You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

IoT

IoT-ekspert: “Se dit hardware som en trojansk hest”

Den 30. marts er der Internet of Things-oplæg på Scion DTU. Der kan man høre om udfordringerne, som virksomheder står overfor, hvis de vil med på IoT-bølgen. Vi har udspurgt manden bag om nogle af hans hovedpointer.

Et estimat er, at der i 2020 vil være omkring 30 milliarder internet of things-devices i hele verden. Det er derfor ikke galimatias for virksomheder at begynde at overveje, hvordan de skal lave deres produkter i en fremtid, hvor alt fra køleskabe til tandbørster skal bruge wi-fi.

iot, morten wagner, scion dtu
Morten Wagner har startet IdemoLab hos DELTA i 2009 som er en enhed der hjælper virksomheder med at designe fremtidens smarte produkter Han er samtidig en del af Deltas Nordic IoT Center som hjælper virksomheder med både udvikling og test af IoT produkter

Derfor holder Scion DTUs afdeling i Hørsholm den 30. marts en workshop om, hvordan man som virksomhed skal forholde sig til tingenes internet, og hvordan man skal ændre sin tankegang, for at der er større sandsynlighed for succes. Manden bag IoT-oplægget er Morten Wagner, som har startet “IdemoLab” hos Delta i 2009. De hjælper virksomheder med at designe fremtidens smarte produkter.

Han har sagt ja til at løfte lidt af sløret for, hvad oplægget skal handle om, og hvorfor både virksomheder og os andre dødelige forbrugere skal have et øje på IoT.

En perfect storm for IoT

Hvorfor er IoT er det fede lige nu? Det er jo noget, virksomheder og tech-nørder har talt om i mange år, men det virker som om det først rykker nu. Hvorfor det?

Der er rigtig mange ting, der lige nu går op i en højere enhed i forhold til IoT. Det markedmæssige og det teknologiske især. Den høje udbredelse af internettet gør det nemt for produkter at komme online. Vi som forbrugere er langt mere vant til det. Vi forventer jo også, at vi kan bruge vores smartphone som fjernbetjening til flere og flere aspekter og ting i vores  liv.”

Kan man kalde det for en perfect storm for tingenes internet, eller er det lidt for meget?

“Haha, jo der måske en smule perfect storm over det. Men på den anden side er der – ligesom med de selvkørende biler – også en vis hypet stemning, som IoT er ramt af. Men alligevel: Mange af faktorerne for, at IoT udvikler sig, er da til stede lige nu.”

Vi vil i fremtiden forvente at vores ting er koblet op

I fremtiden – og her tænker jeg på den nærme én af slagsen – hvilke internet of things-devices vil vi som forbrugere møde i hverdagen?

“Vi vil se mere af de ting, vi allerede har; Smarte lamper, termostater og så videre. Generelt tror jeg, det godt kan ske, at vi ikke vil se at alle vores ting direkte er på internettet – men i stedet er det gennem vores smartphone, smartur eller sådan noget.”

Vil vi på et tidspunkt “glemme” at vores ting er forbundet til internettet og bare forvente det?

“Ja, helt klar. Man vil ikke som sådan blive overrasket over, at ens køleskab er på internettet, man vil bare forvente det, og forvente at alle dine ting, lige fra din cykel til din termostat, hele tiden kan give dig data om dit liv. Det vil utvivlsomt blive normen, og du vil forvente, at din vandmåler sender dig en sms, hvis der er for lidt vand, og så videre.”

Skal bruge dit hardware som en trojansk hest

Oplægget du skal holde i Scion DTU er jo rettet mod virksomheder og deres muligheder og udfordringer med Internet of Things. Hvordan skal man som virksomhed komme med på den hotte IoT-bølge?

“Det er svært at sige, hvad den magiske formel er, men der er i hvert fald nogle ting, man skal overveje. Man skal selvfølgelig ikke springe med på bølgen, bare for at gøre det. Jeg har set et firma lave en vandflaske til sportsudøvere, der er på nettet. Det er svært at se, hvad den egentlig skal kunne. Ting skal ikke på nettet, bare fordi det er smart at sige. Derudover skal man overveje helt nye forretningsmodeller i forhold til, hvad vi er vant til i dag.”

Hvad kunne det for eksempel være? Hvad er de nye muligheder dér?

“Som produktudvikler skal du se dit hardware som en trojansk hest til at smugle dine produkter ind i hjemmet med. Lidt ligesom når Apple sælger en iPhone til folk: Det er en forretningsmaskine, der bliver ved med at sælge dig apps, tjenester og så videre. Det samme med printere, der tjener deres penge på patronsalg. Hvis du i fremtiden vil sælge et smartkøleskab, er det muligt, at du bliver nødt til at sælge selve hardwaren billigt, men så få folk til at abonnere – og betale penge – for de ekstra services, det kan tilbyde.

Eksempelvis kan du kun få en sms om, at du mangler mælk og leverpostej, hvis du betaler ekstra?

“Præcis. Du skal gå fra at sælge hardware til at sælge services, og dét er en kæmpe udfordring og omvending for virksomhederne. Du skal forsøge at se dit produkt i et meget anderledes lys, end hvad mange producenter gør i dag.”

IoT-arrangementet i Scion DTU bliver afholdt den 30. marts og den 27. april, hvor du kan høre mere om Morten Wagners bud på fremtiden for IoT og få råd til, hvordan du som virksomhed kan arbejde med det.

Du kan tilmelde dig det nye arrangement her. 

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY