You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

En video, der gik viralt, sendte Ugens Startup på en mission: »Jeg tænkte, at vi måske havde fat i noget her«

Stifterne af Aris Robotics: Ann-Mia Ambjerg, Christian Eberhardt og Sina Pour Soltani.
Med en særligt udviklet kunstig intelligens vil det danske startup Aris Robotics automatisere affaldssortering. Og selvom idéen opstod gennem et bachelorprojekt, drømmer de tre iværksættere nu om at udbrede løsningen til hele verden.

Byggeaffald, madspild, plastic- og to go-emballage. Affald er en af de helt store klimasyndere og hele verden producerer omkring 2.120.000.000 ton affald om året. Det medfører et hav af dårligdomme – herunder forurening, CO2-udledning, tab af biodiversitet og overforbrug af klodens naturlige ressourcer.

Og selvom mange artige danskere har taget biospanden til sig, kalder fremtiden på mere omfattende løsninger. En af dem kan måske komme fra det danske SDU-startup Aris Robotics, der sat sig for at ændre måden, vi affaldssorterer, med en intelligent software, som vha. kunstig intelligens og et video-feed automatisk kan monitorere og analysere en affaldsstrøm

Idéen til konceptet opstod på universitetet.

”Som ingeniør tænker man altid, at ting kan gøres smartere,” indleder CEO og medstifter af Aris Robotics, Sina Pour Soltani, der er uddannet ingeniør med speciale i robotteknologi fra SDU.

Da iværksætteren i foråret 2020 lavede bacheloropgave, stødte han flere gange på moderne skraldespande med forskellige sorteringshuller. Men flere steder endte skraldet alligevel i samme pose. Det måtte kunne gøres bedre.

”Vi besluttede os for at vende konstruktionen på hovedet, så der kun var ét hul på toppen og så en kunstig intelligens, der sorterede affaldet ned i de rigtige rum,” fortæller Sina Pour Soltani.

Han delte resultaterne med en video på LinkedIn – hans første opslag nogensinde – og 1017 likes, 55 kommentarer og ti genopslag senere var der meget stof til eftertanke.

Fandt værdiskabelsen

Derfor stiftede Sina i 2021 stiftede virksomheden Aris Robotics sammen med medstifterne Christian Eberhardt (SDU) og Ann-Mia Ambjerg (CBS). Og efter at have fået støtte fra Innovationsfonden kunne de tre iværksættere gå fuldtid og sætte alle sejl ind på at få lavet et fuldautomatisk sorteringssystem, der med robotter og AI kunne gøre det hele mere effektivt.

Men sådan gik det det ikke helt.

”Det første skridt var at lave ‘hjernen’ – den kunstige intelligens. Men efter vi fik skabt en masse data ifm. med vores udviklingsprojekter, begyndte vi at tænke, at vi måske allerede kunne skabe værdi uden robotdelen,” forklarer iværksætteren.

Vha af kunstig intelligens kan Aris Robotics software genkende forskellige typer affald i en affaldsstrøm

Efter at have fået adgang til hundredtusinder af billeder med affald, kunne stifterne af Aris Robotics udvikle en software med kunstig intelligens, som både offentlige institutioner og private aktører kunne få gavn af.

”Vi har fundet ud af, hvor vi står rigtig stærkt.”

”Vi har fundet ud af, hvor vi står rigtig stærkt. Vores mellemlange sigte er at hjælpe virksomheder med at få indsigt i deres affaldsstrømme. Der bliver simpelthen skabt så meget og folk har ingen idé om, hvor store mængder, der er tale om,” siger Sina.

I takt med at flere og flere virksomheden skal aflægge et miljømæssigt regnskab inden for EU, bliver affald en vigtigere brik i puslespillet. Den udvikling blevet forretningsgrundlaget for Aris Robotics, som alene med et transportbånd og et kamera kan give et solidt indblik i affaldsstrømmen – og dermed, hvordan den daglige drift kan optimeres ift. miljø og klima.

”I dag kan vi med vores løsning hjælpe mange forskellige aktører og private virksomheder med at monitorere deres strøm af affald. Tidligere har det været som at forsøge at reducere sit elforbrug uden elmåler. Men der er ingen tvivl om, at affald og sortering bliver vigtigere og vigtigere,” spår Sina Pour Soltani.

Affald er et globalt problem

ChatGBT, DALL-E 2 og mange andre services har varslet et større opbrud i måden, vi arbejder med særligt information, journalistik, video og billeder. Og at udviklingen er startet dér, har overrasket Sina.

”Det er kommet rigtig meget bag på mig, at de kunstige intelligenser, der vinder frem for tiden overtager det kreative arbejde. At det ikke indledningsvis erstatter noget af det mere fysiske og repetitive arbejde for at aflaste folk, der har fysisk hårde jobs,” forklarer han og fortsætter:

”Man regner med, at affaldsbranchen er mere automatiseret, end den reelt er. Mange steder er det mennesker, der står og sorterer, og de kan ikke arbejde i mere end to timer ad gangen, så begynder øjnene at flimre af hele tiden at skulle følge med sorteringsbåndet.”

Det vil Sina og resten af Aris Robotics lave om på. For mens det koster flere millioner hundrede kroner at etablere et affaldssorteringsanlæg, kræver det ikke nær så meget at få det danske startups løsning i brug.

Og det er noget af det, der skal sikre udbredelsen – særligt steder, hvor infrastrukturen er mindre effektiv end i Danmark, forklarer Sina Pour Soltani.

”Jeg håber, at vi i fremtiden kan skabe en rigtig stærk position på markedet og få reduceret mængden af affald, der ligger til nedgravning. Forhåbentligt rundt omkring i Europa, men også videre end det. Vi ved, at affald ikke er et lokalt problem. Det er et globalt problem.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: