“Vi skal stoppe vores frygt for, at robotterne tager vores job i fremtiden”

@jakob

Teknologien styrer allerede vores biler, diagnosticerer patienter på hospitaler og udgør kernen i det globale finansielle system. Men når maskiner og systemer styrer alt, hvilket slags arbejde er så tilbage for os mennesker? Det spørgsmål stillede Manish Bahl fra Cognizant på scenen til dagens Future of Work-konference på IT Universitetet. 

“Vi skal stoppe vores frygt for, at robotterne tager vores job i fremtiden. Jobmarkedet har historisk set været under konstant forandring, og den nye virkelighed vil også skabe jobs i fremtiden. Vi ved bare ikke præcis hvilke endnu.”

Manish Bahl er Senior Director hos Cognizant Center for the Future Of Work. Ifølge ham vil fremtidens arbejde handle om at lære at få mennesker og maskiner til at arbejde sammen – og vigtigst af alt at sørge for, at vi aldrig mister den menneskelige dimension i arbejdet.

“Arbejdet og de dertil knyttede færdigheder har ændret sig konstant henover de sidste mange hundrede år, og de forskellige jobtyper i denne rapport afspejler, at teknologien i bund og grund kun er et middel til at nå et mål og ikke målet i sig selv. Teknologien vil opgradere ethvert aspekt af vores samfund, og det skal drives frem af menneskelig forståelse,” siger Bahl.

På baggrund af rundspørge blandt senior executives i store virksomheder har Cognizant udarbejdet en konkret oversigt over fremtidens kompetencer:

Fremtidens jobbeskrivelser

Cognizant, der er blandt verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, har med deres seneste rapport “21 jobs of the future, a guide to getting and staying employed over the next 10 years” set nærmere på nogle af de nye jobtyper, som vil spille en afgørende rolle for virksomheder og for samfundet generelt henover de næste 10 år.

De 21 jobs, som Cognizant har identificeret, dækker over en lang række forskellige områder, markeder og teknologier, men de har dog alle tre elementer til fælles:

  1. Coaching: Handler om at hjælpe mennesker med at blive bedre til visse ting, såsom at styre deres finanser eller hjælpe dem med at holde vægten.
  2. Caring: Handler om at forbedre menneskets sundhedstilstand.
  3. Connecting: Handler om at forbinde mennesket og maskinen – den fysiske verden med den virtuelle.

Ifølge Cognizant vil fem specifikke jobbeskrivelser opstå i løbet af de næste ti år.

  1. Data Detective: Nyder du at dykke ned i detaljen og lede efter vigtige spor, så vil jobbet som Data Detective være lige noget for dig. Her skal du opspore vigtig viden fra data genereret via Internet of Things-enheder, biometriske sensorer, osv. Alt sammen med det formål at indsamle så meget data omkring virksomhedens aktiviteter med henblik på at forbedre interne procedurer eller arbejdsgange. Kort sagt skal du kunne dechifrere alt eksisterende data og forstå, hvordan indsigterne kan komme virksomheden til gavn.
  2. Man – Machine Teaming Manager: Med en titel som denne, får du ansvaret for at udvikle et system, som skal skabe et bedre samarbejde mellem mennesker og maskiner. Systemet kombinerer fordelene ved brugen af robotter/kunstig intelligens (nøjagtighed, udholdenhed, hastighed osv.) med menneskets fordele (dømmekraft, alsidighed, empati osv.). Din rolle bliver at sikre, at både mennesket og maskinen formår at kommunikere evner, mål og hensigter på bedst mulig vis.
  3. Walker/Talker: Vi lever i en tid, hvor robotter og kunstig intelligens udfører flere og flere af menneskets jobs, men vi lever også i en tid, hvor mennesker lever længere. Der er derfor et akut behov for at få de arbejdsløse i arbejde igen og få nogen til at tage vare på de ældre i samfundet. Dit job som Walker/Talker bliver derfor at sørge for, at den aldrende del af befolkningen har nogen at interagere og snakke med. Gå en tur med dem, snak med dem, men først og fremmest lyt til dem.
  4. Highway Controller: Vores byer har ændret sig. Antallet af selvkørende biler og den massive stigning i droneleverancer har tvunget byer til at overveje, hvordan både vej- og luftrum styres på bedste vis. De førerløse biler har omskrevet vejens almindelige regler, hvilket betyder højere hastighedsgrænser. Derudover betyder de mange dronesværme, at lufttrafikken er overbelastet og udgør en potentiel fare for den almindelige flytrafik. Dit job som Highway Controller går derfor ud på, at du sammen med dine kollegaer, skal overvåge det automatiserede vejnet og luftrum for at sikre, at ingen kommer galt afsted.
  5. Digital Tailor: Vi køber mere og mere af vores tøj online, men med bekvemmeligheden ved at kunne shoppe uden at skulle besøge en fysisk butik, kommer også problemet med, at tøjet, som vi bestiller, ofte ikke passer i størrelsen, selv med de rigtigt angivne mål. Derfor har vi brug for en Digital Skrædder. I denne stilling kommer du til os kunder, i privaten eller på vores arbejdsplads, og sørger for, at vi får den bedste rådgivning, hvad angår mål, stof, nuværende mode osv., inden vi afgiver vores ordre. Og du kommer naturligvis igen, når vi har fået vores tøj leveret – blot for at sikre vores tøj sidder helt perfekt.
Manish Bahls under hans keynote ved Future of Work konferencen på IT Universitetet Photo Rasmus Bjørn Dahl

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY