You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Kan deleøkonomien gøre os til bedre mennesker?

@rasmus

Deleøkonomien bliver til tider fremstillet som et moralsk lystårn i en ond og kapitalisk verden. En amerikansk professor har undersøgt hvad det gør ved mennesket når det deler i stedet for kun at eje.

Ejerskab eller lejerskab. Når vi deler det vi ejer, så er det blevet spået at det ville kunne skabe nye services og gøre jobs mere fleksible og indtjenende. Men det er ikke det eneste, som forretningsmodellen tilbyder.

Den vender også det gamle mantra: “Kunden har altid ret,” på hovedet. For nu bliver kunden også anmeldt efter en transaktion. Denne nye normal har professor Davide Proserpio fra University of Southern California undersøgt, Det skriver PCMag.

“Du får, hvad du giver”

Professoren har kigget nærmere på hvordan forholdet mellem amerikanske Airbnb-værter og deres gæster udspillede sig over 17 måneder fra 2014 til 2015. Udbud, efterspørgsel og anmeldelser blev indsamlet og udgivet i en rapport med den passende titel: “Du får, hvad du giver”.

“Lejere kan få udlejere til at gøre en ekstra indsats ved at opføre sig ordentligt … Vi påviste også at gensidighed mellem parterne vægter tungere i deleøkonomien sammenlignet med traditionelle markedspladser for lignende services. De nye platforme kan skabe tillid mellem fremmede og derigennem regulere deres opførsel,” siger Davide Proserpio til PCMag.

Hvis begge parter opfører sig ordentligt betyder det også at udlejeren senere kan hæve prisen for sit værtsskab ifølge professoren.

Deleøkonomiens indbyggede biasproblem

Når vi deler og stoler på hinanden, så kan det måske også være sværere at være ærlig i sin efterfølgende anmeldelse. Den amerikanske professor fortæller til PCMag at det er en af deleøkonomiens grundudfordringer:

“Det der bliver beskrevet kunne man kalde et bias. Reelt set får vi det dårligt ved at give en lav anmeldelse til nogen vi lige har mødt, så vi skyder over målet med vores evaluering. Det er et bias der er til stede på rigtig mange online platforme og der er ikke et quick fix.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY