Fremtidens sportsgrene blander tech og bevægelse – og vil være lige så store som Counter-Strike

Sportstech-virksomhederne EVOtag og Jabii har skabt hver deres spil, som blander det tekniske fra gaming-verdenen med sved på panden. Næste skridt er at opbygge communities og afholde turneringer, for ambitionerne er ikke små: Spillene har potentialet til at blive lige så store som Counter-Strike.

Sportstech-virksomhederne EVOtag og Jabii har skabt hver deres spil, som blander det tekniske fra gaming-verdenen med sved på panden. Næste skridt er at opbygge communities og afholde turneringer, for ambitionerne er ikke små: Spillene har potentialet til at blive lige så store som Counter-Strike.

Lars Sønderskov har en drøm om at lade jægersoldater kæmpe mod professionelle gamers i et spil EVOtag.

“Hvem ville vinde? Dem, der er trænet til kamp ude i virkeligheden, eller dem, der er trænet i computerens verden?” spørger Lars Sønderskov, CEO og stifter af EVOtag.

I EVOtag er hver spiller udstyret med den pistollignende EVOtagger og en smartphone. På EVOtag-appen kan spilleren blandt andet se spilkortet, vælge våbentype og ammunition, placere landminer og holde styr på antallet af “dræbte” modstandere.

Med andre ord minder EVOtag om så mange andre skydespil, men der er en stor, væsentlig forskel: EVOtag spilles udenfor i den fysiske verden, og vil du vinde, skal du bevæge dig.

“Vi ville skabe en oplevelse, hvor man som spiller glemmer tid og sted, akkurat som man gør det, når man sidder og gamer. Det er så en kæmpe bonus, at man samtidig er aktiv og er ude i noget frisk luft og sollys,” siger Lars Sønderskov.

Computerspil som anerkendt sportsgren

Det er ikke mange år siden at computerspil som Counter-Strike og League of Legends blev professionaliseret og anerkendt som sportsgrene under begrebet esport. I dag findes der derfor turneringer med flere millioner seere, organisationer der samler branchen, og du kan gå til Counter-Strike i en lokal klub på samme, måde som du kan gå til fodbold.

Den succes håber en ny generation af sportsgrene at gøre kunsten efter. Den nye generation mixer tech og bevægelse, så spillerne både får sved på panden og en følelse af at game, med alt hvad det indebærer af health bars og combo strikes.

App sørger for gamingoplevelse

Jabii er et andet nyt spil, som blander gaming og fysisk sport.

Her har hver spiller en Jabii-boksehandske i hånden, og så gælder det ellers om at slå sin modstander ud. Men man skal være hurtig og smidig. For boksehandskens teleskoparm har en større rækkevidde end de fleste professionelle boksere. Dog slår den slet ikke lige så hårdt. En pude fyldt med luft for enden af handsken sørger for, at slagene ikke gør ondt.

Egentlig kunne teleskophandsken også være en gadget i sig selv. Men Jabii har valgt at koble en app til spillet, så det får ekstra dybde.

“Til at starte overvejede vi ikke at koble en app til handskerne, fordi det er en tung post at udvikle. Men appen åbner for gamingverdenens funktioner. Du får data på kampene, en masse lys- og lydeffekter, samt replays af kampen,” siger Giang Le, CTO og medstifter af Jabii.

Communities er altafgørende

Med henholdsvis 2.000 og 2.200 solgte EVOtaggers og Jabii-handsker i Danmark, er der stadig et stykke vej til, at spillene bliver lige så tilgængelige som eksempelvis fodbold eller Counter-Strike.

Men begge virksomheder er godt i gang med at opbygge communities omkring deres spil, så spillene på sigt kan blive anerkendt som etablerede sportsgrene. Og her spiller samarbejder med foreninger og organisationer en stor rolle.

“Vi arbejder sammen med en del kommunale klubber og esportsforeninger, og de er enormt vigtige i den her situation. For hvis de synes, at vi har et fedt produkt, så vil de nok gerne hjælpe med at stable nogle events på benene,” siger Lars Sønderskov fra EVOtag og uddyber:

“Vi samarbejder også med DGI med henblik på at organisere turneringer. Målet er, at vi skal arrangere nogle landsdækkende turneringer, hvor man mødes og spiller i større kampe.”

Jabii har ligeledes solgt sine boksehandsker til en række esportsforeninger og ungdomsklubber, hvilket for Giang Le er et vigtigt skridt i retningen af at etablere Jabii som en sportsgren. Men virksomheden arbejder lige nu også på at integrere communitiet direkte i appen.

“Vi vil bringe communitiet mere til livs, ved at lade vores brugere skrive direkte til hinanden i appen, så appen på den måde faciliterer møder ude i virkeligheden. Vores håb er, at brugerne selv vil begynde at arrangere turneringer lokalt,” siger Giang Le.

Lige så stor som Counter-Strike

Hverken Lars Sønderskov eller Giang Le er bange for at drømme stort, når det kommer til fremtiden for deres nye generation af sportstech-spil.

“Hvis vi drømmer, så håber jeg da, at EVOtag kan blive på størrelse med Counter-Strike. Men det kræverhelt sikkert meget arbejde,” siger Lars Sønderskov, og Giang Le istemmer:

“Jeg tror næsten, at de nye sportsgrene med tiden kan blive større end de traditionelle, for de åbner op for mange flere muligheder. Men det kræver til dels, at teknologien følger med, og at der sker en organisering af sportsgrenen.”

Når både grundlæggerne af EVOtag og Jabii spår den nye type spil en lys fremtid, skyldes det til dels, at Danmark har en blomstrende foreningskultur. Og de er afgørende for at arrangere de spilevents, som både Lars Sønderskov og Giang Le mener er afgørende for, at spillene etableres som sportsgrene.

“Danmark er et godt sted at starte på grund af den stærke foreningskultur. Så kan man få de danske foreninger og ildsjæle til at arrangere spil og turneringer, så kan jeg sagtens se for mig, at EVOtag bliver lige så stort som Counter-Strike,” siger Lars Sønderskov.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY