You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Historietid: En 19-årig ildsjæl skabte Danmarks første store satsning på computerspil

T.v.: Den 19-årige direktør Keld Jensen i sit stiveste pus. T.h.: Spillet “The Vikings” som blev én af fire spiltitler fra Kele Line.

Tilfældigheder ville, at Keld Jensen og virksomheden Kele Line blev Danmarks første store satsning på computerspil midt i 80’erne. Ambitionerne var store, men satsningen endte med et brag.

Tilfældigheder ville, at Keld Jensen og virksomheden Kele Line blev Danmarks første store satsning på computerspil midt i 80’erne. Ambitionerne var store, men satsningen endte med et brag.

Som bare 16-årige bevægede Keld Jensen sig for første gang ind i det unge it-eventyr midt i 80’erne. Sammen med en ældre kompagnon begyndte han at parallelimportere hjemmecomputere fra England gennem virksomheden Kele Line. Virksomheden blev dog først landskendt nogle år senere, da makkeren Leo var ude og Keld skiftede retning til at satse på at udvikle det første kommercielle spilstudie i Danmark.

“Vi var en af de første – hvis ikke den første – som seriøst prøvede at lave computerspil i Danmark. Jeg havde kigget meget på England, som var langt fremme, og tænkte, at det kan vi sgu da også lave i Danmark. Når man er 19 år stopper fornuft ikke en tosse, så det gik vi i gang med uden at vide noget om branchen,” siger Keld Jensen i dag med et grin.

Opstartskapitalen kom fra hans mor, som kautionerede for et lån på 300.000 kroner. Og så blev der ellers lejet fint kontordomicil i Slangerup nord for København, hvor Keld kommer fra, og hyret unge programmører og designere til at udvikle spillene.

“Det blev egentlig startet på en ung drengs drøm om at lave computerspil. Kigger jeg tilbage, var det jo blæsende naivt, men også en smule fantastisk. Og vi gjorde det faktisk vildt godt. Indtil vi lukkede,” siger Keld Jensen.

De første gaming rockstars

Med lokationen på plads, kastede det unge team sig i midten af 1986 over den store ambition om at udvikle spil i Danmark på kommerciel skala. Selvom det var i computerens ungdom, var det allerede en udfordring at udvikle mod flere platforme. Dengang hed de bare ikke Xbox, Playstation og PC men Amiga, Amstrad og Commodore.

“Vi var 2-3 mand – eller drenge var det vel egentlig – om at udvikle sådan et spil over 4-6 måneder. Vi var en gruppe på 16-19-årige drenge, nogenlunde på samme alder som mig, som gik rundt og hyggede sig. Ingen havde en formel uddannelse, og mange gik stadigvæk i skole. Men programmørerne var knalddygtige, faktisk vil jeg sige, at de var af international kvalitet,” siger Keld Jensen.

I løbet af 1986 og 1987 lykkedes det teamet at udgive fire spil fra Danmarks første kommercielle spilstudie – hvoraf ét fik produceret lyd af den store, elektroniske musiker Jean-Michel Jarre. Det gjorde ikke studiet til en verdenssuccess over natten. Men studiet oplevede stor interesse fra offentligtheden, og spiludvikling blev et nationalt anliggende, som fandt vej til forsiden af de store formiddagsaviser.

“Jeg tror egentlig, at produktet vi leverede, var okay. Det var langt fra det bedste, men også langt fra det dårligste. Det var i hvert fald godt nok til, at man godt kunne sælge det. Og vi blev faktisk store navne i Danmark og England, og jeg tror, man havde en nationalfølelse omkring det, fordi vi ville konkurrere med englænderne,” husker Keld Jensen.

Software kan da ikke eksporteres?

England havde været tidligt ude med computerspil, og da nystiftede Kele Line ikke selv havde kræfterne til at distribuere sine spil, fandt de en udgiver i England. En partner som i disse pre-internet tider rent fysisk fik sendt kopier af spillene ud på disketter til hele Europa. Og det var sådan set også en fin model lige indtil distributøren gik konkurs.

“Der skete simpelthen det, at de skyldte os en formue, da de gik konkurs. Så vi måtte lukke, som en reaktion på det. Jeg tror egentlig, vi var på vej til at blive noget stort, hvis ikke vi var faldet over dørtrinet,” fortæller Keld Jensen.

Kort forinden havde den unge iværksætter ellers været så forudseende at besøge eksportkreditrådet for at få sikret sin eksport. Men det var det offentlige ikke klar til på daværende tidspunkt

“De sagde, at man ikke kan eksportere software – det skal være maskiner eller noget andet fysisk,” husker Keld Jensen grinende, inden han fortsætter:

“Jeg kan stadig i dag more mig over, at man dengang ikke mente, at software var noget, der kunne eksporteres. Men havde de sagt ja til det, kunne det være, at vi havde et af verdens største softwarehuse i Danmark i dag.”

Selvom han i dag kan grine af oplevelserne for 35 år siden, var der ikke meget sjov ved efterspillet af konkursen. Keld Jensen blev nemlig udråbt som skurken i medierne. Og mens det var rigtigt, at flere af de ansatte ikke fik deres løn, så var fortællingen om, at han selv var stukket af med pengene ikke rigtig. I stedet for at ende på en sydhavsø med lommerne fulde, flyttede han tilbage i barndomshjemmet og begyndte at afdrage på en stor gæld.

Det første fyrtårn

Selvom spil-eventyret kom med en stor regning, og Keld Jensen aldrig siden har rørt computerspil professionelt, fortryder han ikke rejsen.

“Havde aftalen med distributøren fungeret, tror jeg, det kunne være blevet en stor forretning. Var det hårdt? Ja! Var det hårdt bagefter? Ja! Men det var super sejt at være med til at gøre noget. Og jeg tror da, det var en platform til, at der om nogen bagefter, som troede på, at det kunne man faktisk godt i Danmark. Vi var nok det fyrtårn, der var med til at skabe en masse opmærksomhed omkring computerspil,” siger Keld Jensen.


Fakta: Keld Jensen

  • Keld Jensen var som stifter af Kele Line med til at gøre det første store, kommercielle sats på computerspil til virkelighed i Danmark.
  • Studiet nåede at udgive fire spil inden det lukkede med et brag efter bare halvandet år.
    Siden 1988 har Keld Jensen ikke beskæftiget sig med computerspil. Han blev dog i IT-branchen i en årrække – blandt andet hos IBM og Toshiba – inden han gik all-in på en karriere som forhandlingsrådgiver.
  • I dag hjælper hans virksomhed både organisationer og regeringer med forhandling. Desuden er han foredragsholder om emnet, professor ved universiteter i både Danmark, USA, Belgien og Baltikum samt forfatter til 24 bøger om forhandling. Senest er Keld på optaget på den prestigefyldte Global Gurus Top 30 og har vundet en række priser i Danmark og internationalt for sit virke.

 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY