You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fra Silicon Valley til Nordic Valley: Thirdroom skaber et digitalt samarbejde med et nyt værdisæt

@Redaktionen

Som startup er man afhængig af et godt netværk. Derfor har startuppet Thirdroom skabt en social, økosystemsplatform, der gør det nemt at samarbejde digitalt for research- og studenterstartups – og hvor nordiske værdier er i højsædet.

Som startup er man afhængig af et godt netværk. Derfor har startuppet Thirdroom skabt en social, økosystemsplatform, der gør det nemt at samarbejde digitalt for research- og studenterstartups – og hvor nordiske værdier er i højsædet.

This post is also available in: English

<em>Hubert Dreyfus og en ung Alfred Birkegaard<em>

Det var mødet med den verdenskendte filosof Hubert Dreyfus, som siden 1960’erne havde beskæftiget sig med computeren og AI, som for alvor fik antændt gnisten til virksomheden Thirdroom.

Dreyfus var ph.d-vejleder for Alfred Birkegaard på Berkeley University, og han åbnede sit netværk for Alfred og hans hustru Katja, hvor de blandt andet mødte Vint Cerf (faderen af internettet), Terry Winograd (medforfatter til Pagerank og ph.d.-vejleder til de to Google-stiftere) og Howard Rheingold, som har beskæftiget sig med computerens muligheder 10 år før vi i Danmark overhovedet vidste, hvad computere var for noget.

De store tænkere forudsagde for over 30 år siden, hvordan internettet ville revolutionere arbejdslivet, give frihed og skabe nye former for globalt samarbejde. Men de tog sig også til hovedet over, hvordan virksomheder som Facebook og Google har brugt friheden til at forme verden med aggressive algoritmer og datahøst.

“Vi er med fantastisk god grund blevet fascineret og forført af, hvad der er kommet fra Silicon Valley de sidste 50 år – lige fra computerrevolutionen, Apple og Google, Facebook og Microsoft til de nyeste tiltag inden for AI og ChatGPT. Men vi har sovet i timen i Europa og ladet os rive med af den amerikanske drøm om større og bedre,” siger Alfred Birkegaard.

Møderne førte til en erkendelse af, at der mangler en samarbejdsplatform skabt ud fra pionerernes visioner og bygget på nordiske værdier. En platform uden konstante forstyrrelser, men i stedet med fokus på at være et nyt, digitalt rum designet til dybe samarbejder.

“Vi føler os forpligtede til at omsætte vores erkendelser til et nyt, data-etisk og innovativt rum for vores kommende generationer. Og det er det, vi forsøger med Thirdroom,” siger Alfred Birkegaard.

Alfreds ph.d. omsat til dokumentar

Et åbent netværk

Thirdrooms mål er ambitiøst og rejsen har været lang. Platformen er testet som tidlig prototype på RUC og i Novozymes, hvor softwaren har hjulpet studerende og impact startup rundt om i verden. Efter mere end to år med nogle dygtige kodere, to AI-specialister og en bestyrelse med erfarne iværksættere, kan stifterne nu åbne dørene for Thirdroom 2.0. 

Den første version af platformen var primært skabt til studerende og forskere, som uforstyrret kunne dele viden, kommunikere og samarbejde på tværs. I den nye version er der tilføjet et startup-univers, hvor Thirdroom, eksisterende brugere og udvalgte partnere hjælper startups med at gro fra prototype-stadie til skalering. 

 “Vi vil samle det bedste netværk af aktører, som kæmper for at forandre verden til det bedre. Vi har mere end nogensinde brug for unge ildsjæle med drive til at løse de mange globale udfordringer, vi står overfor, og vi vil derfor gøre alt, hvad vi kan, for at alle impact-startups får det, de har brug for, når de har brug for det,” siger Katja Birkegaard.

Med tilføjelsen forventer Thirdroom at samle halvdelen af de nordiske universiteter og deres inkubatorer inden udgangen af 2025. Den første store, nordiske partner er i øjeblikket på vej i form af svenske Ideon, som er den ældste og største universitetsaccelerator i Norden.


Fakta: Mød Thirdroom – og 7 andre, lovende startups på Digital Tech Summit:De otte universiteter har hver udvalgt ét startup, som inviteret til at pitche deres løsning på årets Digital Tech Summit d.8.-9. November. Thirdroom er udvalgt som repræsentant for RUC.


Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY