You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Inniti automatiserer eksperimenter i laboratoriet med tankegang fra tech-branchen

Stifterne af Inniti kommer ikke selv fra life science-industrien, og det har gjort læringskurven stejl. Men det har også sine fordele, mener Malthe Muff (i midten): ”Vi kommer med en helt anden vinkel på tingene. Vi tænker mere på dataintegritet og digital integration af arbejdsflows. På mange måder deler en produktion – som er den verden vi kommer fra – og et laboratorie mange træk: Det generer data og skal køre så stabilt som muligt. Og det er det mindset, vi kommer ind med.”
@Redaktionen

Ud med manuelle processer og ind med automatisering og dataopsamling i skyen. Sådan lyder opskriften bag startuppet Inniti, som tilbyder laboratorier radikal digitalisering.

Ud med manuelle processer og ind med automatisering og dataopsamling i skyen. Sådan lyder opskriften bag startuppet Inniti, som tilbyder laboratorier radikal digitalisering.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.


Håndholdte stopure og manuelle noter på en blok papir udgjorde rygraden i det moderne laboratorie, som Malthe Muff besøgte under sin uddannelse til produktionsingeniør. Og det kom mildest talt bag på ham.

”Jeg var fuldstændig lamslået over, hvor lav digitaliseringsgraden var. Og vi snakker altså Ph.d’er i velfinansierede virksomheder – så hvorfor foregik det hele manuelt?” spurgte han sig selv.

Undrende undersøgte han sagen nærmere, og fandt ud af, at ingen rigtigt havde taget teten på at digitalisere laboratorier ved at forbinde udstyret til skyen. Så sammen med Anders Lund og Matteo Fumagalli tænkte han: “Det kan vi jo gøre”.

Det er i dag blevet til startuppet Inniti, der hjælper laboratorier indenfor kemi, fødevare og biotek med at forbinde deres udstyr til startuppets platform.

”I dag går der rigtig meget tid i laboratoriet med manuelt og gentagende arbejde – både i forhold til dataopsamling, -behandling og analyse. Det løser vi ved at forbinde udstyret til skyen, og samtidig gør det automatisering af selve forsøgene muligt,” siger Malthe Muff, CEO og medstifter af Inniti.


Fakta: ”Bridging the Gap”

  • Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
  • TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
  • Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
  • Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/

Digitaliseringen styrker forskere

I dag kan Inniti hjælpe laboratorier med at udføre eksperimenter automatisk, inden data og resultater uploades til analyser i skyen. Målet er i sidste ende at skabe et autonomt laboratorie, hvor forsøgene også bliver selvoptimerende baseret på den data, der bliver opsamlet.

”Laboratorier er drevet af videnskab og data, men det er ikke digitaliseret eller standardiseret, men i stedet spredt ud over excel-ark på et fællesdrev. Det gør det svært at bruge teknologier som machine learning, fordi datakvaliteten ikke er høj nok. Og det ser vi egentlig som slutmålet ved at integrere udstyret,” siger Malthe Muff.

Inniti ønsker at udvide potentialet for den enkelte forsker, ved at give dem adgang til at overvåge og styre laboratorieudstyret direkte fra deres egen computer. Samtidig kan forskerne med softwaren designe nye eksperimenter fra et lettilgængeligt interface, der ikke kræver, at de kan kode.

”Det gør, at vi kan hjælpe med at accelerere udviklingen af produkter signifikant, og samtidig giver det vores kunder mulighed for at øge kvaliteten af produkterne, fordi de kan standardisere processerne meget tidligere, end de har været vant til,” siger Malthe Muff.

Platformen fra Inniti integrerer med udstyr på tværs af producenter, så laboratoriet kan indsamle data uanset hvilket udstyrsleverandør de bruger. Samtidig leverer platformen åbent data videre til laboratoriet eksisterende systemer.

Potentialet er stadig stort

Hvad der startede som et universitetsprojekt i 2017, er i dag blevet til en spirende virksomhed med 20 ansatte, laboratorier på kundelisten og udstyrsproducenter som samarbejdspartnere. Og selvom startuppet har set et markant skifte mod mere digitalisering i de fire år, de har været i gang, mener stifteren stadig, at der er uforløst potentiale.

”Jeg synes, perspektiverne er enorme. Når først man forbinder analyseudstyr til clouden, så er der tæt på ingen begrænsninger. Det handler om at øge analysedelen på vores platform, og også gøre det mere tilgængeligt for forskerne at bruge data effektivt. Vi vil være kernen i økosystemet for Laboratorie 4.0 ved at forbinde alt udstyr uafhængigt af producenten og integrere med de eksisterende softwareløsninger i laboratoriet,” siger Malthe Muff og fortsætter:

”Det er en lidt konservativ industri, men vi møder faktisk en ufattelig stor velvilje til at være med på den digitale rejse både fra kunder og partnere. Vores tilgang handler om procesoptimering, og hvordan vi bringer industri 4.0 ind i laboratorierne. Vi kommer til at se en sammensmeltning mellem traditionel tech og life science, for de redskaber, der kommer fra tech, kan skabe kæmpe værdi i life science-brancherne.”


Q&A: Bobby Soni, Chief Business Officer – BioInnovation Institute

– Hvorfor skal life science-startups i højere grad blande sig med tech-startups fra andre industrier?

“I stedet for at kigge på, hvad de forskellige life science-grene kan lære af hinanden, er det for mig mere interessant at kigge på, hvad life science kan lære af tech. Og tech-mindsettet ser vi mere og mere smitte af på life science-industrien.

Tech-mindsettet handler om at starte småt, tage chancer, fejle mens man flytter sig fremad og iterere – hvilket på mange måder er forskellige fra det klassiske mindset i life science. Life science er meget dyrt i udvikling, så man poster en masse penge ind i nogle få projekter med erfarne teams, og ser hvad der sker. Men med en lille investering – som det er tilfældet i tech-startups – kan life science faktisk komme rigtig langt, inden de rejser flere penge. Og det gør det muligt at støtte mange flere projekter tidligt.

Det er det mindset, vi i BII bruger som støtte i life science-industrien. Vi tror på, at tidlig forskning kan gøre en enorm forskel, hvis det bliver inkuberet rigtigt. Og Novo-fonden har finansieret os for at teste den tese.“


 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY