You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Eksperter: Sådan digitaliserer du din retailvirksomhed effektivt

@Redaktionen
Hvor skal man starte? Hvilke digitale værktøjer skal man bruge? Hvordan hamler man op med giganterne på markedet? To erfarne eksperter guider dig her gennem de vigtigste skridt, når du som retailvirksomhed begiver dig ud på en digital omstillingsrejse.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Hands og er en del af magasinet ‘Tech & Retail’, som vi har udgivet med Dansk Erhverv. Læs det i fuld længde her.


Retailverdenen er blevet en digital jungle, og det kan være næsten umuligt at navigere i buzzwords som data, personalisering, liveshopping, omnichannel, Instagram, Tik Tok og så videre. For skal man som retailvirksomhed kunne det hele og være med alle steder?

Som eksperter i digitaliseringsbureauet Hands (stiftet i 2003) med man-
ge års erfaring inden for digitalisering af butikker og webshops oplever Lukas Storm Kaldan (CEO og medejer) og Emilie Holst (teknisk projektleder), at mange små og mellemstore retailforretninger står med de samme udfordringer. Men det er der heldigvis råd for.

Forstå, hvad I gør godt

Hvad er det første, I hjælper jeres kunder med?

Emilie Holst Teknisk projektleder i Hands

Emilie: “At forstå, hvad de er gode til. Hvor de skaber værdi for andre. I en digital omstilling, uanset om det er en webshop eller en fysisk butik, er nøglen at investere i værktøjer, der enten effektiviserer eller forbedrer det, de i forvejen gør godt. Det kan f.eks. være guld værd at automatisere tidskrævende manuelle processer og dermed frigøre personalet til en tættere kundekontakt. Vær selektiv, når I investerer digitalt!”

Lukas: “Det er ikke smart for en mindre butik at investere i verdens bedste datasystem, hvis de ikke har en kæmpe afdeling, der kan udnytte og omsætte den indsamlede data til værdi.

Selvom mange af de store virksomheder arbejder med det, er det vigtigere at forstå, hvor man er henne som retailvirksomhed. Det betyder, at man skal være selektiv på sin digitale rejse og kun tilvælge de løsninger, der rent faktisk kan skabe værdi i virksomheden.”

Tone of voice

Hvordan tager man kampen op, når giganter som Zalando og Boozt vokser sig større og større?

Emilie: “Det handler om at identificere de blinde vinkler, der helt naturligt kommer af at være i en stor virksomhed. Den personlige stemme, som de store mister, har de små f.eks.. Og den er vigtig at pleje og vedligeholde – særligt ved brug af digitale værktøjer. I stedet for at konkurrere med branchegiganterne på snart sagt alt, så gør det godt de steder, hvor I har en klar fordel.”

Lukas Storm Kaldan CEO og medejer i Hands

Lukas: “Noget af det mest værdifulde i retail er jo relationen til kunden. Og den er nemmere at vedligeholde som en lille virksomhed, der formår at bruge digitale værktøjer effektivt til at tale sammen på tværs af salg, indkøb, e-commerce, kundeservice og sælgerne i den fysiske butik. Det sikrer, at organisationen taler med én samlet stemme, og det er noget, der skaber loyale og længerevarende kunderelationer. Så hvis I ikke er 200+ medarbejdere, så udnyt det!”

Når virksomheden vokser, vokser udfordringerne også

Hvilke værktøjer er vigtigst?

Lukas: “Digitaliseringsprocessen handler i høj grad om at analysere og finde frem til, hvor vi med størst fordel kan gøre en indsats for at gøre noget smartere. Så der findes ikke ét magisk værktøj, der er rigtigt for alle. Ofte handler det i stedet om at automatisere
alle de steder, hvor det giver mening. For et digitalt system er sådan set ligeglad med, om det skal håndtere 20 eller 20.000 logistiske processer – så længe, det er skruet godt sammen og gearet til at udføre det korrekt.”

Emilie: “Mange glemmer, at alting bliver relativt større, når man skalerer en webshop eller en butik. Omsætningen, kundebasen, men også problemerne. De tidskrævende processer, de små håndholdte løsninger og de manuelle krumspring – det hele er der stadig, når virksomheden vokser. Bare større. En af de ting, vi ofte minder retailvirksomhedener om er, at det grundlæggende og logistiske skal være på plads, hvis de vil sætte skub i omsætningen og salget.”

Du er ikke alene

Hvordan kommer man i gang?

Lukas: “Der er en tendens til at tro, at Amazon og de andre giganter i sidste ende vil overtage markedet. Men der vil altid være et behov for fysiske butikker med nicheprodukter, oplevelser, personlig rådgivning og ekspertise.”

Emilie: “Når vi rådgiver, faciliterer vi ofte, at kunder besøger hinandens lagre og butikker, og de lærer enormt meget fra hinanden. Det handler blot om at række ud, for selvom man er konkurren- ter, er der så mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig godt på vej.”

Lukas: “Derfor er det også vigtigt at forstå, at det aldrig er et enten/eller. Det handler i højere grad om at forstå mulighederne med de digitale værktøjer til rådighed og så ellers sørge for at gå i gang med det, I synes er sjovest i jeres virksomhed.”


FAKTA

  • Lukas Storm Kaldan (CEO og medejer) og Emilie Holst (teknisk projektleder) arbejder til daglig i digitaliseringsbureauet Hands med hovedsæde i Aarhus.
  • Virksomheden har næsten 20 års erfaring i at digitalisere butikker og Webshops.
  • Hands har blandt andet hjulpet retailvirksomheder som Moss Copenhagen, Hos Lohse, Naked, Pas Normal Studios, Dr. Adams, Wunderwear, A ́poke, Butler/Loftet, Nué, Wunderwear, Marcus, Sass, Zarkoperfume, Norse Store og Sofie Schnoor.

 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY