Gratis penge til lovende ideer

@Redaktionen

Vækstvirksomheder kræver kapital. Softfunding kan være den rigtige vej til at udvikle og bevise løsningen før kunderne begynder at generere indtægter og venturekapitalen er klar til at investere.

Vækstvirksomheder kræver kapital. Softfunding kan være den rigtige vej til at udvikle og bevise løsningen før kunderne begynder at generere indtægter og venturekapitalen er klar til at investere.

This post is also available in: English

Det koster tid og penge at udvikle et startups, og særligt innovative startups i den tidlige fase bør overveje muligheden for at rejse bløde penge – såkaldt soft funding.

Soft funding er en form for finansiering, der giver økonomisk støtte til nystartede virksomheder uden at kræve ejerskab i virksomheden. Finansieringen ydes typisk af offentlige myndigheder, nonprofitorganisationer og andre institutioner, der støtter iværksætteri og innovation – ofte med højere mål om vækst og jobskabelse eller breddere samfundsagendaer i sigte.

Der findes mange soft funding-programmer med forskellige fokusområder, men nogle af de aktiviteter, som du kan få soft funding til, er f.eks. forskning, udvikling, pilottest, anskaffelse af nyt udstyr og ansættelse af eksterne konsulenter.     

Et løft til de risikable

Soft funding giver nystartede virksomheder adgang til finansiering, som de måske ikke kan få fra traditionelle kilder som business angels eller venturekapital. Dette kan især være tilfældet for startups i den tidlige fase, som endnu ikke har en gennemprøvet forretningsmodel eller indtjening, hvilket får investorerne til at vurdere værdisætningen af deres virksomhed meget lavt.

Soft funding er ofte rettet mod områder, som måske er for risikable for traditionelle investorer i de tidlige faser – f.eks. kompleks innovation med høj risiko, social og miljømæssig indvirkning eller projekter, der sigter mod at skabe mere mangfoldighed og inklusion i startup-økosystemet. Andre gange kan soft funding bruges til at geare early stage-investorers penge.

Soft funding sigter ofte efter at gavne samfundet som helhed på en eller anden måde. Soft funding er dog ikke altruisme: Startups forventes at opbygge en levedygtig virksomhed, og de fleste soft funding-programmer kræver også medfinansiering fra virksomheden i form af kontanter eller arbejdstid. Desuden tilbyder mange soft funding-programmer mentorordninger, uddannelse og andre former for støtte for at hjælpe nystartede virksomheder med at vokse og få succes.

Få hjælp til muligheden

Der er mange muligheder for soft funding; på regionalt, nationalt, nordisk og europæisk plan. Det betyder, at det kan være både svært og ressourcekrævende at finde frem til de relevante tilskud og programmer, inden man udarbejder en ansøgning, som måske ikke bliver godkendt.

Heldigvis er der flere muligheder for at få hjælp. F.eks. findes der højt specialiserede konsulentfirmaer som Nordic Innovators, der kan hjælpe med at identificere og efterfølgende udarbejde ansøgninger til danske (f.eks. Innobooster), nordiske og europæiske støtteprogrammer.

Fullscreen Mode

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY