You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Insurtech

Forsikrings-fintech er en gylden mulighed for innovation

Ligesom fintech transformerer bankverdenen, transformerer insurtech forsikringsbranchen. PwC kalder det en gylden mulighed, men i Danmark er det en branche, som først lige er ved at vågne.

Forsikringsteknologi, eller Insurance Techonology forkortet Insurtech, er mere end bare et buzzword. Insurtech vil, ligesom fintech har – med et smart ord – disruptet bankverdenen, disrupte forsikringsbranchen. Gennem data vil insurtech-virksomheder nemlig komme nærmere kundernes behov, og flere firmaer har en forretningsmodel, hvor de bærende elementer er sociale netværk.

Det er en gylden mulighed, skriver en af verdens største revisions- og konsulentvirksomheder PwC. Forsikringsbranchen har nemlig stort set ikke rokket sig ud af stedet de sidste 100 år, men insurtech kan være med til at skabe ny innovation i branchen, og investeringerne i virksomhederne er kun gået en vej siden 2010, skriver PwC – op.

Danmark er ved at vågne

Men i Danmark er der endnu ikke super mange virksomheder, der definerer sig som insurtech, som egentlig er en specifik gren inden for fintech, forklarer CEO hos Copenhagen Fintech, Thomas Krogh Jensen. Det er dog en branche i vækst, fortæller han.

“Der sker mange ting i denne branche i tiden, især når man ser mod USA og Storbritannien. I Danmark er det ikke helt tippet endnu,” siger han.

Læs også: Copenhagen Fintech vil være one point of entry til hele branchen

Copenhagen Fintech har igangsat en kortlægning af alle danske fintech-startups, og her kan man også finde nogle danske insurtech-startups. En af dem er goBundl, som har til huse hos Copenhagen Fintech Lab.

Vi vil gøre forsikring mere ærlig og transparent og være med til at eliminere, eller i det mindste reducere, forsikringssvindel. Det vil vi gøre, ved at folk selv danner sine forsikringsfællesskaber, for så tror vi på, at det bliver mindre naturligt at lave en fiktiv skade eller skrive lidt ekstra på regningen, når man står til ansvar for en selvvalgt gruppe og ikke et stort selskab,” fortæller CEO Jakob Vang Glud.

Insurtech

“Forsikring er i bund og grund deleøkonomi”

Hos goBundl vælger forsikringstagerne nemlig selv, hvem de vil i gruppe med; familie, venner eller kolleger eksempelvis. goBundl finder så, på baggrund af data, den forsikringsudbyder, der henvender sig bedst til gruppens behov, og dermed håber goBundl, at fællesskabsfølelsen vil komme tilbage til branchen.

Forsikring er i bund og grund deleøkonomi. Det virker kun, fordi der er en masse mennesker, som lægger penge i en stor pulje, som udløses, hvis en eller anden får en skade. Alle andre taber jo, teoretisk set, penge på det. Ved at gruppere på en ny måde sørger vi for, at de penge, der normalt ville gå til småsvindel, bliver fordelt i en årlig bonus til resten af gruppen, som ikke nødvendigvis har haft en skade,” forklarer Jakob Vang Glud.

Danskerne småsvindler for milliarder

Ifølge Forsikring og Pension bliver der nemlig årligt snydt og småsvindlet for et beløb, der svarer til ti procent af de samlede erstatningsudbetalinger, et beløb der sniger sig op omkring to til fire milliarder kroner årligt, ifølge Penge og Privatøkonomi.

De ti procent bliver hos goBundl givet tilbage til kunderne.

Det er sværere for folk at svindle, hvis de ved, at det er en bonus, de tager fra deres familie eller venner. Man står til ansvar på en anden måde over for folk, man kender – og desuden ville det være penge taget fra en pulje, de alligevel ville få del i,” siger Jakob Vang Glud.

Forsikring skal være transparent, individuel og billig

Elena Hove Aggerholm

Også i hos en af den andre danske insurtech-startups mener man, at branchen har behov for at blive rusket lidt op. Hos virksomheden gigga, mener CEO Elena Hove-Aggerholm nemlig, at man skal betale for, hvor meget man eksempelvis bruger sin bil frem for værdien af den. Forsikring skal efter hendes hoved være mere transparent, individuel og billig.

“Hos os vil kunderne får tilpasningsvenlige forsikringer, som er nemme og forståelige. Tilgengæld får de råd til at betale dem,” siger hun.

gigga er en teknologivirksomhed, som vil tilbyde forsikringskunder fremtidens løsninger inden for sikkerhed, fortæller hun:

“Forsikring er født digital, men har været spærret inde i en analog krop. Jeg har en oprigtig passion for menneskets sikkerhed. Mennesket må gerne bestemme, hvad sikkerhed er, hvordan den skal komme til udtryk, og hvor længe den skal vare.”

Fremtiden er fyldt med investorer

Elena Hove-Aggerholm har en fortid hos Finanstilsynet, og det indblik, hun her har fået i lovgivningsdelen af branchen, har givet hende et solidt fundament for at kunne transformere en sovende branche.

“Vi er den nye agile konkurrent, der reagerer hurtigere og forstyrrer alle etablerede forsikringsselskaber,” skriver hun i giggas pitch og fortsætter:

“Vi er besatte af dekomplicering og afbureaukratisering af forsikringer – vi sælger produkter selv børn kan forstå. Vi vil bruge gennemsigtighed og simpelhed som loyalitetsparametre.”

Og ser man på tallene fra 2016 og udsigterne for fremtiden er det netop løsninger som goBundl og gigga, investorerne er ude efter. Ifølge sitet Fintech Finance tredobledes de globale investeringer i insurtech i 2015 og ifølge en rapporten The Pulse of Fintech Q4 2016 – Global analysis of investment in fintech udarbejdet af KPMG vil “interessen fra investorerne holde niveauet over alle regioner gennem 2017 efter en stærk vækst i 2016.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY