You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fra venstre: Sverre Dueholm (CPO og Co-founder af Podimo), Camilla Vangsgaard (Data Project Manager) og Peter Monrad (Head of Design), som sammen lavede WakieWakie, og nu alle er med til at udvikle Podimo.

Drømmen var at blive pædagog. I stedet blev han serieiværksætter

Sverre Dueholm (til venstre) er både medstifter af MusicGeek, WakieWakie og Podimo. Men egentlig var drømmen at blive pædagog og arbejde med kriminelle unge.
Pædagog-drømmen brast og bragte Sverre Dueholm forbi både RUC og ITU, før han fandt sit nye kald: Tech-iværksætter. I dag har han en række tech-startups bag sig – blandt andet podcast-tjenesten Podimo. Og de humanistiske og pædagogiske værktøjer har været vigtige.

”Jeg ville faktisk gerne være fortsat, men jeg kunne simpelthen ikke håndtere det. Jeg kunne ikke lade være med at tage arbejdet med hjem: Jeg blev alt for påvirket af at arbejde med de her mennesker, der har det så pokkers svært.”

For Sverre Dueholm var kaldet at arbejde med kriminelle unge. Eller det troede han i hvert fald. For da han var halvvejs igennem pædagogstudiet erkendte han, at det simpelthen ville være for hårdt at gøre til et arbejdsliv.

Afskeden med drømmen betød, at han stod uden en plan, så da han blev optaget på basisforløbet på Roskilde Universitet, var det egentlig bare for stadig at lade dørene ind i fremtiden stå åben. Men det var her han fandt sin retning:

”En kammerat og jeg var altid dem, der over bajerne i fredagsbaren på idéplan startede det ene verdensfirma efter det andet. Og på et tidspunkt kunne det ikke længere blive ved snakken; vi var nødt til at give det et forsøg, for alle vores venner grinede af os og var for længst holdt op med at høre efter,” husker Sverre Dueholm.

Sverre Dueholm.

Under opbygningen af den første virksomhed, fandt han ud af, at han havde brug for nogle it-færdigheder, hvis han ville være it-iværksætter. Derfor supplerede han sin bachelor i Dansk og Kommunikation med en Cand.it. i E-Business på ITU. Og efter et par startup-forsøg ramte han sin største success til dato som medstifter af Podimo: En podcasttjeneste grundlagt i 2019, som i dag har over 200 medarbejdere og seneste har rejst en investering på 436 millioner kroner.

”Mine uddannelser har haft ret stor betydning for mig, når jeg kigger tilbage. Mit meget store fokus på at arbejde med mennesker har sådan set aldrig ændret sig, og det er ofte kommet til udtryk i den måde, jeg bygger virksomheder: Det starter og slutter med mennesker,” siger han.

Flere satser på humaniora-iværksættere

I tech-startups er der oftest fokus på ingeniører og udviklere, der kan stå for produktet, kombineret med forretningsfolk, der kan sørge for at sælge den nye løsning. Men de seneste år er der kommet mere fokus på, hvad humanistiske og samfundsvidenskabelige kompetencer kan gøre for et startup.

Københavns Universitet har startet Human & Legal Innovation Hub i 2017, med en indgangsvinkel til de humanistiske, juridiske og teologiske perspektiver på innovation og entreprenørskab. På Roskilde Universitet, som er særligt stærk i de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, åbnede man i 2020 ”RUC Entrepreneurship Lab” for at skabe flere startups med dét udgangspunkt. Og på DTU er den første årgang på ”Technology Entrepreneurship” netop blevet færdiguddannet: En studieretning som skal skabe startup-stiftere, og som kun optager en tredjedel med ingeniørbaggrund, mens resten kommet fra andre fag – fra humaniora til sygeplejersker.

“We want to make sure it is diverse, so it’s not just engineers and business students. We believe the best ideas and businesses are made with different viewpoints. When we share different points of view, we broaden the idea generation,” siger Carina Lomberg, Associate Professor and Head of Studies på Technology Entrepreneurship.

Uddannelsen er team-baseret, hvor de studerende på første semester prøver forskellige ideer af i forskellige teams. Først herefter finder de sammen i de hold, som skal bruge resten af uddannelsen på at skabe et startup.

“The startups the students are generating are definitely more diverse. It’s not just on the background of the students. We also see that students are coming back to universities for this program, and that is great. They bring in relevant experience. And all this results in some very interesting ideas,” siger Carina Lomborg.

Efter første årgang er afsluttet arbejder 14 af 20 studerende med eget startup – og en enkelt har endda allerede rejst 5 millioner kroner til vækst.


Fakta: Startup fra Københavns Universitet

  • Tre ud af fem virksomheder stiftet af studerende og dimittender fra Københavns Universitet mellem 2001 og 2016 har studerende fra enten humaniora, teologi eller samfundsvidenskab blandt stifterne.
  • I alt har studerende og dimittender fra Københavns Universitet skabt 4.600 nye virksomheder i perioden 2001-2016 – eller næsten 290 virksomheder om året. Tæller man kun studerende med, ligger tallet tæt på et rundt 100.
  • De virksomheder, der har enten én fuldtidsansat eller en omsætning på mere end 1 million kroner, beskæftigede 4.800 årsværk og havde en samlet omsætning på 6,3 milliarder.

Kilde: Iris Group, 2019


Diversitet – også i uddannelse

Sverre Dueholm har været med til at vokse Podimo til 150 medarbejdere, og er lige nu i gang med at finde det rette hold til et nyt startup. Undervejs har han fået stadig større respekt for, hvor vigtigt virksomhedskultur og diversitet er. Det er ofte først noget, der for alvor bliver fokus på, når et startup har rundet 100 medarbejdere. Men i dag ser han en stor værdi i at ansætte en profil til at fokusere på mennesker og kultur langt tidligere på væksteventyret.

”Jeg kunne godt forestille mig at ansætte nogle helt andre mennesker, til at binde virksomheden sammen. Hvem ved, måske er det to pædagoger, som skal have ledelsesstillinger – simpelthen fordi, at de besidder nogle alternative kompetencer, der kunne passe godt til en techvirksomhed,” siger Sverre Dueholm.

Han tror nemlig fuldt og fast på, at kultur og mennesker er grundlag for succes. Og udvider man forståelsen for, hvad det er for kompetencer man kan få gavn af – så det ikke er de samme profiler man vælger hver gang – forbedres chancen for succes. Så diversitet ikke bare bliver på tværs af alder, køn og nationalitet – men også uddannelsesmæssig baggrund.

”Det er selvfølgelig ikke bare for hyggens skyld; succes starter og slutter med mennesker. Hvis man samler de rigtige mennesker og giver dem det, de hver især og ikke mindst som gruppe har brug for, så kommer de til at bygge noget rigtig godt. Og gør de det, kommer alle til at tjene penge. Jeg er overbevist om, at det lønner sig at bringe forskellighed ind i en virksomhed, og er også helt sikker på, at man ikke kan springe det første over, hvis det skal ende med at blive en langsigtet succes” siger han.

UGENS STARTUP: