You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Kapital til raketbrændstof (Seed & Venture Kapital)

@Redaktionen
Når et startup har fundet den perfekte opskrift på vækst, henvender de sig ofte til venturekapitalfonde for at få fat i det brændstof, der virkelig får raketten til at lette.

Venturekapital (VC) er en form for finansiering, der ydes til startups med stort potentiale, som sigter mod hurtig vækst og et betydeligt investeringsafkast. VC-midlerne rejses typisk fra private og institutionelle investorer som f.eks. pensionsfonde, fondsmidler, familiekontorer og velhavende enkeltpersoner, som har mulighed for at investere betydelige summer.

Det danske startup-økosystem har set flere nye VC-fonde i løbet af de seneste år. Desuden er der flere internationale venturekapitalfonde, der kigger mod Danmark og Norden for at indgå aftaler. Dette førte til 110 ventureinvesteringer i danske virksomheder i 2022 – svarende til 1 mia. euro investeret.

Et af de vigtigste kendetegn ved venturekapital er, at det er finansiering med høj risiko. Det betyder, at investorerne forventer et højt afkast af deres investering, men de er også villige til at påtage sig risikoen ved at investere i startups, som måske ikke lykkes. Denne tilgang med høj risiko for højt afkast er det, der gør venturekapital til en vigtig finansieringskilde for startups.

Frøet til venturerejsen

Pre-seed- og seed-kapital er typisk den første egentlige finansiering, som et startups. Det er den kapital, der er nødvendig for at få en virksomhed i gang og lancere de første produkter eller ydelser. Pre-seed- og seed-kapital tilvejebringes ofte af engleinvestorer, familie og venner, venture-building studier eller venturefonde i den tidlige fase, der er specialiseret i at forberede startup-virksomheden på venture-rejsen.

Venturefinansiering ydes typisk til startups, der ønsker at skalere deres virksomhed hurtigt. Investeringsrunder efter de første seed-runder bruges normalt til at finansiere virksomhedens vækst.

VC-virksomheder investerer typisk i virksomheder, der har en solid forretningsplan, et talentfuldt ledelsesteam og et unikt produkt eller en unik tjenesteydelse, der har potentiale til at vende op og ned på markedet. De yder finansiering til gengæld for en ejerandel i virksomheden, hvilket giver dem mulighed for at få del i virksomhedens succes, efterhånden som den vokser.

Ud over at stille finansiering til rådighed yder venturekapitalinvestorer ofte strategisk vejledning og støtte til de startups, som de investerer i. De kan give adgang til et netværk af kontakter, hjælpe med at ansætte nøglepersonale og vejlede om strategiske beslutninger.

Venturekapital er imidlertid også forbundet med en forventning om hurtig vækst. Det kan lægge pres på startups for at fokusere på kortsigtede resultater i stedet for at bygge på langsigtet værdi og bæredygtig vækst. Derfor kan det være en god idé for nystartede virksomheder at søge råd hos professionelle, inden de rejser deres første investering.

På trods af udfordringerne er venturekapital en vigtig finansieringskilde for startups. Den giver startups adgang til den kapital, den ekspertise og de netværk, de har brug for for at vokse og få succes.


Runder i venturekapital:

  • Pre-seed: Typisk mindre end 1,5 millioner kroner og ofte ydet af venner og familie, engleinvestorer eller venturekapitalvirksomheder i den tidlige fase.
  • Seed: Typisk mellem 1,5 og 15 mio. kroner. Ydes af engleinvestorer eller venturekapitalvirksomheder.
  • Serie A: Typisk mellem 15 mio.og 75 mio. kroner, som stilles til rådighed af venturekapitalvirksomheder.
  • Serie B: Typisk mellem 75 og 200 mio. kroner. Stilles til rådighed af venturekapitalvirksomheder.
  • Serie C: Typisk mellem 200 og 400 mio. kroner. Ydes af venturekapitalvirksomheder, der specialiserer sig i investeringer i senere faser.
  • Serie D og derefter: Typisk 400 mio. kroner eller mere, og ydes af venturekapitalvirksomheder, der fokuserer på storekspansion og forberedelse til en børsnotering.

Det er værd at bemærke, at de faktiske beløb, der rejses i de enkelte runder, kan variere meget afhængigt af en række faktorer, herunder industrien, startup-virksomhedens placering, virksomhedens fase og det aktuelle økonomiske klima. Desuden kan nogle startups springe visse runder over eller rejse større eller mindre beløb afhængigt af deres unikke omstændigheder.


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY