This post is also available in: English
Hvor meget CO2 udleder medarbejderne, når de kører til og fra arbejde eller ud til kunder i arbejdstiden? Spørgsmålet er simpelt, men det kan være omstændigt at få et dækkende svar. Og det er netop her, startuppet Drivn kommer ind i billedet.
”Mange bruger et langt spørgeskema i dag, og det er det, vi gerne vil disrupte med en automatiseret løsning, hvor virksomheder kan få overblik i realtid over deres udledning. Mange virksomheder har initiativer til at mindske udledningen, men de får kun et overblik en gang i kvartalet, og det er jo ærgerligt, når man faktisk forsøger at mindske CO2-udledningen,” forklarer Nikolaj Mackenzie, stifter af Drivn.
Drivn automatiserer opgaven med en app på medarbejderes telefon, som ved hjælp af GPS-tracking og machine learning både kan følge og kende forskel på privat og erhvervsmæssig kørsel. Det gør det nemt for både medarbejdere og virksomheder at overholde lovpligtig rapportering. Samtidig giver det en platform, hvor medarbejdere kan konkurrere om at være grønnest.
Fakta: Om Drivn
Drivn gør det nemt at monitorere CO2-udledning fra erhvervskørsel og medarbejdere som pendler til og fra arbejde i bil, el-bil, offentlig transport, cykel og gang. Samtidig vil løsningen engagere brugerne – medarbejderne – i at køre grønnere.
Drivn er tilknyttet både ITU, CBS og DTU, da de tre stiftere studerer på de tre respektive universiteter.
Et markant skifte undervejs
De tre stiftere af Drivn – Albert, Sebastian og Nikolaj – har arbejdet på løsningen i halvandet år, mens de passer studierne på henholdsvis DTU, CBS og ITU.
”Det er flere gange sket, at vi har siddet med en problemstilling i Drivn, som man så hører om i en forelæsning mandagen efter. Så der er synergier og tingene hænger sammen,” siger Nikolaj Mackenzie, der selv går på ITU.
Startuppet har da også undervejs haft særligt ét markant skifte i fokus.
”Vi startede på en lidt anden rejse, hvor vores fokus var at skabe et initiativ for den almene borger for at transportere sig grønnere. Men vi fandt hurtigt ud af, at virksomheder havde brug for noget lidt andet, så kunderne fik os til at pivotere i den retning,” forklarer Nikolaj Mackenzie.
Involverer medarbejdere
I dag er kernen i Drivn at sørge for, at virksomhederne kan rapportere erhvervskørsel og pendler-kilometer ift. gældende lovkrav. Men virksomheden har stadig holdt fast i den brugervendte del, som de indledningsvist satsede på. Den skal nemlig gøre det sjovt for medarbejdere at transportere sig grønnere.
”Vi har holdt fast i læring til vores brugere, så de også får et overblik over deres CO2-udslip, som de kan holde øje med. Og vi planlægger at tilføje et socialt lag, så man kan tilføje kolleger og dyste om, hvem der har det laveste aftryk i en given uge,” forklarer Nikolaj Mackenzie.
Fakta: Mød Drivn – og 7 andre, lovende startups på Digital Tech Summit:
De otte universiteter har hver udvalgt ét startup, som inviteret til at pitche deres løsning på årets Digital Tech Summit d.8.-9. November. Drivn er udvalgt som repræsentant for ITU.