You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Jakob Lund står bag Finansa

Kunstig intelligens skal skabe besparelser i millionklassen for private

@rasmus

Finansa vil putte en digital bankrådgiver i danskernes lommer. Maskinlæring og den rigtig investering skal skaffe fintech startuppet 100.000 brugere på et år.

Opdateret 12:56 d. 22/09/17

Hvis det står til Finansa, så skal bankrådgivningen kunne klares på telefonen og ikke i den lokale filial.

På Finansas platform får brugerne et digitalt overblik over deres budget. Det er der som sådan ikke noget revolutionerende i.

Til at starte med sidder rådgivere i kød og blod, og giver deres besyv på hvorvidt det er på tide at omlægge boliglånet. Over tid skal flere beslutninger overgå til intelligente algoritmer og det er her revolutionen ligger og den kunstige intelligens kommer ind i billedet.

Sådan træner du din digitale bankrådgiver

Jacob Lund, CEO i Finansa, har selv en baggrund som revisor, og han har været en del af startupmiljøet i fire år. Lige nu står algortimer og robotter for 20% af bankrådgivningesprocessen ved Finansa, men det tal skal over tid stige til 90%

”Vi bliver bedre i stand til at benchmarke nye brugeres budgetter imod vores database. Så behøver de ikke længere en bankrådgiver. Vi får langt mere detaljeret data end bankerne har, og derfor kan vi bedre estimere og hjælpe brugerne med deres budgetter og finde potentielle besparelser.”

Bankrådgivning som vi kender det skal over tid ende i lommen på danskerne.

”Brugerne får notifikationer, hvis der er ændringer på markedet, der kan påvirke deres økonomi. I takt med at vi får mere data, så vil vi, anonymt, være i stand til at gøre vores algoritmer klogere. Den går fra at kunne besvare generelle spørgsmål til at kunne håndtere mere komplekse problemstillinger,” siger Jacob Lund.

Leder efter den rigtige investor

Jacob Lund har tidligere arbejdet i startups. En erfaring han nu kapitaliserer på.

”I et af mine tidligere firmaer havde jeg en silent investor, men det er ikke det, vi leder efter den her gang. Vi har 20-30 dialoger kørende med venturefonde, private investorer og også Seed Capital, som allerede har givet os et Discovery Lån på en halv million. Det vigtigste er, at vi får de rigtige penge ind, nogen som bringer viden til bordet,” forklarer han.

Lige nu går en af overvejer Finansa, om de skal ekspandere til et nyt marked før eller efter den fremtidige investering.

”Det kunne også være at vi begyndte at skalere før en investor kommer ind. Desto mere proof of concept vi har desto bedre. Man kunne sagtens forestille sig, at vi lancerer i et land, der minder om Danmark. Som eksempelvis Holland.”

Sådan når Finansa 100.000 brugere på et år

Da startuppet først lancerede første version af deres service sidste år, skaffede de 10.000 brugere. Det nuværende produkt er ifølge Jacob Lund væsentligt bedre og han mener, de har fundet den rigtige forretningsmodel.

”Vi har en freemium model, der giver dig et digitalt budgetoverblik gratis og foreslår besparelser. Det kan du vælge at forfølge selv eller få en af vores rådgivere til at hjælpe med. Som oftest bruger vi no-cure-no-pay-modellen, så vores brugere ikke betaler, men vi i stedet tager en procentdel af besparelsen,” siger Jacob Lund.

Dernæst tror de på, at den yngre generation er klar til at tage imod en digital bankrådgiver. For dem betyder det ikke så meget, om det er et menneske eller en robot, der hjælper dem. Det er samtidig også den gruppe, der har de største økonomiske bekymringer.

”En tredjedel af alle danskere bekymrer sig om deres økonomi, og i aldersgruppen 18-29 er det faktisk halvdelen. Vores produkt er gratis, og for de fleste skaber det værdi fra dag ét. En kernefamilie vil over et liv kunne spare omkring en million. Vores håb er at komme ned i lommerne på danskerne, og blive der,” siger Jacob Lund.

Sådan sparer vi kundernes penge

Når en bruger opretter sig hos Finansa, så indtaster han eller hun indkomst, faste udgifter lån og værdier samt hvilken bank de tilhører. Fortæller Jacob Lund.

“Vores rådgivere beregner så sammensætningen af deres økonomiske profil. Det benchmarker vi så op imod markedet og finder potentielle optimeringsmuligheder. 8 ud af 10 boliglånshavere kan for eksempel spare fra 100.000 til 500.000 kroner.”

Finansa kan ikke se ind i fremtiden, og lover ikke at de kan forudse den økonomiske udvikling, men de kan hjælpe dig lige nu her.

“I første omgang kigger vi på dagsbilledet. Hvis du opretter et budget hos Finansa, så vil vi analysere det – og fortælle på hvilke poster du kan optimere nu og her – og med estimater vise hvordan det vil påvirke din økonomi eksempelvis over de næste 10 eller 20 år. Forudsat at markedet ikke ændrer sig. Men da vi ved at markedet ændrer sig hver dag, så vil vi løbende overvåge det, og fortælle når det er tid til at optimere igen.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY