digitalt pusterør og håndholdt sår-symaskine vinder velfærdskonkurrence

Et avanceret pusterør, der hjælper mennesker mennesker med nedsat bevægelsesfunktion i hænder med at betjene smartphones og en håndholdt symaskine, der kan sy sår sammen 10 gange hurtigere, tog priserne ved denne udgave af Careware-next, hvor der også blev plads til en ekstra særpris. 

Der er et betragteligt behov for dygtige velfærdsiværksættere. Det er netop målet med CareWare-Next konkurrencen at sætte fokus på fremtidens velfærdsteknologier- og iværksættere. Det gør arrangørerne for syvende år i træk, og de har netop offentliggjort vinderne af Iværksætterprisen, Ideprisen og så fik et social-pædagogisk værktøj en særpris.

Der er generel enighed i dommerpanelet om, at niveauet har taget et hop opad i år, og variationen i velfærdsteknologier var desuden stor. Det er bydende nødvendigt med nye løsninger, så kommunerne og regionerne kan leve op til de forpligtelser, de har overfor borgerne, mener Ivan Kjær Lauridsen, chef for velfærdsteknologi i Aarhus Kommune.

Læs mere: Tidligere deltagere har fået 80 millioner kroner: Nu offentliggøres dette års finalister i velfærdskonkurrence

Digitalt pusterør vinder Iværksætterprisen

CareWare Iværksætterprisen går til TubusOne, som er et hjælpemiddel til mennesker med nedsat eller ingen bevægelsesfunktion i arme og hænder. TubusOne gør disse borgere i stand til selv at betjene smartphones og tablets. Løsningen er et avanceret pusterør med touch-funktion, se hvordan her.

“Jeg er begejstret for at TubusOne med CareWare-Next Iværksætterprisen har fået endnu et skub ud i verden, hvor vi kan gøre en stor forskel for vores brugere ved at øge deres selvhjulpenhed og livskvalitet. At vinde et mentorteam i et år gør en stor forskel i forhold til virksomheden TubusOne og jeg ser meget frem til den personlige sparring, som jeg kan hente hos det stærke mentorteam,” siger Lizanne Svane stifter af TubusOne.

Håndholdt sår-symaskine vinder Ideprisen

CareWare Idéprisen går til The Stitcher, som er en håndholdt og mekanisk symaskine, der kan effektivisere den nuværende måde at lukke sår på. The Stitcher er til brug for sundhedspersonale og på det veterinære område og muliggør, at mange sår kan syes sammen 10 gange hurtigere end med den metode, der i dag bruges på sygehuse og dyreklinikker. Symaskinen gør det muligt for sundhedspersonale at sy sår, selv om der ikke er en læge til stede.

“Der utroligt at vinde – også på grund af det mentorship vi får med så erfarne kræfter som Klaus Veng fra Emento og Simon Skafdrup fra 3PART. Det kommer til at få os til at stå meget stærkere. Vi tager imod anerkendelsen med kyshånd og  er især glade for at dommerpanelet ser potentialerne i at The Stitcher kan lanceres globalt og dermed kan komme til at hjælpe mange mennesker,” siger Christine A. Daugaard medstifter af The Stitcher.

Alle vinderne opfylder vigtige behov for velfærd 2.0

“The Stitcher er en løsning, der gør noget, vi kender i forvejen, men bare automatisk. Løsningen effektiviserer opgaveområdet dramatisk og mindsker risikoen for stikskader for de sundhedsfaglige medarbejdere, der forestår sårlukning. Samtidig reducerer produktet risikoen for bakterier. Dommerpanelet spår, at The Stitcher kan revolutionere sundhedsområdet indenfor sit felt. TubusOne er designmæssigt utrolig flot og velfungerende. Den vil gøre en stor forskel og levere øget livskvalitet og selvhjulpenhed for sin målgruppe,” siger Ivan Kjær Lauridsen.

Dommerne uddelte også en CareWare Særpris; den gik til RUN, et socialpædagogisk værktøj, der kan bane vej for bedre trivsel og udvikling hos anbragte børn og unge. Løsningen er til brug for barnet/den unge selv og til sagsbehandlere og pædagoger omkring det anbragte barn.

“RUN kan give anbragte børn en bedre hverdag, fordi erfaringer kan deles med pædagoger og sagsbehandlere i barnets og den unges nære omgivelser. RUN gør det muligt hele tiden at følge et anbringelsesforløb, hurtigt sætte ind med justeringer, hvis der er behov for det og i sidste ende måske korte anbringelsesforløbet ned i tid. Det bliver spændende at følge virksomheden,” siger Anders Lyck Fogh-Schultz.

Vinderne får mentorforløb og kontorpladser

De tre vindere kan se frem til et års mentorforløb med to af konkurrencens dommere. Dommerpanelet rummer en pallette af kompetencer: erhvervsfolk, folk fra den offentlige sundhedssektor og folk for ventureverdenen. Alle med indgående kendskab til sundheds- og velfærdssektoren.

Derudover får de kontorpladser i INCUBA StartupLab i tre måneder. Der bor knap 200 virksomheder i INCUBA’s tre huse i Aarhus på hhv. Navitas, Katrinebjerg og i Skejby. De tre locations fungerer i tæt netværk med hinanden, Aarhus Universitet og en bred vifte af netværks-, kapital- og rådgivningsaktører.

Aarhus Kommune håber på sigt at kunne indgå i udviklings- og testsamarbejde med vinderne.

FLERE FRA COMMUNITY