You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Efter exit var tech-iværksætter klar til pension: Nu investerer han i startups, der skal gøre verden bedre

Serieiværksætter Kasper Hulthin har stiftet og solgt store succeser som Podio og Peakon for svimlende summer. I dag har han startet fonden Future Five, der investerer i mad, uddannelse og klima.
Efter to store exits, en stribe startupsucceser og en direktørstol i San Francisco var Peakon-stifter Kasper Hulthin klar til at læne sig tilbage. Men han kunne ikke sidde stille. I dag har han stiftet en ny fond, skal skal sikre en grønnere og lysere fremtid for næste generation.

Der gik ikke lang tid, inden det igen kløede.

Kasper Hulthin havde sammen med kammeraterne Jon Froda og Anders Pollas startet softwareplatformen Podio med ambitioner om at ændre måden, mennesker arbejder sammen på. I 2012 solgte de virksomheden for 260 millioner kroner til den amerikanske gigant Citrix og Hulthin skiftede kælderlokalet på Vesterbro ud med en direktørstol i San Francisco.

I 2015 var Kasper Hulthin videre. Han stiftede sammen med tre partnere virksomheden Peakon, en SaaS-platform for medarbejderfeedback og -tilfredshed. Og da endnu et exit igen i 202? blev aktuelt, lød prisen for amerikanske Workday på svimlende 4,3 milliarder.

Og han troede egentlig, at det var det. Nu skulle han nyde det hele.

“Jeg troede egentlig, jeg skulle trække mig tilbage og ikke lave så meget. Men det var jeg virkelig dårlig til. Og så kunne jeg mærke, at jeg havde lyst til at bruge mine evner til at trække verden i en bedre retning,” smiler Kasper Hulthin.

I dag har han startet fonden Future Five, der både bygger og investerer i tech-startups inden for fødevarer, uddannelse og klima. Ambitionen er at gøre verden til et bedre sted til den næste generation.

“Min oldefar opfandt en type plov og kaldte derefter frygtløst sit selskab for ’fremtiden’. Det synes jeg er en fantastisk historie, og jeg er så fjerde generation i den linje. Så tanken er, at vi arbejder for en bedre og lysere fremtid for den femte generation – deraf Future Five,” forklarer Hulthin.

Skal teknologien redde os?

Alene gennem den menneskeskyldte globale opvarmning, der allerede har fundet sted, har vi i år oplevet knusende tørke, voldsomme skovbrande og så store oversvømmelser, at millioner af mennesker har mistet både hus og hjem.

Fortsætter vi på nuværende udledningssti, står verden til at blive i gennemsnit mellem 3-6 grader varmere – langt over den 1,5 grad, de fleste lande blev enige om i Paris-aftalen i 2018. Den udvikling får uoverskuelige konsekvenser og vil højst sandsynligt medføre et hav af afledte dårligdomme som naturkatastrofer, klimaflygtninge og ekstrem tørke flere steder, ifølge OECD og FNs klimapanel ICCP.

Så er der overhovedet en grønnere fremtid at efterlade den næste generation?

“Det bliver i sidste ende et økonomisk spørgsmål. Den dag, det er billigere at købe stamcelle-chicken nuggets end de konventionelle, hvorfor skulle man så ikke købe dem? Det handler i sidste ende om, at vi skal skabe de bedste lovgivnings- og markedsrammer, så udviklingen løber i den rigtige retning,” siger serieiværksætteren.

I stedet for, at man fra politisk side udvælger favoritteknologier og kødalternativer, handler det i langt højere grad om at opføre en spillebane, hvor det kun giver mening for markedskræfterne at spille verden grønnere.

“Folk spørger: Hvad skal vi gøre? Alt! I stedet for at gætte på, hvad der bliver løsningen, skal vi udvikle og investere i en bred palette af startups og løsninger, der til sammen kan gøre forskellen,” siger Hulthin og fortsætter:

“Det betyder også, at vi ikke må kigge på de her nye teknologier med de samme briller, som vi så på de gamle. Vi have in mente, at særligt lovgivningen for løsninger, vi aldrig har set før, kan blive et benspænd.”

Vi skal udnytte vores styrker

De nyeste tal fra Danske Bank Growth & Impact viser, at vi er godt på vej i Norden. I hvert fald på investeringssiden, hvor cirka 25 procent af alle investeringer går til impact-startups. I 2021 løb de samlede investeringer sågar op på cirka 39 milliarder (5,5 mia. USD) for hele regionen.

Det er dog klart Sverige og Norge, der har førertrøjen.

“Herhjemme mangler vi at gentænke investeringer. Når det gælder investeringer på særligt det grønne område, er der nogle andre slags riscici og en anden tidshorisont tilknyttet. Og der er vi ikke dygtige nok. Vi skal turde være meget mere modige og være indforståede med at have det lange lys tændt,” forklarer Kasper Hulthin.

Alligevel er det hele ikke skidt. For i Norden og særligt i Danmark er vi førende på en række områder, der har enormt potentiale. Særligt hvis vi formår at skalere og internationalisere de løsninger og teknologier, startups allerede ligger inde med.

“De forsknings- og innovationsfinansierende aktører bør tilpasse virkemidler målrettet 2030, så de er koncentreret omkring skalering og implementering af allerede kendte teknologier,” lyder således Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds officielle anbefaling med henblik på at nå klimamålene på 70 procent reduktion 2030.

“Vi har en kæmpe fordel, for vi er på mange områder langt foran resten af verden. De danske selskaber, der i dag står godt har en unik mulighed for at skabe og præge løsningerne på et globalt niveau,” istemmer Kasper Hulthin.

Så hvad nu?

“Det negative er, at vi ikke har rykket en brik endnu. Det positive er, at vi endnu ikke har set frugten af de investeringer, vi har foretaget os de seneste ti år,” siger serieiværksætteren.

GRATIS MAGASIN:
"Tech for the Planet 2022"

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste historier fra det danske startup-økosystem.

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY