You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Key Butler, AirBnb, Deleøkonomien

Key Butler: Der burde være skattefordele i at deltage i deleøkonomien

@simone

Både i Danmark og Norge bliver der i tiden debatteret lejeindtægter, lejeloft, reguleringer og konkurrence med hotellerne i sagen om Airbnb. Det dansk/norske og nu også svenske startup Key Butler mener, at der burde være skattefordele i at være med i deleøkonomien. 

Ud af deleøkonomiens kæmper er spundet flere nye, mindre virksomheder, der aktivt deltager i cirkeløkonomien. Men at dele er ikke altid så nemt, som det lyder, og i disse dage er Airbnb igen kommet i politikernes sigte.

Virksomheden drøfter nemlig skattemodeller med den danske regering, en problematik der allerede sidste år trak overskrifter i medierne. Diskussionen handler om at finde en skattemodel, hvor Airbnb indberetter udlejernes indtægter til Skat, men tilgengæld får udlejerne eksempelvis et højere skattefradrag.

Startup blander sig i debatten

Samme diskussion har de i Norge, hvor dansk-norske, og nyligt også svenskeKey Butler deltog i en debat på kanalen NRK. Her diskuterede de maks loft på udleje, skat, bundfradrag, reguleringer, konkurrencen med hotellerne og fremtidens arbejdsliv med tanke på freelance-tendensen i virksomheder som Airbnb og Uber.

“Vi ønsker at bidrage til, at vi kommer frem til de bedst mulige rammer for danskerne og Danmark. Hotellerne bruger massivt med ressourcer på at beskytte profitten, men der er ingen Airbnb-udlejere eller lignende, der bliver hørt i debatten. Derfor mener vi, at det er naturligt at stille op i pressen, til debatter og samtaler med politikere og fagforeninger,” siger medstifter og CEO Oscar Hellenes.

Deleøkonomien kan hjælpe de svagere i samfundet

Key Butler overleverer nøgler og sørger for rengøring for en lille bid af indtægterne fra fremleje af lejligheder på Airbnb. De er dermed en del af sub-deleøkonomien, som opstår i spin-offs fra giganter som netop Airbnb.

“De fleste, der lejer ud, er helt normale mennesker, som stiller deres lejlighed til rådighed, mens de er væk. For rigtig mange er det en central del af økonomien og for at få tingene til at løbe rundt; for studerende, som jeg selv var, da vi startede, for alenemødre, enlige og ældre,” siger Oscar Hellenes.

Key Butler efterlyser skattefordele ved at være med i deleøkonomien

Han og resten af Key Butler mener, at der burde være skattefordele ved at være aktivt deltagende i deleøkonomien. For ham er diskussionen om professionelle udlejere på Airbnb lang overdrevet, da det ifølge Key Butler er et minimalt problem i Skandinavien.

“Deleøkonomien er godt for samfundet; vi udnytter ressourcer, der alligevel står tomme; vi sparer miljøet ved at bygge færre hoteller; vi reducerer boligmangel og får mere ud af boligerne og det øger turismen,” argumenterer medstifter Sune Liengård og tilføjer:

“Desuden er der et lille potentiale for sort økonomi, da der er stor mulighed for at alle transaktioner bliver gjort digitale og dermed lette at spore.”

Vigtigt med konkurrence på lige vilkår

Sidste år da bølgerne gik højt fremlagde Enhedslisten et beslutningsforslag om, at Skat automatisk skal have indberetninger om lejeindtægter fra Airbnb og lignende tjenester, et forslag, som Socialdemokraterne, SF og de Konservative støttede op om.

I januar i år indførte Amsterdam lejeloft på 60 dages leje pr. år, og nu er hotelbranchen i Danmark også begyndt at presse på for at få styr på skatten, da antallet af overnatninger via Airbnb er steget fra 1,7 millioner til tre millioner og antallet af udlejere er steget fra 21.000 til 30.000 ifølge tal fra Airbnb, som Horesta har fået udleveret.

”Danskerne skal fortsat åbne deres hjem for turister. Udfordringen er, at konkurrencen skal ske på lige vilkår, og vi mener, at udlejningen kan misbruges til at være illegal hoteldrift,” siger Horestas politiske direktør, Kirsten Munch Andersen, ifølge Ritzau til Politiken, som bragte Horestas tal.

Læs også: Key Butler indstiller sigtet på sommerhusmarkedet

Det mener nu også Key Butler – og Airbnb har svaret i Politiken, at de også ønsker at være gode samarbejdspartnere for de politiske beslutningertagere. Hos Key Butler har Oscar Hellenes et par forslag til, hvad der kunne gøre forholdene bedre for begge sider:

“Vi mener, det er vigtigt med konkurrence på lige vilkår, de som driver virksomhed, skal selvfølgelig betale virksomhedsskat. Airbnb bør åbne bøgere for skat og lave automatiske rapporteringsløsninger på samme måde som med aktiehandel, men loftet for antal dage i udleje bør være mindst 200 dage,” siger han.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY