This post is also available in: English
Det stod hurtigt klart for Nanna Bach Munkholm, at der er stor efterspørgsel på tekniske co-founders i iværksættermiljøet. Hun besluttede sig for at blive en af dem, da hun allerede havde lært komplekse ingeniørberegninger og derfor mente, at hun også kunne lære at kode. Hendes første udfordring var at skabe en platform, der kunne matche brugere med produkter, og det førte hende ind i machine learning, og det endte ud i et anbefalingssystemet for møbler – DecorRaid.
Hun fandt det naturligt at dykke ned i machine learning og AI – det var håndgribeligt og kunne bruges på mange forskellige platforme – det blev hendes vej ind i tech. Siden skabte Nanna Bach Munkholm med sine medstiftere, Nanna Ulsøe og Jane Ulsøe, AI-startuppet Roccai, hvor hun er CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More.
Hvornår vidste du, at du ville være iværksætter?
Jeg tror, det første tegn kom under mit studie som bygningsingeniør. Jeg startede en lille virksomhed, der egentlig var mere en hobbyvirksomhed, hvor jeg producerede håndlavede tasker. Det var noget, jeg var god til, men det var ikke nødvendigvis en forretning, jeg så som skalerbar.
Jeg blev så introduceret til Startup Factory, som er et miljø for ingeniører, der gerne vil være iværksættere. Det var første gang, jeg følte mig hjemme i et miljø, hvor der var andre, der havde skøre idéer og samme skabertrang som mig. Det var der, jeg besluttede mig for, at jeg ville tage iværksætteri seriøst og forsøge at skabe en rigtig virksomhed ud af min hobbyvirksomhed.
I starten forsøgte jeg at gøre min hobbyvirksomhed skalerbar. Men jo mere jeg deltog i iværksættermiljøet, jo mere gik det op for mig, at tech var en bedre vej at gå, især fordi tech er lettere at skalere sammenlignet med fysiske produkter. Det førte til, at jeg startede min første tech-virksomhed, DecorRaid.
Hvad har været det vildeste øjeblik på din iværksætterrejse?
Det vildeste øjeblik var uden tvivl, da vi i Roccai lukkede vores første investering. At få penge i sin virksomhed, fordi investorer tror på én som team og på den idé, man har skabt, var et kæmpe øjeblik for mig. Det var noget, jeg havde kæmpet rigtig meget med i min første virksomhed, hvor det var svært at lukke en investering. Så da vi endelig nåede dertil med Roccai, var det en stor milepæl for mig både professionelt og personligt.
Det var første gang, jeg lukkede en investering, og det betød også, at jeg for første gang kunne gå fuld tid som iværksætter uden at skulle have en sideindkomst. Det var en kæmpe omvæltning i mit liv – nu var jeg fuldtidsiværksætter.
Da vi alle tre havde erfaring med at starte virksomheder tidligere, havde vi allerede et netværk og kendte folk i miljøet. Det gjorde en kæmpe forskel sammenlignet med første gang, hvor jeg var helt ny og ikke kendte nogen investorer. Denne gang havde vi meget mere erfaring og netværk at trække på.
Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?
Min grundlæggende filosofi er, at der ikke er noget, jeg ikke kan lære. Det handler om at have passion og et klart mål – så kan man lære hvad som helst. Hver gang vi møder en udfordring, ved vi, at vi nok skal lære, hvad der kræves for at løse den. Det giver os ro, fordi vi ikke går i panik over ting, vi ikke ved endnu. Vi har lært af tidligere erfaringer, at vi altid finder en løsning.
Det er også blevet lettere med tiden, fordi vores netværk er vokset markant. Nu kan vi altid række ud til folk i vores netværk for at få sparring eller hjælp. Hvis der er noget, vi ikke selv har kompetencerne til, kender vi nogen, der kan hjælpe os videre. Den adgang til viden og hjælp, som vi har gennem vores netværk, gør en kæmpe forskel i forhold til, hvordan det var i begyndelsen, hvor vi ikke havde de samme kontakter. Det gør, at vi står stærkere i dag.
Hvor er du på din iværksætterrejse om 5 år?
Min iværksætterrejse fortsætter helt sikkert med Roccai. Min rolle har allerede ændret sig meget de seneste år, og jeg ser frem til at finde ud af, hvor den udvikling fører mig hen. Som vi skalerer virksomheden, bliver det interessant at se, om min ledelsesrolle bliver mere strategisk, eller om jeg skal tilbage til koden og arbejde mere hands-on. Det er en spændende rejse.
Om fem år vil vi være den første danske female-founded unicornUnicorn er et udtryk, der bruges til at beskrive en startup-virksomhed, der har nået en værdiansættelse på 1 milliard dollars eller mere. More, og vi er klar til den vækstrejse, der venter os. Vi er først lige begyndt. Vi står lige nu ved begyndelsen af en vækstrejse, hvor vi skal vokse betydeligt, og jeg er spændt på at se, hvilke udfordringer, der venter os. At drive en virksomhed med 100 eller 1000 medarbejdere er noget helt andet end at være et lille team på 9 personer, som vi er nu. Vores daglige roller og kompetencer vil ændre sig meget, og det er vigtigt at være åben for den udvikling, så man kan følge med.