En genvej til succes (Inkubatorer og acceleratorer)

En genvej til succes (Inkubatorer og acceleratorer)

Foto: Canute
@Redaktionen
Inkubatorer og acceleratorer er programmer, der støtter og plejer startups, hjælper dem med at udvikle deres idéer og markedsføre deres produkter eller tjenester.

Selv om de to begreber ofte bruges i flæng, er der nogle forskelle mellem inkubatorer og acceleratorer – primært i forhold til det stadie, som de startups, de arbejder med, befinder sig på.

Inkubatorer er programmer, der giver ressourcer og støtte til startups i en tidlig fase, ofte i idéfasen. De tilbyder en række tjenester, herunder mentorordninger, uddannelse, kontorlokaler og adgang til finansiering. Målet med en inkubator er at hjælpe unge startups med at udvikle deres idéer, finpudse deres forretningsplaner og opbygge deres teams. De danske startup-inkubatorer er som regel også knyttet til et fast sted som f.eks. et universitet, et coworking space eller en videnskabs-, teknologi- og udviklingspark.

Acceleratorer er på den anden side programmer, der hjælper startups med at vokse og skalere. De varer typisk 3-6 måneder og kræver ikke, at du flytter ind på et bestemt sted.

Acceleratorer fokuserer på startups, der allerede har lanceret deres produkter eller ydelse og ønsker at ekspandere. Acceleratorer tilbyder lignende tjenester som inkubatorer, men de er ofte mere fokuseret på at hjælpe startups med at få adgang til finansiering og skalere deres virksomheder hurtigt.

Skala sammen med ligesindede mennesker

Både inkubatorer og acceleratorer forsøger at gøre vejen til succes mindre ujævn for de startups, de optager. Det gøres primært ved at tilbyde mentorer og støtte – f.eks. BioInnovation Institute, Soundtech Accelerator og Vækstfabrikkerne, som fremskynder startup-væksten gennem dybt branchekendskab.

Startups i disse programmer arbejder typisk tæt sammen med erfarne iværksættere og branchefolk, som giver vejledning og råd om alt fra produktudvikling til fundraising.

En anden fordel ved inkubatorer og acceleratorer er adgang til ressourcer og finansiering. Mange programmer tilbyder kontorplads, udstyr og adgang til finansiering og andre ressourcer, hvilket kan være uvurderligt for startups i en tidlig fase, som måske ikke har ressourcerne til selv at investere i disse ting.

Derudover tilbyder inkubatorer og acceleratorer en følelse af fællesskab, som kan være særlig værdifuldt, når livet som startup-virksomhed virker hårdt og ensomt. Ved at arbejde sammen med ligesindede iværksættere kan startups dele idéer og erfaringer og opbygge relationer gennem hele deres rejse.


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY