Uber annoncerede på et pressemøde tirsdag, at virksomheden stopper sin service i Danmark på grund af den nye taxalov. “Ærgerligt, men forståeligt,” siger flere danske deleøkonomiske startups – som dog ikke er tvivl om, at lignende løsninger vil komme til landet.
Efter et par år med hård, dansk modstand besluttede Uber tirsdag eftermiddag at lukke ned for sin service i Danmark, da Ubers chauffører ikke kunne leve op til reglerne i den nye taxalov.
”Det er brandærgerligt. Med 300.000 kunder i København, kan man jo se, at folk var glade for Uber. Jeg har selv brugt dem og haft glæde af dem, og vores virksomhed er inspireret af dem,” siger Martin C. Hansen, administrerende direktør og medstifter af Mover.
Mover bliver flere steder omtalt som ‘Uber for transport’, da Movers platform matcher chauffører i biler, varevogne og liftvogne med personer, der skal have fragtet noget gods. Fordi Movers forretningsmodel minder om Ubers, har virksomheden mærket en lignende modstand.
Tæt samarbejde med danske myndigheder
Men modsat Uber arbejder Mover tæt sammen med danske myndigheder for at sikre, at deres chauffører overholder loven, ikke arbejder sort, og at sikkerheden er i orden. Det, mener Martin C. Hansen, har været den store forskel:
”Selvom det er ærgerligt, at Uber lukker, forstår jeg godt, at man dømmer dem ude. Når man går ind og disrupter, som Uber jo må siges at have gjort, så skal man gøre det på en ansvarlig måde. I Danmark har vi nogle forhold omkring Skat og den danske model, som er klare, og når man ikke er villig til at arbejde sammen med myndighederne om de forhold, så synes jeg, man fejler,” siger Martin C. Hansen.
Lukningen koster dansk innovation
Nogenlunde samme oplevelse af lukningen har man hos samkørselsplatformen GoMore:
“Jeg synes, at det er ærgerligt, at innovationen omkring taxakørsel sættes tilbage i Danmark. Uber leverer en god løsning. Jeg synes til gengæld også, at det er ærligt, at Uber, med en meget aggressiv adfærd, har været med til at sætte innovation i et dårligt lys,” siger Matias Møl Dalsgaard, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i GoMore.
Mover er et helt konkret eksempel på den innovation Uber har resulteret i – var det ikke for Uber, havde Mover ikke eksisteret i dag, fortæller Martin C. Hansen.
”På et overordnet plan ærgrer jeg mig over, at vi som samfund misser nogle digitale muligheder. Danmark må ikke blive kendt som landet, der afviser nye teknologier, for når store techselskaber som Uber etablerer sig i Danmark, har det nogle gavnlige, afledte effekter,” siger Martin C. Hansen.
Både Martin C. Hansen og Matias Møl Dalsgaard håber og tror dog, at man kommer til at se lignende løsninger i Danmark i fremtiden.
Ærgelse fra den anden side af atlanten
Fra Ubers fødeby San Francisco har de danske stiftere af startupet Cobalt fulgt med i udviklingen herhjemme.
”Man kan sige meget om Ubers etik som virksomhed, men hvis du ser konkret på denne enkelte sag, så synes jeg, det er ærgerligt at se, at Danmark kæmper imod den såkaldte gig-economy i stedet for at modernisere reglerne på området,” siger Esben Friis-Jensen, medstifter af Cobalt, der har hovedsæde i San Francisco.
Han peger på, at flere og flere enkeltpersoner bevæger sig mod en fleksibel arbejdsmodel med hjælp fra platforme som Uber og hans egen Cobalt, der er en crowdsourced platfom til sikkerhedstest.
”I stedet for at bekæmpe det med forbud eller oldnordiske teknologikrav, der gør det svært – hvis ikke umuligt – for disse platforme at lave forretning i Danmark, så bør man se i løsninger, og se på hvordan denne model kan passe med et system, hvor man stadig betaler skat og opfylder basale sikkerhedskrav,” mener Esben Friis-Jensen.
”Innovationen er ikke stoppet – her i San Francisco er Uber Pool en populær valgmulighed, hvor man deler en køretur med fremmede. Uber, Airbnb og andre platforme vil vinde frem, og Danmark bliver nødt til at følge med udviklingen.”
Uber kan have hjulpet taxabranchen
Mens man i taxabranchen er glad for lukningen af Uber, mener Mikkel Dragmose-Hansen, der til daglig arbejder med deleøkonomi som projektkoordinator for aktivt medborgerskab og socialt entreprenørskab i Vejle Kommune, at Uber har hjulpet branchen.
”Kigger man på det fra et faglig synspunkt, så kan det med at bruge teknologi til at få folk til at mødes i en udfordret branche være med til at få branchen til at overleve længere. I virkeligheden er Uber jo ikke taxabranchens fjende – det er de førerløse biler,” siger Mikkel Dragmose-Hansen.
Han peger på, at konkurrencen fra Uber har været med til at udfordre taxabranchen, så den på få år har fornyet sig mere end i det foregående årti. På den måde kan Uber have været med til at puste nyt liv i branchen – og den slags konkurrence, kan vi lige så godt vende os til.
”Deleøkonomiske services er godt for miljøet og bruger uudnyttede ressourcer. Nye aktører skal nok komme – måske ikke i samme koncept eller format som Uber, men med samme ide. Og så bliver det nok et koncept, der overholder lovgivningen og ikke bliver så varm en politisk kartoffel,” siger Mikkel Dragmose-Hansen.