You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Gomore: fem år og to millioner brugere senere

Gomore blev stiftet i 2005, men der skulle gå næsten ti år, før virksomheden gik fra hobbyprojekt til deleøkonomisk mastodont. Til gengæld har det danske startup fået mere end to millioner brugere i fem markeder de seneste fem år. Vi har taget en snak med startuppets CMO, Åsmund Hogstad Johnsen, om fortiden, nutiden og fremtiden.

The tipping point eller det magiske vendepunkt. Det er titlen på Malcolm Gladwell’s bestseller, der undersøger øjeblikket, hvor subkultur bliver mainstream. Når tilfældigheder bliver trend. Og det var lige præcis, hvor Gomore befandt sig for fem år siden. Samkørsel var stort i udlandet, men var endnu ikke blevet populært i Danmark.

Stifter, Matias Dalsgaard, havde netop taget et job ved McKinsey, fordi han ikke kunne leve af Gomore, som dengang var et hobbyprojekt, han havde startet med studiekammeraten Søren Riis. Ifølge Gomores CMO, Åsmund Hogstad Johnsen, var der flere grunde til, at Gomore ikke nåede sit vendepunkt de første 10 år.

De første års vækst skete på baggrund af en dedikeret brugerskare ikke et stort marketingbudget

“Den primære årsag var, at det stadig kun var early movers, der købte ting på nettet dengang. GomMore var et nicheprodukt, men et stærkt et. Der var en – lille – gruppe mennesker, der brugte produktet enormt meget. De kunne se fordelene i at sælge tomme sæder i bilen til andre. Den gruppe var Gomore i de tidlige år,” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

Fra mund til mund til Jesper Buch

Den lille gruppe inkarnerede brugere var da også flittige til at fortælle om Gomores fortræffeligheder. For uden nogen form for investering, så steg antallet af medlemmer og trafik pludselig eksplosivt.

“Den lille gruppe var blevet ambassadører, og pludselig havde vi mellem 50.000-100.000 brugere. Det spredte sig organisk i de år, og word of mouth marketing har været en stor del af den vækst. Så Maias tænkte, at det var nu eller aldrig med hobbyprojektet,” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

Gomores hjemmeside har ligesom firmaet selv været i en rivende udvikling fra 2005 og frem til i dag

Matias Dalsgaard stoppede derfor konsulentkarrieren, og i 2013 gik han, Lasse Gejl og Jakob Tjørnholm igang med at bygge den nye version af Gomore, som indtil da havde været relativt primitiv. De fik også en række investorer med – blandt andet Jesper Buch. Planen var at bygge et produkt, der kunne skaleres på tværs af markeder, men også i forhold til services.

Fra lift til biludlejning

Gomore er først og fremmest kendt for deres funktion som liftformidler (samkørsel), men en anden del af deres forretning – måske det næste magiske vendepunkt – er peer2peer-biludlejning.

“Biludlejning er vores andenstørste koncept – det vokser helt vildt lige for tiden. Det er et virkelig meningsfuldt produkt for os. Vores mission er, at de biler, der allerede fylder på gaden, skal bruges mere. Det kan opnås på to måder: Med samkørsel når den er i fart eller ved privatudlejning, når den holder stille,” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

Læs også: Gomore drømmer om børsnotering med ny investering

Gomore har netop nu mere end 12.000 lejebiler på deres platform i Danmark ifølge Åsmund Hogstad Johnsen. Deres største konkurrent er ikke andre delebilsservices, men snarere at forbrugerne fortsætter med at benytte bilerne, som de har gjort hidtil.

“Det kan lyde kontra-intuitivt, men vores største konkurrent er, at forbrugerne ikke er klar til vores service – ligesom dengang vi startede med at tilbyde (samkørsel). Når vi går ind i nye markeder, så vælger vi markeder, hvor der er konkurrenter. Forbrugerne skal forstå vores koncept, og hvis vi er de eneste, der tilbyder det, så tager det tid. Hvis de allerede kender til det, så kan vi konkurrere på andre parametre som kvalitet og troværdighed,” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

Gomores mission er mobilitet baseret på deleøkonomi

Gomore er altså ikke længere kun en samkørselsservice. Ifølge Åsmund Hogstad Johnsen arbejder platformen nu med mobilitet – baseret på deleøkonomi. De tilbyder leasing af biler, og på den måde skaber de en fuld cirkel. Dem som leaser biler, lejer dem ud og tager folk med på lange ture. Det rykker ved forståelsen af ejerskab over en bil, og det er der en fremtid i.

“En af de trends vi kigger på, er ejerskab. Altså, hvordan kommer man til at eje en bil i fremtiden. Det styrer, hvordan man bruger den og deler den. Det er det som vores leasingkoncept bygger på. Det at eje en bil er en stor omkostning, som kan minimeres ved at lease og dele sin bil. Vi skal arbejde os hen mod at folk tænker adgang mere end ejerskab, også når det gælder bil. Så behøver mange ikke at købe en selv.” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

Læs også: GoMore indgår ægteskab med kollektiv transport i Nordjylland

Selvkørende biler er et andet af de spor, som de Gomore kigger ind i. Men de selvkørende biler bliver kun interessante, hvis vi bruger dem anderledes end dem vi selv styrer.

“I princippet er selvkørende biler uinteressante, hvis de ikke bliver brugt markant anderledes end i dag. Pointen med dem kan være, at de kan holde stille mindre og bruges af flere samtidig. Den fremtid ser jeg Gomore være en del af. Det vi kan gøre er at videreudvikle vores platform og holde et vågent øje med, hvordan bilen og ejerskabet udvikler sig” siger Åsmund Hogstad Johnsen.

UGENS STARTUP: