Leder: Nye voldsomme forandringer skaber nye voldsomme muligheder

@Redaktionen

Af Jes Broeng, serieiværksætter, professor og leder af DTU Entrepreneurship, programansvarlig for Open Entrepreneurship


For et år siden stod vi midt i en historisk forandringstid. Det gør vi sådan set stadig, men siden det seneste ”From University to Unicorn” har den historiske forandringstid taget en ny og uventet drejning: Fra en global pandemi til krig på europæisk grund, galoperende inflation og udsigt til en omfattende recession.

Krisen er udtalt og den rammer globalt. Sikkerhedssituationen er ny og økonomien er anderledes – både for den enkelte familie og for videnstunge startups, der er afhængige af investormiljøet for at bygge deres løsning.

Men necessity breeds creativity, og i forandringstider er iværksættere rigtigt gode. De både ser og skaber nye muligheder. Nogle af de store selskaber i dag blev grundlagt under den seneste finanskrise i 2008.

Startups ser muligheder

Startup-scenen er et beredskab. Når der er kriser, er startupscenen god til at se muligheder – og hurtig til at tilpasse sig og gribe dem. Et godt eksempel så vi da corona-krisen ramte, for hvem stod først klar med en ny vaccine? Et lille startup ved navn Biontech.

Eksemplet viser, hvor vigtigt et beredskab af videnstunge startups er for samfundet. Der sidder nogle derude med unik viden og unikke løsninger – og når deres niche pludselig bliver relevant på en ny måde, kan de hurtigt flytte sig og imødekomme nye behov.

Den virkelighed ser vi ikke mindst udspringe fra universiteterne, hvor en bred og langsigtet videbegærlighed danner grundlaget. Det er særligt vigtigt, når man ikke ved, hvor verden er på vej hen – her kommer den dybe viden som en særlig vigtig del af iværksætterscenen. Det ser vi ikke mindst indenfor cybersecurity, kvanteteknologi og krypto lige nu, som har store potentialer indenfor sikkerhed.

De store udfordringer

Udfordringer er store, men det samme er mulighederne heldigvis også. Den grønne omstilling begynder virkelig at få momentum med et spirende økosystem, hvor vi ser de tunge investeringer fra staten, venture kapital og business angels, bevæge sig ind på området.

Både udfordringer og mulighed blev også drøftet, da Open Entrepreneurship i sidste måned afholdt sin årlige konference. Open Entrepreneurship er et samarbejde på tværs af alle danske universiteter om at modne forskning med det fælles mål at udvikle en kommerciel forretning.

Til årsmødet blev vi kun bekræftet i, hvor centralt denne modning er for den grønne omstilling og andre store samfundsudfordringer – fordi ny teknologi ikke er en løsning i sig selv, men skal ud fra universiteterne, i produktion og bringes på markedet for at gøre en forskel.

Open Entrepreneurship er heldigvis bare et blandt mange indsatser, der går i den rigtige retning, når det handler om at bygge økosystemet. Det er betryggende, da vi mere end nogensinde før har brug for de mange forbindelser på kryds og tværs – helt i tråd med udgivelsen her, som netop har til formål at bygge bro og inspirere på tværs af innovationsøkosystemets innovatører.

God læselyst!

FREE E-PAPER:
Get "From University to Unicorn"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY